Sunday, October 10, 2010

In Sweden...

In Sweden even toothbrushes are smaller in size.

I saw Christmas knomes being sold in one store and Halloween outfits in the store next door.

I am still amazed at how many people seem to be so fit and slim. This is the complete opposite world to Alabama in so many ways. Thoughts like "you should have another brownie" crosses my mind when I see some people instead of "you should not be having more of that" when I saw people on the street in Birmingham. I constantly see people out jogging. I mean it is great but it still is as if am on planet of fitness here.

Using the restroom does cost money and is not for free when it comes to public restrooms. In the US you can find restrooms free of charge in every store and restaurant but not here.

You got to take your shopping cart back yourself or you won´t get your money back that you put into the cart in order to borrow one. There is no one in the parking lot that will take it back for you.

When you go shopping no one asks you if you did find everything you needed and wanted or if you would like some help finding something. The service and politeness that I have grown used to does not exist here.

Swedes are just as crazy about their coffee as Americans are about soda.

Swedes need all the light they can get and therefore prepared to live in an aquarium home. As the sun sets and lights are lit indoors you can easily see if people are home, what they are doing, what they are watching on tv, what they are having for dinner ect. In the US you never even know if people are home or if the home is even up for foreclosure because the blinds and heavy drapes/curtains are always drawn close. Americans need their privacy, Swedes are prepared to give it all up for the sake of some sunlight.

In Sweden you don´t see people dressed up on Sundays because people don´t dress up neither do they go to church on Sundays.

Whats up with the spinach? It is soaking wet often in the bags it is sold yet it has not been rinsed. I am not too crazy about this particular combination.

People have a lot of tatoos. It seems to be very common.

It is getting both dark and cold now. No question about it being fall.

10 comments:

SweFloKeto said...

Det är jättefaschinerande att läsa om Sverige från en utlandssvensks perspektiv... Sverige har efter 13 år utomlands blivit exotiskt för mig, så det är jättekul att läsa om alla dessa vardagliga observationer som en vanlig svensk inte skulle skriva om. Ha en bra dag (eller kväll blir det ju nu...) Kram!

Saltistjejen said...

Visst är det mycket man känner igen sig i när man ser dina poster om Sverige! Kul! man både saknar och inte saknar... haha!
Här i NYc är det dock rätt många som är väldigt träningsinriktade. Hur många som helst som springer ute i staden, i parkerna och/eller går på gym...
Och de flesta har inte gardiner eller persienner nedfällda.
Kram!!

Livet enligt Jenny said...

Jadu önskar att vi kunde vara liiite mer serviceminded ibland. Då syftar jag på att man frågar vänligt om det önskas mer eller om något saknas, inte att man följs efter i butiken som om man skulle sno grejer! Att behöva betala för att använda toan tycker jag är otroligt snmåsnålt. När vi hade macken fick vem som helst låna toan utan att betala, oavsett om man hade handlat hos oss eller inte.
Spenaten är bedrövlig!! Fattar inte hur man kan sälja dyblöta spenatslamsor som är fulla med grus och dessutom halvrötna.. Dock tycker jag att det man köper i lösvikt är något bättre.
Själv tycker jag att det är lite mysigt att man kan se in hos folk. Inte hur mycket som helst naturligtvis men när man är ute och går eller springer och man snabbt glider förbi med blicken och ser hur familjer lever och samspelar. Tja...
Kramen

Annika said...

SÅ kul att läsa detta. Menar du att tandbortstarna är mindre? DET har jag aldrig tänkt på. Lustigt. Jag vet ju att hushållspappersrullarna är större här, men tandborstarna...
HAHA, gillar ditt tänk med "Have another brownie", här tänker man ju ofta "Put the burger down and grab a salad instead" när man ser ngn överviktig vräka i sig. Tror nog ändå att ni hade fler överviktiga i Bama än vad jag ser här, men ändå. Jag fattar vad du menar.
SÅ kul att läsa dina reflektioner...
OCHG igår, Desiree, var jag på Costco och köpte torr, fin spenat. Tänkte på DIG!!!!
Kramar!!!

Desiree said...

Sweflo, kul att du gillade inlägget. Är det hela 13 år sedan du flyttade. Ja tiden går fort. Jag kan tänka mig att det skulle var mycket som har förändrats på den tiden då jag själv känner att mycket har förändrats för mig på bara fyra år.
Kram!

