Friday, October 29, 2010

Lite fler reflektioner


TV: ni som bott utomlands länge har inte missat något på den svenska tv-fronten. Det är inte bättre tv här än i USA på något sätt. Jag blir förvånad över hur program och serier som gått i 10-15 år fortfarande går så som Efterlyst, Idol, Paradise Hotel, Americas next top model osv. Kanske kunde något av detta vara underhållande för flera år sedan men fortfarande....
Ni som bor utomlands kan gör det i något deceium till för de här serierna och programmen lär väl gå ett decenium till.

Lukt: Nu när jag åker tunnelbana så kommer man i kontakt med mer lukt av olika slag. Jag måste säga att kanske har min näsa blivit känsligare medans jag bott i USA. Jag måste erkänna att jag faktiskt gillar doftljus och doftsprayer. Men vad jag saknar mest är amrisarnas sinne för hygien. Antigen ska man dofta inget alls eller så ska man dofta gott och rent. Det har svennen inte annamat. Känns som om många här skulle må gott av att både duscha oftare, köra med mer deo och tvätta sina kläder oftare. Svensken är helt klart lite snusikgare.

Musik: what´s up with the Euro disco? Det verkar vara det som går hem här hos gemeneman. Det spelas ofta på radiokanalerna och det spelas på gym anläggningarna. Hmm... jag behöver vänja mina öron.

Hos svenska barnfamiljer kokas det fortfarande äppelmos egenhändigt plockat från äppelträden som växer på tomten. Underbart när doften av en stor kastrull äppelmos lägger sig i köket. Var hemma hos våra vänner C och A förra helgen som stod och lagade till 8 kg äppelmos. Vi fick med oss en bruk hem. Mums så gott!

Imorgon ska vi faktiskt på dop just till C och A som ska döpa sin yngsta son. Sedan ska vi hem till svägerskan där även svärföräldrarna har kommit och hälsat på och få oss en riktig god familjemiddag bestående av bland annat älgfilé. I Alabama hade man vare sig kunnat få till en familjemiddag på det här sättet eller fått älgfilé serverat. Vi hade inte heller kunnat gå på dop hos goda vänner. Livet i Sverige som återvändare är som en stor påse med olika karameller, några sura, några söta, några starka och en och annan besk. Lite som Harry Potters godispåse.

11 comments:

Saltistjejen said...

Hahaha jag skrattar åt dina tankar kring lukter och dofter! Här i NYC LUKTAR det, MYCKET! Särksitl på somrarna då det är varmt och fuktigt och det emsta kan börja lukta rätt illa efter kort tid. Det är en skitig och stökig stad. Soporna på gatorna eftersom sophämtningen fungerar så, gör att det ofta luktar rätt illa under de varma månaderna..... folk här kommer från alla möjliga kulturer och det kan därför lukta rätt mycket om dem Curry, vitlök, okända "konstiga" kinesiska kryddor, svett mm Dock inte snus....! ;-)
jag tycker annars att maerisanra har en lite konstig och snedvriden inställning till just hygien. Det är mycket duschande som sagt. Hit och dit. Ducsh dusch dusch. men sedan byter de inte alltid kläder och t ex svettlukt sitter ju aldrig på kroppen (om man inte väntat med att tvätta sig rätt länge( utan i just kläderna. Plus att många hem jag varit i är rätt skitiga. Ungefär som om de är superrädda att verka "äckliga" för att de inte duschar minst en gång om dagen, men sedan kan duschdraperiet vara svartprickigt av mögel!!!!!!! Sådant förstår jag itne riktigt. JAG skulle känna mig mer skitig efter att ha duschat i ett sådant badrum faktiskt än om jag hoppat över duschen...... ;-)
TV är nog beronde på vilka kanaler man ser antar jag. Jag tycker dock att det gör en hel del bra TV i Sverige också, men visst visar man mycket av de gamla "serierna/såporna" där också. Tyvärr tror jag det är efterfrågan som styr detta....
Härligt med hemkokt äppelmos! Nu när det är säsong för äpplen här med gör jag det ibland. men itne för att lagra för vi har ingenstans at lagra burkar, däremot kan man lätt fixa "äppelmos" till middagen nu som räcker till just ett eller två mål! Bara skala och skära äpplena och lägga i kastrull m lite vatten. Det blir himla bra!
:-)
Stor kram och ha en fin helg med familjemiddag och dop!!!

Monica said...

Åh fy jag känner hur det vänder sig i magen när jag läser Saltistjejens beskrivning av lukter och annan snusk i NY. Fy så äckligt, vet inte om jag skulle vänja mig. Och du Desiree har upptäckt att lite så är det i Stockoholm också med lukter, i alla fall på tunnelbanan och bussar, värre blir det i vinter när det är riktigt mycket värme på och folk har massor med kläder och svettas och står packade tätt och man prövar att vända huvudet hit och dit för att få lite frisk luft:-). Men det är mest i rusningen. Ofräscht är det och det skulle inte behöva vara så, vi har ju vatten i detta land.

Katarina said...

Jag ler nu, Desiree. Det där med hygien kan jag hålla med om till en viss del, från min tid i GA. Men,, jag tyckte nog att amerikanernas kläder såg skitiga ut,, ibland undrade jag om de hoppade över jeans tvätten?! Sedan luktade det bara doftljus eller dessa grejer som alla satte i sina vägguttag, ibland upplevde jag att man nästan fick allergi besvär av alla dessa konstlade dofter..

