Wednesday, December 8, 2010

Spotting Swedish moments

This is just so Swedish, sitting outside having coffee even if it is in the middle of the winter and it is freezing cold outside. I smiled when I saw these people sitting outside this coffee shop and thought to myself that this sure is a sight I would never have seen in Alabama. Maybe sitting outside is about getting some sunlight. Swedes are desperate about getting sunlight and love the sun. I sure understand why considering the sun gets up after 8 am now days and sets before 3 pm. I still have not gotten used to this darkness. I really find it very hard to cope with even if I light my candles at home and try to make it as cozy as I possibly can. Maybe sitting outside also is connected to memories of sunnier summer days also in some way.


I did bring my camera with me to work last Friday and since I was leaving early for my hair cut I was able to get some pictures before the sun set. It sure is winter now here. There is plenty of snow and the feeling of christmas is in the air. I can´t believe that it is only about two more weeks before it actually is christmas. I am soooo looking forward to some days off.

I am still surprised to see many people biking to work even if it is cold and snowy. I admire them for doing so. I feel it is too cold and dark. It feels kind of dangerous to bike as I would have to cross the center of the city that has a lot of traffic. Also I would probably have to change and shower if I did bike to work and I don´t have that possibility. I am just not used to the snow in this way. I guess I am not that hard core Swedish.:-)


At St. Eriksplan they have the first cup cake shop here in Sweden. Yeah we are kind of behind here when it comes to cup cakes. I peaked inside and I must say I was not impressed by the cup cakes I saw here. I guess I have gotten spoiled by the impressive pieces of art that cup cakes are in the US. After having seen Martha Stewart´s cup cakes and Cake Boss these were just regular cup cakes with some frosting in different tastes and colors but nothing more than that.However I liked the stores delivery bike that was parked outside and the cute cardbord boxes with the colorful ribbons that had gotten all snowy.

Here is another bike that I spotted. Here is some one that is getting serious about christmas decorations. I wonder if this person was going to hang ALL of these ornaments in their tree.


Another difference between Sweden and the US is that christmas decorations are much more modest here. Had this been an american apartment building this wreath would have been so much bigger and I am also sure there would have been several of them and they probably would have been decorated with big red bows also. Here there is ONE small modest one hanging above the entrance door. But I still think it is pretty in a different way.

14 comments:

Monica said...

Roligt att titta på stan som du gör och se lite andra saker, bara cykeln med alla julgrejer, hur ska de komma fram hela?:-). Annars är väl de som röker tvungna att sitta där ute, men det är lite kul, vi har nästan kallast i världen och där sitter de! När de vill gå på café och mysa;-). Usch tänk om de fryser fast, det är ju jobbigt bara att gå ute. Idag tänkte jag väldigt positivt;-): sa till maken att det blir väl ungefär fem månader i sträck med detta väder. Men mysigt nu i alla fall i adventstid och snart jul.

Saltistjejen said...

Vilka fantastiska bilder!!! jag ÄLSKAR dem! Ett vintrigt Stockholm känns såååå mysigt. iallafall på bild... ;-)
Att fika utomhus på vintern känns som sagt svenskt. Eller kanske nordiskt? När vi var i Malmö förra julen så funderde vi ett tag på att sätta oss på ett fiks utomhusserverning men Mats tyckte det skulle bli lite fööör mycket. De hade dock infravärme och tjocka filtar! Jag äslkar att fika ute när man t ex åker skidor eller pulka på vintern. Varm choklad eller glögg (!) termos. Mmmm!
Cyklarna var ju så kul! Särskilt den med alla juldekorationer på pakethållaren! Snacka om balansakt! Sjäv cyklade jag året runt när jag pluggade i umeå. Det blev mycket vintercykling då.I snöstorm ibland. och när det var riktigt kallt. Men det gick bra. Man vande sig vid att cykla på vnterväglag och i kylan. Det blev liksom helt normalt. men jag minns att jag reagerade på det när jag först flyttade upp dit och såg alla som gjorde det. Då tyckte jag de var galna. Men sedan ca 2-3 månader senare gjorde jag detsamma och fortsatte så under mina år där. Fast där cyklade jag mest på cykelvägar och det tycker jag kändes ok emn hade inte velat cykla i trafiken i Stockholm när det är snöigt och halt ute.
Stor kram nu!!

Desiree said...

Monica, tack. Ja just det tänkte inte på att det kanske var de som röker som sitter ute. Men jag tycker ändå att det är så exotiskt att se folk som sitter ute med sin kaffekopp i detta väder och denna kyla. Ha ha ja jag gillade verkligen cykeln med alla julkulorna. Det måste varit en balansakt att cykla hem alla dessa. Usch men fem månader av vinter i BÄSTA fall känns faktiskt urjobbigt. VIntern är FÖR lång här. Vinter i 2-3 månader hade varit mycket bättre. Nåväl man kan ju inte få allt.
KRam!

