Sunday, November 4, 2012

Utflykt till Schwartzwald

Fredag förmiddag tog vi bilen och körde upp i bergen norr om Basel och kom ganska snabbt in i Schwartzwald. Det tog inte lång stund efter att vi lämnat Basel förrän vi var ute på landet. Kul att se hur närmste omgivningen utanför Basel ser ut. Att bo här är verkligen som att bo vid en trepunkts korsning mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz. Här korsar man gränser ofta och utan problem. Eftersom Schweiz inte är med i EU så ser man skyltar då man passerar gränsen in mot Schweiz men det är aldig någon riktigt gränskontroll att tala om.


Vi följde små slingriga vägar som var väldigt vackra upp och nedför berg efter berg. Här fanns det fortfarande en del fina höstfärger kvar att njuta av.


Jag tyckte mycket om Schwartzwald och landsbyggden här ute med en gång. Det är vackert med bergen och dalarna med små charmiga tyska byar. Väldigt lungt. Vi passerade inte speciellt många bilar.


Överallt finns det sådana här söta små Alpstuge byar med typisk alpstil på husen. 


Vi åkte till ett ställe som heter Menzenschwand där kurbadet låg. En av dessa typiska små men väldigt charmiga tyska byar. Vi tog in på detta "Gasthaus". Funkar som ett Bed and Breakfast. Man betalar för ett rum och sedan ingick frukost. Den tyska frukosten var riktigt god med olika sorters bröd, goda ostar annat pålägg samt varsitt kokt ägg. 

Nästan varenda liten by hade sin egna fina lilla kyrka. Tyckte de var väldigt vackra.

 
Gott om både getter och kossor som går längst med bergssluttningarna. 

I Menzenschwand fanns också några fina vattenfall att besöka vilket vi gjorde. De var ändå relativt höga. Ni ser killen i röd jacka till höger som är som en röd prick. Man kunde gå längst med fallet och förbi det stället han står genom att följa en led med trappsteg.
Väldigt vacker natur och miljö här bland bergen och dalarna i Schwartzwald. Vi kunde njuta av fint väder på förmiddagen men sedan kom det sämre väder in med en hel del regn och blåst. Vi passade på att ligga och njuta på badet då av det varma sköna vattnet i bubbel poolen. Egentligen visade sig stället vara mer av ett bad än ett spa även om de hade olika spa behandlingar. I den större poolen var vattnet inte så varmt så vi låg mest i bubbel poolen och hade det gott.

På kvällen åkte vi en kortis till grannbyn som hette Blaisen och strosade runt lite men vädret var inte det bästa så vi tog och for tillbaka till vår by och åt sedan middag på vårt Gasthus. Varsin schnitzel med spätsle fick det bli. Man kunde få schnitzel på flera olika sätt. Lärde mig att de inte alltid behöver vara panerade. Jag tog en med champinioner. Gott var det tyckte vi båda.

Lördag valde vi åter småvägar som slingrade sig upp och ner för bergssluttningarna tillbaka mot Basel. Otroligt vackert i dessa områden. Kan tänka mig att det är ännu vackrare under våren eller tidig höst då det finns mer höstfärger än vad som fanns just nu. Passerade en del vinodlingar som denna.

Något som var riktigt skönt var vädret under lördagen. Soligt och 18 grader sitter inte fel så här i början på november. Underbart att få en sådan här dag. Hittills har temperaturen här under de dagar jag tillbringat här varierat mellan 6 och 18 plusgrader.


15 comments:

eastcoastmom said...

Fantastiska vyer!
Roligt att läsa att du åt spätzle, våra tyska grannar i USA brukar bjuda på det. Gott.

Katarina said...

Vilka fina naturvyer! Så härligt! Jag tror att ni njuter i fulla drag och det gör jag med! Lycko ostarna, som ni är! Tänk vad mycket vi bloggare nu också ska få se... Stor kram

Victoria said...

Vad fint och mysigt!!!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja riktigt vackert här uppe i bergen. spätzle är gott och något som man gärna verkar äta här. Provade en annan god variant igår kväll som de fräst till i stekpanna med lite pumpa, svamp och rödlök. Gott!
Kram!

Victoria, det kommer att finnas mycket för oss att utforska här framöver. Många trevliga utflykter.
Kram!

Katarina, ja vi kommer som sagt ha mycket att ser fram emot att upptäcka. Många sköna söndagsutflykter att se fram emot.
Kram!

Lotta said...

Fantastiskt! Love Europe!

Vi gjorde såna turer i parti och minut förut. Inser hur mycket jag saknar det när jag ser dina bilder!

Det kommer bli underbart att få njuta av allt via dig Desiree. Snart hoppar jag på ett plan tror jag ;)

Kram!!

Anne-Marie said...

Schweiz är så vackert. Säger som Lotta - hoppar på ett plan snart. :) Roligt att man så enkelt kan åka mellan de olika länderna. Kan tänka mig att det blir en del fina utflyktsbilder framöver. :) Kramar!

Anna, Fair and True said...

Verkligen vackert! Tror ni verkligen kommer trivas, både i stan och på landsbygden/bergen på helgerna :)

Desiree said...

Lotta, du är alltid varmt välkommen så du får mer än gärna hoppa på ett plan. Känns verkligen jättekul och spännande att ha så mycket nytt att upptäcka i sin näromgivning.
Kram!