Precis som Saltis skrev, badrummens grund hygien kunde ju vara ett ämne i sig,, nä, nu ska jag inte bli mer detaljerad.. Men visst var det mycket duschande och kroppssprayande, men jag tycker att det går till överdrift.

Äppelmos mmm. så gott! ,, ja, men dessvärre orkar snart ingen ta vara på äpplena på träden, men det säljs massor med äppelträd i trädgårdsbutikerna i Sverige. själv hade jag 7 olika äppelträd på min gård i Sverige, det var en fasa när det var ett rikt äppelår,, för det var det ju för alla andra grannar också :)

Anonymous said...

Haha, det stämmer! När jag kom som utbytesstudent till USA fick jag en stor bok som Mercer Uni hade tryckt upp. med vett o etikett för alla utlänningar. Där stor det att vi förväntades ta en dusch varje dag, använda deo och gärna parfym och att "it is considered rude to call someone fat"

Miss Marie said...

Det där med lukten, är inte det för att du "umgås" närmare med människor nu? I USA använde du väl inte lokaltrafiken lika mycket o det luktar ju mer på såna ställen, var man än är i världen!

TV kan jag hålla med om! Är inte mycket bättre i Tyskland eller England heller! :)

Taina said...

Gott och blandat med andra ord...

Kram

Anna, Fair and True said...

Intressanta reflektioner. Tror iofs som ovanstående att du kanske inte kom lika nära amrisarna i Alabama som du hade gjort om du bodde i NYC.

TV ja, jag följer inte någon av de där serierna, så trista! Men lite nytt finns det ju och t ex vissa amerikanska serier såsom "The Event" går t o m samtidigt som USA. Själv föredrar jag vissa amerikanska komediserier, brittiska deckare och inredningprogram :)

Undra om det är så många barnfamiljer som kokar eget äppelmos?! Men jag hoppas du har rätt!

photobyjennie said...

Du har rätt om de flesta tv program, men ta en titt på SVT måndagar. Jättebra svensk serie:
http://svt.se/2.135604/vara_vanners_liv

Desiree said...

Saltis, oj det tänker man inte på att NY ska lukta så mycket men det kan nog vara så. Jag minns att det luktade rätt mycket i New Orleans också. Visst är det vitkigt att badrummet är fräscht också och inte hur snuskigt som helst. Fast jag tycker nog att amrisarna var rätt bra på att byta kläder och att det är många här som gör den missen att de duschar men glömmer att kanske tröjan eller skjortan luktar svett och ofräscht. Fast det är ju svårt att generallisera. Verkar finnas skillnader överallt.
KRam!

Monica, ja det är lite jobbigt att behöva stå så där tätt packad på tunnelbanan. Tyvärr behöver man ju ofta åka då det är just rusningstid. Ja man får försöka vända sig bort eller ha en stor halsduk som man kan borra in ansiktet i som luktar gott.
KRam!

Katarina, jo håller med dig om att det fanns en lättja mot att städa grundligt och ordentligt i USA. Det var inte så många som verkligen kavlade upp ärmarna utan det var mycket man sprayade på och sedan bara skulle sköja av så skulle det bli skinande rent vilket det inte blev. Många gånger behöver man verkligen skrubba ordetligt för hand.
Äpplen och äppelträd är underbart men visst kan det blir riktigt mycket frukt. Man kan ju kanske inte ta vara på allt, man har ju ofta inte tid till detta. Men när man gör det blir det ju riktigt gott.
Kram!

Skruttplutt, vilken kul bok. Lite roligt att faktiskt läsa sådana böcker.
Kram!

Marie, ja här kommer man ju närmre folk då man åker kollektivt. Det gjorde jag inte i AL men även där borta så var det jätteviktigt att alltid lukta fräscht. Jag mötte sällan någon som luktade svett därborta på jobbet eller fritiden.
Tv är alltså uselt överallt verkar det som.
Kram!

Taina, jepp helt klart gott och blandat med alla nyanser däremellan :-)
KRam!

Anna, ja USA är ju stort och det finns otroligt många skillnader så nog är det skillnad i lukt också på många ställen så som Saltis tog upp. Jag tror inte att det kanske är så vanligt att många barnfamiljer kokar eget äpplemos här men det känns underbart att iallfall stöta på det ibland. Visst finns det många bra program också.
KRam!

Photobyjennie, Tack för tipset om serien den ska jag ta och kolla in. Det finns ju som sagt en hel del bra. Jag har hittat många interssanta dokumentärer med jämna mellanrum som varit riktigt bra.
KRam!

Monica said...

Stor halsduk är en bra idé:-), kanske därför många har det, ja jag brukar liksom lukta ned i min egen jacka eller kappa så en mjuk halsduk att dra upp lite diskret runt näsan och som luktar gott är ju jättebra;-).

Annika said...

Har faktiskt aldrig sett en amris i skitiga kläder, to be totally HONEST!!! Tycker nog att hygienen sköts ypperligt av alla här.
Faktiskt.
OCh jag bor i DC, considered a huge city, after all.
Doftljus älskar jag!!
Ja, jag tror absolut att svenska barnfamiljer fixar mera själva än en amris barnfamilj. Alla ggr, och det är så positivt.
Vad gäller TV så vet jag ju att det är mkt skit där som här, men det gäller att plocka russinen ur kakan.
SÅ roligt att läsa dina refleketioner. ÄLSKAR DET!!!
KRAM!!!!