Monday, November 5, 2012

Marknad i Basel

 Något jag upptäckt här under mina dagar i Basel är att det finns otroligt gott om olika typer av marknader. På stora torget vid rådhuset finns en stor marknad med både frukt och grönt men också blommor, korv och ost. Älskar att strosa runt och kolla in marknader av det här slaget. 


 Allt ser så gott ut och det är så vackert upplagt. Man får lust att handla både det ena och andra. Mycket roligare att handla på det här sättet än på en vanlig matbutik även om det förvisso är mycket mer praktiskt att kunna handla allt man behöver i en och samma butik.

 Ost ost och mer ost. Schweiz är ett stort ostland och Schweizarna älskar sin ost. Läste i guideboken att det som sagt finns över 450 sorters ost som tillverkas och produceras här. Ost utgör huvud komponenten i två av de största och klassiska kända rätterna för Schweiz nämligen både Fondu och Raclette.


 Något annat ja la märke till då jag kom hit var de bruna vagnarna som säljer Heissi Marroni. Det är inte alla av dessa vagnar som har bild som denna har så jag funderade ett bra tag vad det kunde vara för något. Varma makaroner? Nej det lät ju helt galet. Natuligtvis rörde det sig om rostade kastanjer. De verkar otroligt poppis. Dessa vagnar som säljer rostade kastanjer finns i vart och vartannat gathörn och jag ser ofta folk som handlar sig en strut där.


Förutom de många vanliga frukt och grönsaksmarknaderna som finns så pågår just nu den stora höstmarknaden i stan. Den är utspridd på olika platser runt om i Basel. Där säljs allt möjligt. Både specialiteter att äta men också mycket hantverk av olika slagt.

 
 Ännu mer ost. Har ni sett så attans stora ostarna är allra längst till vänster. Stora som bildäck!


 Schweizarna kan inte bara ost utan är ju även kända för sina många fina sorters klockor. Det finns gott om urbutiker här med fina märken. Något som verkar följa med kvalité på klockor är även att vara punktlig. Schweizarna är otroligt punktliga. Man kan inte annat än hysa stor beundran för att då får alla sina tåg, bussar och spårvagnar att gå i tid. Här är det ytterst sällan man får stå och vänta eller bli irriterad över att bussen eller tåget inte kommer.


 Både idag och igår har Basel visat att det även självklart finns novemberväder här. Dagen började med strålande solsken men under eftermiddagen började molen hopa sig och när jag sedan strosade runt på höstmarknaden så regnade det rätt rejält. Det som dock var bra med regnet var att det var betydligt mindre folk än för några dagar sedan då jag gick runt i samma område (en väldigt stor marknad så det finns mycket att se).


 Höstmarknaden är en ren höstmarknad som inte har något med julmarknad att göra men några snöklot verkade har smugit sig in i åtminstonne ett stånd. Jätte fina snöklot. Kvinnan som stod och sålde dem stod och skakade dem med jämna mellanrum och hon hade att göra kan man säga.

 Förutom saker att äta och hantverk så finns det även gott om karuseller och som här en groddamm där man fiskar upp grodor med ett spö. Ett visst antal fiskade grodor gör att man vinner något mjukisdjur.

Den här gammla fina karusellen stod uppställd mitt på höstmarknadsplatsen. Otroligt fin. Tror inte jag någonsin har sett en sådan här riktigt gammal och fin karusell tidigare.

Idag lämnar jag Basel och Schweiz och beger mig hem mot Stockholm som kommer fortsätta vara hemma i ett par månader till. 

17 comments:

Katarina said...

Vilken fin marknad! Du läskar mig verkligen med dina bilder på alla de fina ostarna. Vad gott det hade varit!! Mycket gott! Det ser verkligen mysigt ut! Kram

Suzesan said...