Anne-Marie, Basel ligger verkligen i korsningen mellan dessa tre länder. På vägen tillbaka till Basel från Schwartzwald så åkte vi in i Frankrike en sväng och där stannade vi till och köpte skidor och pjäxor till mig på en stor sportbutik. Nu är jag rustad och redo för skidåkning i Alperna.
Kram!

Anna, tack. Jag hoppas verkligen det men det känns som om det finns goda förutsättningar för detta :-)
Kram!

Anne said...

Vad trevligt och vackert det ser ut! Jag har aldrig varit i just de här trakterna men det ser lika vackert ut och som jag föreställt mig i fantasin och från tv :) Som du säger också, nog ännu finare vår eller tidig höst men även nu är det väldigt vackert. Just läget, den där närheten till så mycket inom Europa fick du ju lite bevis på nu ocksp. Många möjligheter för er på helger, långhelger osv.

Jag tror som sagt ni kommer trivas riktigt bra och ni kommer få utlopp och möjligheter till mycket kul på fritid och helger vilket ju du tycker så mycket om. Det blir nog riktigt bra det här, som jag såg du skrev här ovan så finns det goda förutsättningar! Tror du kommer tycka om att ha Stockholm så nära också, att i bakhuvudet veta att blir abstinensen för stor efter en Stockholmsdos så går det faktiskt att åka hem en långhelg eller så och bara njuta av det. Som boende i USA känns ju Sverige så avlägset, långt borta och det är ett projekt. Även om du kanske inte kommer åka hem till Stockholm så ofta trots allt så känns det mentalt skönt och tryggt (kan jag känna) att i alla fall veta att möjligheten finns och att det faktiskt går att bara åka över en långhelg.
KRAM

Jane said...

Saknar både tyskt bröd och schnitzel:)
Mysigt med en utflykt, och vad härligt att kunna åka över en helg.
Kram!

Desiree said...

Anne, just detta med att både få nya äventyr men också ha möjligheten att kunna åka hem till Sverige oftare eller bara över en långhelg som du tar upp tror jag kommer betyda mycket. USA är fantastiskt på många sätt men det har två stora nackdelar. 1 att det är så långt hem. Det tar tid, det kostar mycket och det tidsskillnad. 2. att man har så mycket mindre semester i USA att det blir svårt att åka hem oftare än någon gång per år och då har man ändå bränt näst intill hela sin semester. Det ska därför bli väldigt intressant och kul att testa att bo i Europa. Som du säger så även om man kanske inte åker hem så jätte ofta så kan man ändå bära med sig vetskapen om att man faktiskt KAN åka hem på ett helt annat sätt.
Ytterligare en annan sak är att det även är lättare för besökare (vänner och familj) att komma och hälsa på. Man har möjligheten att ses oftare då man bor på samma tidzon, flygresan är kortare och billigare, man behöver inte vara borta minst 10 dagar i sträck utan kan ses över en långhelg.
Det känns väldigt bra att jag har fått komma hit. Dels för att få träffa C som jag längtat mycket efter och dels för att få en bild av Basel och en känsla att bära med mig hem om att det känns bra här och nog kan komma att bli väldigt bra.
Kramar!

Jane, tyskt bröd passar mig perfekt. Så gott. Minns att jag just saknade lite grövre gott bröd så många gånger då jag bodde i Alabama. Vi fick en väldigt god frukost på detta Gasthaus med många olika sorters skinka, salami, brie ost, annan ost, gott grovt bröd och så ägg och kaffe. Något man stod sig på ett bra tag.
Kram!

Christina said...

Fantastiskt så fint! Tänk att ni ska bo där! Mitt bland allt detta vackra! De där poolerna gick verkligen inte av för hackor dom heller! Baselbilderna var också fantastiska, jag kan tänka mig att flytta dit också ;-) Skönt att du fick ett så bra första intryck av Basel!
Kram!

Annika said...

UNDERBART!!
Jag tror du kommer trivad toppen i Basel!!
Vilken NATUR du har runt knuten. Snacka om dramatiskt underbart vacker!!
Jag skulle nog stortrivad.
Spätzle brukar Ingrid, min tyska granne som ju kommer från Bayern bjuda på.
Härliga, härliga bilder.
KRAMAR!!!

Desiree said...

Christina, det var som sagt nervöst att åka hit innan jag visste något om omgivningen och samtidigt veta att jag ska flytta hit. Men det känns bra så här lång iallafall och jag tror det kommer kunna bli riktigt bra. Det är kul att komma till nya ställen och ha mycket att upptäcka.
Kram!

Annika, spätzle verkar stort och något som de flesta här tycker om. Tycker det är gott också. Det tyska köket känns som om det handlar mycket om comfort food. Området här tror jag som sagt säkert är ännu vackrare på våren och tidigare på hösten.
Kram!

Suzesan said...

Åhh Schwarzwald är så vackert. Längtar dit nu. Vi bilade genom där och tog in på såna där fina"gasthaus". pÅ vägen till Frankrike och Spanien.
Haha det var där jag kom på att kor måste ha två långa ben och två kortare då de klarade av att gå på "bergsluttningarna" vi åkte ju på ställen där det lutade RAKT ner...TYP.

"Tyska kök" är underbart att äta på/i tycker jag. Om man hittar de små ställena. Spätzle gillar jag bara sååå dääär. ´Men det är en vanesak.

Kram
/Susanne