Saltis, ja att fika ute då man är ute på skidor eller skridskor är ju supermysigt. Vad kul att du gillar bildern. Stockholm är ju vackert i sin vinterskrud. Jag hade njutit mer om det inte hade varit så himla mörkt. Jag blir bara sååå trött av det här mörkret. Oj himla duktigt att du cyklade hela året runt då pluggade i Ume. Där kom det nog rejält med snö. Nej det där med cykel känns lite som överkurs för mig.
Stor kram till dig också.

Annika said...

Jag hoppas de hade infravärme på det där fiket...annars vette faaaan om jag skulle sitta ute ;-)
Dina bilder är fantastiska!!!
Vilken skönhet och känsla. Älskar dem!

Cykeln med julgranskulorna--oj. oj. oj , måtte personen inte halka i modden så att kulorna går i tusen bitar.
Ngt sånt skulle man aldrig se här :-)
GILLAR det för det
är så coolt att frakta hem sånt på hojjen!!!
Det finns ju vinterdäck för cyklar också, antar att många använder såna.

TACK för ljuuuuuvliga bilder. MEER!!!

KRAMAR!!!

Anonymous said...

Desiree du tar så vackra bilder! Jag får hemlängtan när jag ser dem! Det är helt sjukt att sitta ute när det är kallt.. de måste vara rökare??

MrsD said...

Hej Desiree,
Får lite hemlängtan när jag ser bilderna. Kan till och med identifiera vart på kartan de är tagen... *ler* "HEMMA"
Lika galna saker det gör här - som att inte hitta en enda uteservering trots att det är en superfin höst och mest troligtvis en superfin vår här i Alabama. De sitter verkligen inne här i Alabama. Hela sommaren för att det är för varmt, hela vintern för att det är för kallt (enligt dem själva) och sen när det är som bäst, så sitter de inne... i luftkonditionering. Hoppas det har infra värme snart... för jag måste ta med mig jackan in på restaurangen för att inte frysa ihjäl... *ler* Så det är inte så stor skillnad till att sitta ute - och man får jag ju frisk luft på kuppen..

Sen har vi ju mentaliteten hemma i Svedala (iaf de som är födda i Norrland - som jag) Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder.....

Måste hålla med övriga att du tar jättebra bilder. Och personligen kan jag tycka det är lite vanskligt att cykla i snön/istäcket...

Ha det gott....
Kram Lotta

Marie said...

Här i München ser man också lite folk som sitter ut här o där, jag tycker det är ganska mysigt! :)

Härliga bilder, det är verkligen mycket snö som har kommit i Stockholm!

Älskar bilden med cykeln med juldekorationerna! :D

Desiree said...

Annika, tyvärr tror jag inte att de hade infravärme där men jag kollade i för si inte supernoga. Jag försöker få med mig kameran ibland och fånga det svenska, det vackra och det roliga som man lägger märke till som tillbaka flyttad. Ha ha jag är impad av han/hon som cyklade hem med alla dessa julgranskulor. Man får verkligen hoppas att det gick bra :-)
Kram!

Linnéa, jättekul att du gillar bilderna. Jag brukar gilla alla dina fina bilder minst lika mycket. Hoppas du får stilla din hemlängtan något nu när du har din pappa hos dig iallafall.
Kram!

Mrs D, nej Alabamianerna är inte mycket för att sitta ute som du säger. Det var bara typ vi som gjorde det på baksidan av vårat hus allt som oftast. Det är iallfall väldigt sällan som de sitter ute. Antigen är det för varmt eller så är det för kallt eller så är det något annat. Som svensk är man så pärglad på att ta tillvara på vädret och sitta just ute.
Kram!

Desiree said...

Marie, ja det har kommit otroligt mycket snö. Det är fint så här i juletider :-)
Kram!

Anonymous said...

Haha, så roligt att se uteserveringar i snön. Det skulle ju typ ALDRIG inträffa ens här i CT. När det är kallt är det ju mer i stil med att det inte ens går att vara utomhus, att det skulle vara farligt på något vis. Jag och de få vinterlöpare jag möter nickar och vinkar åt varandra. Vi är typ ensamma och har en "vinterklubb". =)

Anna, Fair and True said...

Jag tror rökförbudet har en stor del i det också. För bara några år sedan hade inte ställena uteserveringar på vintern, och FICK inte heller ha det.

anna of sweden said...

Jag gillar inte snö. Men det är väldigt vackert så här på avstånd!

Petra H said...

Ha ha, ja, väldigt svenskt! Men tänkte precis som Anna FT att det väl är pga rökförbudet som folk sitter ute i kylan och fikar!
Men samtidigt så vet ju vi svenskar att kylan inte är farligt - mina franska tjejkompisar trodde att jag skämtade när jag berättade att svenska barn SOVER utomhus i barnvagnar! (de gör väl det fortfarande eller var det bara på 70-talet?)
Jag cyklade förresten också på vintern när jag pluggade i Lkpg, det fanns liksom inga alternativ för mig att ta mig till universitetet. Blev dock omkullcyklad av tre teknologer som kom nerfarandes från en backe och jag hamnade underst - inte kul :-(
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Till Petra: Barn sover fortfarande utomhus men inte lika mycket på förskolan som förr fast många dagis har utomhussovning fortfarande.