Ojoj ost och klockor som ett paradis för mig;) Ost är gott. Jag är "besatt" av klockor. Så fin karusell och tyker väl att det ser utsom om du fångade ÖSREGNET på bild. Nu får du smälta alla intryck i lugn och ro hemma.

Kram
/Susanne


Desiree said...

Katarina, ja fin marknad även om vädret inte var det bästa. Här i Schweiz finns det verkligen gott om ost.
Kram!

Suzesan, jag gillade den där bilden som blev lite suddig med regnet och parplyerna. Den fångade vädret på ett speciellt sätt. Gott om både klockor och ost precis som man förväntar sig.
Kram!

Taina said...

Vilken fin vistelse du fått! Snart är du där igen och då BOR du där. Härligt!

Jätteläckra bilder och jag älskar marknader av det här slaget. De kommer säkerligen ha julmarknader också.

Den där karusellen var ju hur fin som helst. Vi har en riktigt gammal i Hartford som de nu byggt tak över för att den inte ska förstöras.

Ha en bra resa hem.

Kram kram

Desiree said...

Taina, ja det känns fortfarande lite overkligt att jag inom några månader kommer att bo här men det känns också kul. Jag har en massa att se fram emot. Julmarknader kommer det nog drälla av överallt här i nästa månad. Kul med olika typer av marknader. De gammla karusellerna är verkligen fina och jag kan tänka mig att den ni har i Hartford är riktigt fin den också.
Kram!

Miss Marie said...

Du verkar redan ha hittat en hel massa guldklimpar i Basel! Härligt att få utforska staden lite innan du flyttar dit, så var det för mig också!

Annika said...

Ja, jag tror du kommer att trivas bra där.
Det verkar så trevligt och fint.
OCH dessa marknader...Vilken lycka.
Marie brukar ju visa bilder från olika marknader i Munchen.
Underbart.
Spännande, spännande tid du har framför dig...
KRAMAR!!

Anne-Marie said...

Basel liknar Stockholm på vissa sätt tycker jag. Ser nästan ut som Gamla Stan på en del av dina fina bilder.
Ost blir alltså inget problem i Schweiz. ;) Perfekt att det finns kollektivtrafik som är punktlig. Tror att du kan komma att trivas här. Skall ni hyra ut er lägenhet i Stockholm? Kram!!

Saltistjejen said...

Vad härligt! och du Basel kommer du att trivas i tror jag! Viken FIN stad!! Så mysig! massor av nya saker att upptäcka också. och du jag såg skidorna. Härligt att kunna åka i alperna. jag blir riktigt avis....! ;-)
Kramar!!

Saltistjejen said...

Vad härligt! och du Basel kommer du att trivas i tror jag! Viken FIN stad!! Så mysig! massor av nya saker att upptäcka också. och du jag såg skidorna. Härligt att kunna åka i alperna. jag blir riktigt avis....! ;-)
Kramar!!

Desiree said...

Marie, det känns otroligt skönt att få ha varit där och bekantat sig lite med stan innan jag flyttar dit. Det kändes rätt viktigt. Sedan kändes det även väldigt viktigt och underbart att få träffa C igen efter att ha varit ifrån varandra en månad. Basel är en mysig stad med massor av charm.
Kram!

Annika, ja jag tänkte också att nu får jag chansen att gå på dessa härliga marknader som Marie brukar visa på sin blogg. Underbart att bara strosa omkring på marknaderna och botanisera och kolla in vad de hade för något.
Kram!

Anne-Marie, ja ost finns så att det både räcker och blir över av. Man behöver inte sukta efter ostdiskarna så som man kunde få göra i Alabama för här dräller det av ost i alla former. Vi kommer att hyra ut lägenheten i Solna. Har faktiskt redan hittat en tjej som vi kommer att hyra ut till som verkar väldigt trevlig. Så jag har en känsla av att det kommer bli bra.
Kollektivtrafiken här i Schweiz är helt fenomenal. 98% av all kollektivtrafik går i tid och när det ibland händer att den inte går i tid så blir det sådan uppståndelse att det blir stora rubriker i tidningen läste jag i min andra bok om Schweiz. Här har Sverige en del att hämta.
Kram!