Saltis, du har så rätt att det finns saker som man både saknar och absolut inte saknar från respektive land. Det märker jag själv varje dag och det är nog det som gör att det blir mycket tvära kast i vardagen första tiden och mycket blandade känslor man känner. Dessutom är det kul att få ditt perspektiv från NY då jag själv bara kan jämföra med hur det var i AL. USA är ju så stort och det finns så stora skillnader mellan olika delar. Jag kan tänka mig att det finns fler likheter mellan NY och Stockholm än vad det är mellan Stockholm och Birmingham, AL. Jag tycker det är förvånadsvärt många som faktiskt löptränar till jobbet som jag inte har sett innan. Sverige är fullt av hurbullar jämfört med södra USA. Det är mycket stora kontraster och olikheter mellan dessa två ställen.
KRam!

Jenny, jag önskar också att det fanns lite mer service känsla. Det går snabbt att vänja sig vid sådant. Jag värdesätter att toaletterna är fräscha men samtidigt vill man inte bli kissnödig för ofta för det känns inte så himla kul att lägga pengar på toabesök. Skönt att höra att du också tycker att spenaten många gånger är bedrövlig. Det är ju toppen för butiken att sälja blötspenat för då väger den ju mer vilket gör att den kostar mer. Men för kunden är det ju surt att man dels betalar överpris pga av vikten och dessutom håller den ju mycket sämre då den är helt blöt. Jag håller dock med om att det är mysigt att kunna kika in lite hos folk och att man ser att det är bebott och inte bara igen bommat.
Kram!

Desiree said...

Annika, vet inte om alla tandborstar är mindre men C köpte nya tandborstar till oss nyligen och jag tycker nog att den är mindre än den jag hade med mig som jag köpt på Publix. Jag tycker iförsig att det är ok för man kommer ju åt bättre med en mindre borste. Ha ha jovisst tänkte jag ofta precis som du att folk borde lägga ner sin burgare eller chipspåse och äta något nyttigare istället och här går man och kan se folk man tycker borde smälla i sig en extra kanelbulle istället. Jag avundas dig och den fina spenat du får på Costco, torr fin och till bra pris. Den spenaten är bara guld värd som du kan köpa.
Kram!!!

Taina said...

Mitt i prick! Servicen kan verkligen vara urusel! Tänk när jag var i Sverige och stod där och väntade på att varnona skulle ner i kassarna (som jag glömde ta först) och upptäckte då till min stora fasa att "VA ska JAG packa i dom själv???"

Kramar!

Desiree said...

Taina, jepp så är det här. Kan vara både skönt och stressande att packa själv. Jag kan stå på jobbet och tänka att här i detta landet är det minnsan jag som står och viker kartonger det kommer ingen liten människa och gör sådant jobb. I södern var det ju många gånger som om tiden stod still. Det var fortafarande de svarta som hade dessa jobb av lägst rang och här gör man sådant som man inte behövde bry sig om därborta. Här krävs det att man reder sig själv på gott och ont.
Kram!

Miss Marie said...

Just artigheten saknar jag ibland. Att det är väldigt kliniskt o kallt i en svensk mataffär. Samma sak i Tyskland, där folk knappt säger ursäkta om de går in i en. England är ju lite mer som USA, att de är artiga o vänliga överlag o det saknar jag i Sverige!

Anna, Fair and True said...

Intressanta reflektioner!

Har aldrig tänkt på att tandborstarna skulle vara mindre men det stämmer säkert!

Jag önskar också att det inte kostade pengar att gå på toa. Men här är det ju i alla fall gratis när man går på restauranger, caféer och bio. T ex i Belgien kostar det även där! Och på nattklubbar. När man liksom kissar en del för att man dricker en del! Mitt tips vad gäller toaletter är att gå in på hotell - bara gå in i lobbyn och leta efter en toaskylt. De kan ju inte veta att man inte är gäst.

Jag tycker det är skönt att bli lämnad ifred när jag shoppar. Men jag tycker folk kunde vara mer artiga än de är, t ex inte slänga dörren i ansiktet på en. Märkte det när vi var i Danmark att de gör det där också. Fast jag tror det även handlar om uppfostran. T ex har jag alltid lärt mig av mina föräldrar att kolla om någon kommer efter mig genom dörren. Men det verkar som det ändå är normen i Sverige att släppa dörren :( Undrar varför det blivit så? Jag var också förvånad under vårt runtresande i Storbritannien i somras att engelsmän inte alltid är så artiga som jag trodde. Dvs jag vet ju att det är så i London - storstadsfenomen - men trodde folk på landsbygden var höjden av artighet :)

Ja, det kanske är pga ljuset som du säger. Att vi ger upp lite av vårt privatliv för det. Jag tycker i alla fall att det är kul att kika in hos folk :)

Usch ja, det finns för många tatueringar! Och för många människor med tatueringar! Gillar inte!