Wednesday, November 14, 2012

Stockholms Trender

 

 Jag tänkte jag skulle ta upp lite Stockholms trender som känns aktuella för året. Har försökt komma på så många som möjligt. Det är lätt att lägga märke till trender här eftersom den stora majoriteten hakar på många av dem men samtidigt är det också lätt att bli lite hemmablind och kanske inte ens fundera på vad som är hett just nu. Det får bli en torsdag i punktform fast som handlar om Stockholms trender.

 Gummistövlar: Det är ett märke som är riktigt hett och ska man vara trendig i Stockholm just nu så ska man ha Hunter gummistövlar. That is the shit.

Skägg: Män i åldern 20-45 ska ha skägg. Det är inne med skepparkransar av olika slag idag. Finns bloggar för män som handlar om allt som har med skägg att göra.

Stooora glasögon: Ni vet sådana där stora glasögon bågar som var inne i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Bland de födda just vi denna tidpunkt då dessa glasögon var inne sist är de åter inne igen.

The big Apple: Det sägs ju att alla vägar bär till Rom men från Stockholm skulle jag säga att alla vägar senaste året har burit till New York. Nästan alla resetidningar har under året haft olika artiklar om resor till NY. Utbrister någon att de ska till NY så får de ett åh vad underbart med längtan i svaret.

Motion och träning: Stora delar av det svenska är rejält hurtiga. Det är inte bara en vanlig jogging runda som räcker längre. Dessto tuffare dessto bättre och mer prestigefyllt. Man springer inte en mil utan man springer en Mara om man ska imponera lite. Det är lite känsla av att man ska bestiga berg och delta i supertuffa boot camps för att man ska få folk att höja lite på ögonbrynen.

Neonfärger: är åter igen tillbaka. Mycket neonfärger på både träningsskor och träningskläder.

Metallic: är också en stor trend bland kläder. Metallic skimmer, metallic tråd, paljetter med metallic lyster.

LCHF: trenden är fortfarande stark bland svenskarna. Det ska vara riktigt smör och vispgrädde för hela slanten. Kolhydrater och socker avstår man gärna från däremot. Alla light produkter rynkar man näsan mot. Man försökte byta ut smöret i en skola mot lättmargarin och det blev ramaskri och stora tidningsrubriker.

Matkassarna: är fortfarande en stark trend. Det finns en hel uppsjö av olika varianter att välja mellan som man kan prenumerera på. Veggokasse, barnkasse, fredagskasse, osv osv. Alla stora matvarubutiker har sitt sortiment. Man får en kasse hem till dörren med ingredienser och recept som räcker för ett visst antal middagar.

Man synkar gärna jobb och privatkalendern: Visar gärna upp för andra hur aktiv man är så fort man får chansen. Den med flest bollar i luften är värd lite extra beundran.

Tre är det nya två: när det gäller barn. Man har gärna tre barn istället för endast två som var normen när jag växte upp.

Surdegsbröd och lantställe: är något som flesta har och ägnar sig åt. Man bakar surdegsbröd och åker till landet på helger och under sommaren.

Täckjacka: I vinter ska man ha täckjacka. De finns överallt. Långa, korta, i olika färger men det ska vara täckjacka av någon sort och modell.

Solsidan: Alla kollar mer än gärna på programmet solsidan och fnissar igenkännande åt det mest som tas upp där. Det är väl för att igenkänningsfaktorn är så hög som detta programmet blivit sådan succée.

Flippin Burgers: ska man äta hamburgare i Stockholm finns endast ett ställe dit alla valfärdar och det är den lilla hamburger resturangen längst med Kungsholmsstrand som heter Flippin Burgers. De öppnar kl 17 och folk står i kö redan vid halv fem för att komma in till första sittningen. Det går inte boka bord men folk står ändå snällt och tålmodigt och väntar på bord eller att de ska öppna i novemberkylan. En hamburgare här kostar över hundra spänn utan tillbehör.

Finns säker mer att ta upp och fler saker som jag missat men detta får bli listan för denna torsdag.  Ha en finfin torsdag.

19 comments:

Sofia said...

I Stockholm märks ju så himla lätt vad som är 'inne'. Om en trend kommer så följer de flesta efter känns det som. Allt från mode till heminredning. Jag har inte alls någon koll på vad som är trendigt här i London, det finns så många olika stilar så det märks liksom inte på samma sätt som i t.ex Stockholm.

Det ska bli spännande och se vad folk har för åsikter om LCHF om 10 år. Det har inte kommit till UK än (vad jag vet iaf).

Anna L said...

Perfekt inlägg så att jag är förberedd innan flytten! Den stora frågan är dock, är jag redo för allt detta?

eastcoastmom said...

Kul lista! Stockholmare är svårt trendiga, men samtidigt så lika varandra. De verkar klonade...


Annika said...

