Saturday, November 5, 2011

Helgfrukost med tända ljus

Här i Sverige gick vi ju över till vintertid för exakt en vecka sedan. November mörkret har redan börjat sänka sig även på morgonen. Det blir i för sig mysigt att tända ljus så här. Det har varit rätt mulet under helgen vilket också gör att det blir mörkare ute.


Den där ljuset man fick på morgonen äts snabbt upp av att dagarna blir kortare. Igår passade vi på att göra lite höstfint i våra rabatter kring uteplatsen. Blev flera säckar med löv och mer lär det bli när resten av löven åker av.

Jag bakade blåbärs bagles häromdagen. De blev riktigt goda. Tyvärr försvann mycket av bagles hålet i mitten som borde varit där då de gräddades i ugnen. Men de blev ju lika goda ändå. Här har jag rätt sällan sett att de säljer bagles i butikerna. Detta är ett recpet jag kan tänka mig att göra igen och även göra kanel-russin bagles som jag också tycker är riktigt goda. C fick sticka iväg och köpa creme cheese då det saknades. Men det gjorde han mer än gärna då han fick reda på att han skulle få nybakade blåbärsbagles till frukost.



Receptet är ursprungligen Dinkelbagles med linfrön och jag bestämde mig sedan för att lägga till torkade blåbär för att få till blåbärsbagles.

Ca 15 stycken bagles:
2.5 dl naturell yogurt
2.5 dl vatten
50 gram jäst
2 tsk salt
1 msk mörk sirap
2.5 dl linfrön
5.5 dl grovt dinkelmjöl
5.5 dl vanligt dinkelmjöl

1 ägg till pensling.

Lös upp jästen i yougurt och vatten. Tillsätt salt, sirap, och linfrön. Rör i dinkelmjölet lite åt gången. Först det grova och sedan det vanliga. Knåda degen eller kör den i maskin tills den är blank och smidig. Låt jäsa 1 timme. Knåda igenom degen och dela i ca 15 bitar. Rulla till längder och forma sedan varje längd till en bagel. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 15 minuter i ugenen på 200 grader.

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack för receptet på bagels! Det skall jag testa!:) Ser intressant ut med blåbär i.
Ja,nu är det nog ljuständning som gäller här också...på sätt och vis så är det rätt så mysigt att ha tända ljus litet överallt den här årstiden. Det förhöjer stämningen flera grader.

Ha en fin söndag!
Karinkram!

Katarina said...

Tack för receptet, kom precis lägligt då jag är sugen på hembakat frukost bröd!

Vad mysigt det är med mörkret då man tänder ljud! Era frukostar ser ut att bli långa och trevliga.

Kram

Annika said...

later gott - jag trodde bagels skulle kokas pa nagot satt under tillagningsprocessen? Blir dom lika massiva och tata utan att kokas?

Annika said...

Du är duktig!!
trodde också bagels skulle kokas, men dina ser ju så goda ut!
Ni har det så mysigt med era hegfrullar, gillar dem verkligen!!
KRAM!!

Charlie sa ... said...

Så gott du gör och det ser alltid så mysigt ut hemma hos er!

Solen skiner här idag...vi har skönt väder så nu ska vi ut. Jag är sugen på en bagel nu!

Kram och ha en fin söndagkväll

Sofia said...

Vad duktig du är som gör blåbärs-bagels. Ska kanske testa det själv. Och ni ser ut att ha jättemysigt där hemma. Levande ljus gör ju så att hösten och vintern blir lite bättre!

Miriam said...

Jag bakade bagels en gång för länge sen, de skulle först kokas och sedan bakas i ugnen. De blev inte bra kan jag säga. Ett av mina få misslyckanden i köket (eftersom jag är en fegis och alltid följer recept). De blev helt groteska. Jag lade de i köket, ingen åt och efter ett tag lät någon finkänslig de försvinna haha

Men dina ser jättefina ut. Och verkar lätta att göra :-)

Saltistjejen said...

Oj vad avancerat att göra egna bagels! Goda ser de ut. Och jag tycker egentligen att det är mer praktiskt utan hål än med. ;-)
Men jag trodde man var tvungen att koka bagels också någonstans i själva bakproceduren. Inte enbart grädda?
I vilket fall ser de himla goda ut och er frukost så lyxig och mysig. Man måste passa på att mysa när mörkret kommer. Göra det bästa man kan av den här årstiden.
Kram!

Petchie75 said...

åh, tända ljus längtar jag efter! om en vecka flyttar vi tll den mer permanenta lägenheten och alla våra stearinljus och ljusstakar är redan där! de skulle ha behövts i vår nuvarande lägenhet eftersom den vätter mot norr och är sååå mörk.
hoppas att du haft en mysig långhelg!
kram

Anne-Marie said...

Ser verkligen gott och mysigt ut. Att tända ljus är mysigt nu när det blir mörkare för varje dag som går. Idag märktes det att vi ställde tillbaka klockan - det var mörkt redan runt 17-tiden. Har aldrig provat att baka bagels men ditt recept låter mycket gott. Finns dinkelmjöl här i USA? Och linfrön? Kram!

Desiree said...

Pettas, ja du har helt rätt i att levande ljus förhöjer stämningen och det behöves just nu. Alla små knep måste man ta till under denna mörka årstid.
Kram!

Katarina, tack. Det är så skönt att kunna unna sig en långfrukost i lugn och ro och göra lite mysigt när man har ledigt. Då passar jag gärna på.
Kram!

Annika, jag trodde också att de alltid skulle kokas men sedan hittade jag som sagt detta recept och tycker nog att de smakade som bagles brukar göra. Kanske för att det delvis var grovt dinkelmjöl och också en hel del linfrön i.
Kram!

Annika i Reston, tack vännen. Det är sådana här små detaljer som gör så mycket. De små sakerna i livet som ger livskvalité.
Kram!

Desiree said...

Lotta, nice att solen skiner. Bra att du passar på att sticka ut och njuta. Helt rätt.
Kram!

Sofia, ja man får som sagt se till att ta till alla små knep för att mörkret ska kännas liiiite mindre jobbigt.
Kram!

Miriam, usch vad trist att det blev helt misslyckat. Du får prova detta recept istället där de inte behöver kokas. Men visst har jag också råkat ut för en del jag gjort som har blivit värsta floppen. Maränger vågar jag inte längre baka för jag har haft alldeles för många dåliga eller katastrofala missöden när jag har försökt mig på dessa.
Kram!

Saltis, hi hi ja de jäste mer än vad jag räknade med så hålen försvann. Jag trodde också att bagles alltid skulle kokas men det var rätt praktiskt att hitta detta recept där de inte behövde kokas. Jag vet förvisso inte om de räkas som äkta bagles men goda blev de iallafall.
Kram!

Petra, skönt att ni inom kort får ert mer permanenta boende så att ni kan boa in er lite mer och inte behöva tänka på flyttar på ett bra tag.
Kram!

Anne-Marie, jo det finns dinkelmjöl i USA. Spelt heter det. Linfrön finns det också. Men i USA finns det ju så många goda bagle sorter så det nästan känns onödigt att baka egna där. Här är det däremot svårt att få tag på att köpa och jag blev så bagle sugen plötsligt.
Kram!