Wednesday, November 2, 2011

Högt upp på en klippaJag fortsätter med ännu ett Italien inlägg (näst sista tror jag att detta får bli).

Under våran tredje dag i Toscana lämnade vi regionen Chianti och började leta oss söderut till två väldigt spektakulära bergsbyar Sorano och Pitigliano. Landskapet här är otroligt vackert. Man körde längst med riktigt krokiga och slingriga vägar som letade sig uppför och nedför varje kulle. Höstfärgerna på träden gjorde det ännu vackrare då man befann sig högt upp och hade utsikt över bergen. Allra högst upp på berget låg byn. Det såg ut som den var karvad rätt ur berget vilket också är fallet. Pitgliano kallas även för The Tufa City där Tufa betyder just karvad ur berget.
Utsikten var otroligt häftig.


Här bodde vi i denna gamla borg som låg allra högst upp med utsikt över bergsbyn. Hotel Della Fortezza. Väldigt coolt. Detta citadell byggdes på 1500-talet av Etruskerna.


Här hade man inte wifi på rummet för det gick helt enkelt inte då väggarna här är så pass tjocka. Antar att man inte byggde för wifi möjligheter under 1200-talet.Byn ger en en känsla av att vara hämtad ur sagans-värld. Små trånga, smala gränder. Mycket både vackra och mysiga. Kantade av grönska och blommor. Det känns nästan overkligt att man lyckas bygga en stad så här allra längst upp på en brant klippa. Husen står tätt tätt och det är som sagt smalt så det känns nästan som en smurfby. Jag tycker verkligen att det är coolt att det finns sådana här små ställen.Jag la märke till dessa krokar som satt på utsidan av väggen av detta hus. Undrar varför krokarna var på utsidan? Att gå runt här gav verkligen motion för benen då man gick upp och ned längst med branta gränder hela tiden. Vid många dörrar stod vattenflaskor. Vet inte varför de stod där om de som bodde där fick leverans av vatten hem till dörren. När vi gick här på gatorna kände vi oss nästan ensamma. Det var bara en och annan person ute. Det blev lite mer folk på eftermiddagen. Det kändes ändå lyxigt att få utforska denna söta lilla bergsby så här på egen hand.Rummet var mycket enkelt men utsikten vi hade kompenserade för detta mer än väl. Den lilla byn låg rätt under oss. Avståndet till gatan utanför vårat fönster var lätt 15-20 meter.Så här såg det ut då skymningen började lägga sig över byn. Detta var utsikten från vårat hotelrum. Här kunde man som sagt stå länge och bara njuta. Jag tror inte att jag någonsin varit med om så många tjusiga vyeer som vi hade under denna Toscana vistelse.


Pitgliano lika vacker men lite större än Sorano.


Något annat som jag la märke till var att många små städer och byar hade en Madonna figur som satt i en inbyggd nisch i husväggen. Jag vet dock inte betydelsen bakom detta fenomen. Aqvidukter med de romerska bågarna tycker jag var tjusiga. Vi stannade en natt här i Sorano. Vi lyckades hitta även här mitt ute i ingenstans en liten restaurang som var både mysig och god. Hela menyn var på Italienska men de var otroligt hjälpsamma och kom ut och hjälpte oss att översätta.

10 comments:

Annika said...

Å vad fint, och vad pittoreskt det är.
Som jag sa, jag gill också åka dit och njuta av allt det fina som ni har sett.
Vilken superresa ni fick!
Kram!

Saltistjejen said...

Vilket fantastiskt ställe!! Som du skriver är det precis som taget ur en saga!! :-) Helt underbart!
Tack för att du delar med dig av dina vackra bilder!
Kramar!!!

Desiree said...

Annika, tack så mycket. Det var verkligen pittoreskt som du säger.
Kram!

Saltis, det var jättekul att få upptäcka ett sådant här litet ställe. Det påminde som sagt om en liten Smufby högst upp på en klippa. Det var som om byn klamrade sig fast här uppe. Riktigt coolt.
Kram!

Lotta said...

Helt helt helt ljuvligt och underbart!! Som i en film tycker jag!! Ni har fångat in på pricken känslan och det som är Toscana. Så läckert!

Vi tar nästa bloggträff i Toscana ;)

Vackra vackra bilder. Helt perfekta!

Kramar

Anne-Marie said...

Så vackert och mysigt. Tack för alla fina bilder du bjuder på. Jag kan inte låta bli att tänka på hur gammalt allting är i Europa jämfört med USA. Hade man haft Wifi på 1200-talet hade man varit före sing tid. :) Kram!

Katarina said...

Vilka fina vyer du bjuder på. De där stenhusen och sten väggarna är maffiga! Det känns verkligen som det fanns många duktiga hantverkare och känslan finns kvar idag.

Blir det mer Italien resor nu, det är ju lätt att man får blodad tand för en fin region?

Kram

Millan said...

Otroligt vackert!! Det maste ha varit roligt att ha sett det har omradet som dessutom ar sa totalt olikt sverige. Italien ar jag verkligen sugen pa att besoka igen. Kram

Desiree said...

Lotta, jag tar mer än gärna nästa bloggträff i Toscana :-)
KRam!

Anne-Marie, ja jag finner det gamla i Europa som du säger så fascinerande. Det känns så otroligt gammalt. Ibland nästan svårt att ta in och tänka sig saker som dessa hus som var byggda för nästan tusen år sedan.
KRam!

Katarina, jag skulle väldigt gärna vilja ser mer av Italien. Det är ett vackert land med otrolig natur och god mat. Jag hoppas det blir fler resor till Italien framöver.
KRam!

Millan, ja visst blir man sugen på mer då man varit här.
Kram!

Miriam said...

Haha! Smurfby!

Vilka byar! Tror knappt mina ögon. Måste resa lite mer tror jag :-D

Kalaslotta said...

Åh...fina fina Pitgliano! Där har vi varit många gånger...kan inte få nog av denna pärla. Italien när det är som vackrast...det ligger en jättehäftig gård på vägen ner från stan..där kan man äta mat från himlen sänd...så god är den.

Nu längtar jag tillbaka till mitt älskade Italien.

Måste läsa dina andra inlägg...hej på en stund och tack för minnena du väckte till liv!

KRAM