SÅ himla KUL att läsa!!
Älskar sådant här.
Ja, jösses, den där kloningsfaktorn slår mig jämt.
OCH sitter man i utlandet är det lätt att tycka att sthlm är lite av en ankdamm.
Just det som jag har lite svårt för.
Det trendiga, och hur det SKA vara.
I USA fanns LCHF varianterna i början av 00-talet. DÅ var de heta som smält smör här, Atkins, South Beach etc.
Som vanligt kan inte trender slå lika hårt här som hemma, som du vet.
SKÖNT.
Men jag undrar också vad LCHF:are säger om tio år.
Är ingen fan av den dieten precis.
OCh inte av ngn diet där man plockar bort en hel matgrupp.
Flippin Burgers ja...
Vi gick förbi den flera ggr i somras på väg hem till syster. Otroligt fenomen.
Killen hade visst rest runt i i USA och tagit det bästa av hamburgarna han smakat här. Skulle vara kul att testa ngn av hans burgare, men att köa in absurdum för en? Nej.
NYC ja, hett, hett, hett...
Du kunde ha lagt till SÅ mkt Bättre på listan också. ALLA tidningar skriver ju om det så fort programmet har sänts.
Jättekul att läsa vad som pågår i min kära stad JUST nu!!!
Love it!!!

Desiree said...

Sofia, ja det är det som är unikt på gott och ont här i Stockholm att det är så otroligt lätt att lägga märke till vad som är hett just nu för då kör den stora majoriteten med just detta.
Jag undrar också vad folk kommer ha för åsikt om de dieter som är trendiga just nu.
Kram!

Anna L, man behöver ju inte anamma alla trender själv som tur är. Men jag tycker att det är ganska tydligt att det finns olika mallar här för olika kategorier av livsstil. Sverige är ett väldigt homogent land. Man får inte sticka ut för mycket utan ska hålla sig i sin fålla så att säga.
Kram!

Eastcoastmom, kunde inte sagt det bättre själv det som du säger.
Kram!

Annika, jo men visst är det en del ankdamm över Stockholm. Jag må älska Stockholm men den har sina avigsidor också som sagt.
Kram!

Anne-Marie said...

Det är ju nästan skrattretande hur "gruppfixerade" folk i Stockholm är och att alla "måste" göra likadant. Kan inte se det hända i USA. :) Man undrar varför folk känner att de måste göra som alla andra.
Kul i alla fall att läsa om trenderna. Tänk att gummistövlar blivit så stort. när jag bodde där fick man leta med ljus och lykta efter gummistövlar. Det var så otrendigt som det bara kunde vara.
Klonade var ordet. ;) Tack för listan! Kramar!

Fröken fräken said...

Haha ja inte vill man sticka ut ur mängden i Sverige inte. Man ska se ut som alla andra.

Jag minns dom stoora glasögonen, min mamma och hennes syrra hade likadan fast i olika färgen som man kunde ta ur glaset och byta bågar hur man ville.

Kul lista, jag är så ouppdaterad som man kan bli på vad som är inne och inte.

Kram!

Anna said...

Huvudet på spiken rätt igenom =)

//Stockholmaren

Marianne said...

KUL med din trendspaning! Jag är faktiskt sugen på fina stövlar, har bara ett par bondgröna lantis. Varför män ska ha en massa hår i ansiktet som får dem att se äldre ut än de är har jag aldrig förstått. Men Klas får sina ryck han också ibland. Varför vill man se ut som 65 om man är 55?

Hahaha, jag hade såna där stora brillor. Aldrig på min tid att jag tar det igen.

Riktig grädde och smör har jag alltid haft i maten när det har passat. Men jag äter också så mycket socker och kolhydrater jag kan. Eller rättare sagt: Balans. Lite av varje tror jag är det allra bästa. : )

Våra grannar väntar sitt tredje, så vi är trendiga i Älmhult vi också : D

KRAM!

Lotta said...

Rolig läsning Desiree! Jag tycker du har fångat det bra. Som tur var finns det folk som bryter mönstret också...;)

USA har sina trender och grupper men det är så utspritt och ser olika ut i olika delar av landet och beroende på vart man bor, det märks inte lika tydligt. Här i vår lilla stad tycker jag nog det är ganska "same same". Alla barn i högstadiet ser tex identiska ut ;)

Tycker om din lista och framför allt de fina gummistövlarna som jag inte skulle tacka nej till!

Kram!

Victoria said...

Eh..? Hundra spänn för en burgare?? Vart är världen på väg?
;o)

Kramar//Vic

Anne said...

Hihi, jag är en riktig sucker för den här sortens listor. Har riktigt längtat att du skulle köra en. Jättekul att läsa och få ta del av. Det värsta (eller ska man kanske säga komiska?) tycker jag är att svennar inte själva ser det här fenomenet. Men betraktar man det lite utifrån blir det ju så tydligt hur ankdamslitet och följa john beteende det är. Hur otroligt homogent. Som sagt, Sverige har sååååå otroligt mycket bra. Stockholm är bara världens bästa stad och bla bla bla. Men det här trendfenomenet har jag bara så svårt för. Men så superkul att iaktta förstås (och i brist på det, få läsa om hos dig!).
Jag följer en del sk livstilsbloggar (typ mat-och inredningsbloggar), det blir himla synligt via dem också hur lika folks hem t.ex ser ut, vad man äter, klär sig i osv.