Saltis,ska bli jättekul att åka skidor i Alperna. Jag har faktiskt aldrig gjort det tidigare. Det känns lite pirrigt men väldigt kul att det redan står ett par skidor och väntar på mig. Det finns lite backar bara någon timme utanför Basel. Inga alptoppar på så kort avstånd men ändå tillräckligt stora och långa backar för att kunna njuta om man bara vill åka lite över dagen några timmar. Längtar efter att stå på mina skidor och prova dem.
Kram!

Anne said...

Fick inte tid att kommentera igar sa skriver lite kombinerat under dagens inlagg istallet. Jag tycker verkligen Basel ser otroligt fint, mysigt och trevligt ut. Allting du visat och berattat om tilltalar aven mig jattemycket.
Vad tycker C som varit lite mer och langre i stan, tycker han ocksa det finns forutsattningar for er att trivas dar? Ratt tidigt an sa lange forstas att kanske dra nan slutsats, men kanns hans nya jobb bra sa har langt? Har du fatt nat konkret jobb som du sjalv kan soka. Oj, manga fragor men sa kul det har med din stundande flytt och nya aventyr.
Gillar forresten det dar med punktlighet, det passar mitt sinne och lynne bra sa det ar ett annat plus.
KRAM

Jane said...

Vad mysigt! De där kastanjerna är poppis i Tyskland också, det tog ett bra tag innan jag klurade ut vad det var. Åhh ost! Vilket lyx. Du verkar ha haft en toppenhelg!
Kram!

Lotta said...

Så fint! Och för mig känns det bekant då jag varit med om liknande marknader i Wien...de är jättefina.

Det måste vara en speciell känsla att gå omkring och försiktigt lära känna en ny plats och veta "här kommer jag att bo". Nästan som en nyförälskad. Det är kittlande, såklart lite annorlunda men samtidigt som att öppna dörren till en ny spännande värld. Snart är den din att kalla hemma.

Kram!
Lotta

Desiree said...

Anne, Basel gillar vi båda två. C har inte haft tid till att se sig om så mycket då nya jobbet tagit mycket kraft och fokus. Men han trivs väldigt bra med nya jobbet och tycker det är kul. Jag har sökt ett jobb på Novartis som är ett av de stora läkemedelsbolagen som finns i stan. Jag kommer naturligtvis att söka fler jobb. Vi har dock ingen panik om jag inte får jobb med en gång. Antar att det kommer att ta tid att sätta upp ett nytt hem och bas också. Jag har sökt en del kurser på distans också att plugga,dessutom behöver jag fortsätta med tyskan och sedan se till att få lite sociala kontakter genom att gå med i olika föreningar osv. Fortsätta med jobbsöket när jag är på plats vilket också kommer att underlätta.
Kram!

Jane, rostade kastanjer verkar väldigt poppis nere på Europeiska kontinenten. Minns att det fanns gott om dem i Toscana också då vi var där förra hösten.
Kram!

Lotta, det är precis som du beskriver det lite pirrigt och nervkittlande men också kul och förväntansfullt.
Kram!

Anne said...

Novartis känner jag till!
Det låter som en bra plan. Tids nog, även om det inte händer på en gång, så kommer du att få jobb också. Kanske t.om. kan bli ett välkommet avbrott med liten paus från ekorrhjulet ifall du inte har nåt konkret direkt...
I vilket fall som helst, oroa dig inte. Jag är helt övertygad om att det där löser sig på sikt. Helt säker. Njut av allt spännande som ligger framför er bara! KRAM

Lisa said...

Spännande att upptäcka en ny stad. Visste inte att Basel var sa mysigt!
Heiße Maroni + Glühwein är bara bäst pa vintern! Det är verkligen jätte poppis även här!
Kramar, Lisa