Jättekul läsning som sagt, tack för att du tog dig tiden fundera ut och spana in lite. Man blir som sagt lite hemmablind, samtidigt som du också säger, eftersom alla nappar på nåt som är trendigt är det samtidigt rätt lätt se.
Ha en riktigt fin fredag!
KRAM

Lotta said...

Hej min vän som alltid skriver så fina inlägg! Här kommer lite extra love till dig! När du har tid, titta in till mig. Ingen press, det är mitt sätt att visa hur mycket jag tycker om din blogg. Och dig!

Kram och ha en fin helg!

Lotta

Desiree said...

Anne-Marie, ja det kan tyckas lite komiskt att alla är så "klonade" men det något man både kan hata och älska med Stockholm. Som sagt så måste man ju inte följa detta slaviskt på något sätt.
Kram!

FrökenFräken, jag vet inte om det är något extra typiskt svenskt att man helst inte vill sticka ut. Det verkar finnas en trygghet i att följa flocken. Stockholm är en väldigt homogen stad på många sätt.
Kram!

Lotta, ja självklart finns det många som sticker ut också. Detta är ju en väldigt övergripande generalisering. Eftersom USA är ett större land så får man plats med fler olika trender sida vid sida. Sedan finns det så mycket olika folkslag och mycket kulturer som lever sida vid sida i USA att man får in mer mångfald på det sättet. Men sedan finns det även klickar där som också har stor homogenitet.
Kram!

Victoria, ja men inte vilken burgare som helst utan en från självaste Flippin Burgers ;-)
Kram!

Anne, jag tänkte nog att du skulle gilla det här inlägget. Jag minns att du hade det lite som en önskan att jag skulle göra en liten lista på trender för tillfället. Det tyckte jag var en jättebra idé så jag nappade på den direkt. När det gäller heminredning så är det ju samma fenomen. Nästan alla hem ser likadana ut. Man kan se väldigt mycket vad som gäller om man går in på Hemnet och kollar på hem till salu. Alla är de stylade på mer eller mindre samma sätt. Sedan är det ju så att jag även lätt blir lite hemmablind. En sak som jag märker är också att om man ser en trend tillräckligt länge så vänjer man sig och börjar nästan känna lite sug efter det själv. De där Hunter gummistövlarna är ju rätt fina kan jag komma på mig själv att tänka.
Kram!

Lotta, tack så mycket vad du är gullig. Jag ska absolut kika in hos dig vännen.
Kram!

Millan said...

Kul att lasa om trenderna hemma just nu. Tror att de flesta trender gallar aven for Goteborg faktiskt. Jag tycker att det ar lite skoj att se att man redan pa FB kan se massor av de trender som galler hemma.. Foton pa barnen i Hunterstovlar, foton pa matkassar som just levererats, foton pa mannen i stort skagg och stora glasogon osv osv ;-). Det fascinerar mig lite att allt far en san otrolig genomslagskraft hemma for sa ar det inite alls har i England. Fler manniskor fran mangder av olika bakgrunder gor val det svarare.

Undrar hur det ar i Basel? Makte du nagot av trender nar du var dar nu?

Kram

olgakatt said...

Tack och lov är vi rysligt otrendiga i Göingeskogarna. Men jag blev litet orolig över stövlarna. Jag har nämligen ett par Hunters, fast skogsgröna och utan snörning; jag har dem i trädgården och i stallet.
Kul lista!

Hanna said...

Hej!

Jag brukar läsa din blogg titt som tätt, men har nog aldrig kommenterat förut. Måste säga att du alltid har så fantastiskt fina bilder! Jag bor i Brasilien sedan några år och när jag ser dina Stockholmsbilder längtar jag tillbaka lite...

Väldigt kul lista i det här inlägget! Visst kan man hänga med rätt bra i vad som händer i Sverige med hjälp av nyhetsmedia på internet, men trenderna är ju förstås svårare att hålla koll på. Det var lite annorlunda och rolig läsning!

/Hanna

Christina said...

Sååå roligt att läsa!! Tack!! :-) Nu vet jag vad som måste införskaffas innan hemresa till jul ;-) Fast jag ska ju vara i småländska skogen, trenderna är inte lika påtagliga där :-)
Kram!

Nimzo said...

Kul spaning! Jag som man och älskare av både starka färger och gummistövlar skulle gärna se trenden med färgglada gunmmistövlar spred sig dels till hela landet och dels till oss män. Vi behöver mer färg såsom rött, rosa, lila och turkos! Även gult och orange. Så Hunter och andra tillverkare ge mig färgglada gummistövlar nu!