Tuesday, November 8, 2011

RomSista inlägget om Italien. Rom. Vi bestämde oss för att försöka hinna med att se lite av Rom under sista dagen. Hotel hade vi bokat i närheten av flygplatsen då vi skulle iväg med första morgon flighten. Då vi hade checkat in på hotellet hade vi eftermiddagen på oss att kolla in lite av Rom. Naiva som vi var bestämde vi oss för att ta hyrbilen och köra in till centrum. Kan inte rekomendera detta. Även om det inte var jag som körde så är trafiken här så pass kaosartad att det inte räcker med endast ett par ögon utan vi fick båda försöka hålla full koll. Ja, trafiken i Rom är lika hemsk, jobbig och svår som alla säger.

Det var väldigt nära att vi blev tvugna att skippa Rom även om vi tog oss in till centrum med hyrbilen. Vi hittade nämligen ingen parkering! Alltså vi körde runt i över en timme och det var helt fullt överallt. Ska man bo i Rom ska man inte ha någon bil alls och om man nödvändigtvis ska ha en ska man ha en skrapad liten Smart Car som man kan parkera på båda lädderna som vi såg var vanligt här. Precis när vi var på vippen att ge oss så hittade vi faktiskt en parkeringsplats något kvarter bara från Petruskyrkan.Utanför den stora imponerande katedralen. Det var en lång ringlande kö av folk som stod och väntade på att få gå in men det skippade vi eftersom vi inte hade så mycket tid på oss. Istället hoppade vi på en sådan där Hop-on - Hop-off buss.Vi åkte över floden och bron och kom in i gamla delen av Rom.


Många vackra gamla kyrkor.På vägen till Kolusseum så passerar man delen där man grävt fram de gamla Romerska tempelbyggnaderna. Det är ett stort område och coolt att kolla in.
Den berömda Fontana di Trevi.
Något som vi upplevde som otroligt jobbigt med Rom var just att det var så mycket folk överallt. Det var helt hemskt. Tänk er julrushen och ta det gånger hundra, ungerfär så kändes det. Det var svårt att njuta av Rom och de vackra vyeerna samt byggnaderna för att det var så mycket folk. Jag vet inte om vi hade otur och råkade befinna oss här då det var något extra eller speciellt på gång. Det var svårt att ta sig fram på trottoarerna för att det var så mycket folk och stora turistgrupper. Första bilden här på Fontana di Trevi ser ju jättefin ut men sedan vände jag mig om och tog en bild på alla människorna man fick knöla sig in emellan och bokstavligen armbåga sig fram för att kunna få ta sin bild.


Jag och C har insett att vi inte är så himla mycket för storstäder när det kommer till turism. Vi gillar att få komma ifrån och få känslan av att upptäcka och utforska på egen hand. Gillar inte då det är allt för mycket andra turister. Toscanas byggd ute på landet passade oss perfekt. Rom skippar vi gärna. Känner inte alls någon längtan att återvända dit.


Det var en fantastisk resa på alla tänkbara sätt att få komma till Toscana. Vi förälskade oss snabbt i både den goda maten, vinet och det vackra landskapet med sina kullar, vinodlingar och olivlundar. Återvänder gärna och ser mer av Italien.


Detta är resultatet av vinproduktionen. Det blir ett och annat berg med druvor kvar då man pressat ut saften. Detta berg av gamla druvor såg vi på en bakgård av en av vingårdarna vi besökte.

13 comments:

Katarina said...

Åh, vilka fina bilder, får mig plötsligt att komma igåg en Rom resa för lääänge sedan. Jag har vänner som reser till Italien då och då, de hyr bil. De säger också att slipper man köra inne i Rom, så gör man det. De brukar ta tåget någon station ut och ha hyrbilen där. Ni gjorde det jätte bra som gav er ut i trafiken för en dag!

Jag misstänker att berget av druvor stank både druvor men kanske en aning jäst också?

Kram

Victoria said...

Trist när det är alldeles för mycket folk, jag blir så stressad då! Och svårt att få till bra bilder på sevärdheter och vackra byggnader, har man otur syns det en massa folk på bilden som man absolut inte ville ha med! Fast man kan ju alltid fixa bilden när man kommer hem... ;o)
Jag förstår att ni föredrog landsbygden framför stökiga Rom, det hade jag också gjort.

Kramar//Vic

Millan said...

Oj ja det sag ut att vara mycket folk! Jag kommer ihag det dar fran nar vi bodde i London dar det i de centrala delarna alltid ar helt packat med folk. Men gar liksom pa Oxfordstreet som i en lang ko med andra manniskor. Helt ok om man ar turist kanske, men inte ok om man ska in for att handla nagot nar man bor dar! Aldrig igen!!

Mina foraldrar ar annars stora fan av just Rom. De har varit dar flera ganger och gillar att aka runt i Italien for att turista. Jag ar mer sugen pa Venidig maste jag saga. Men skulle i och for sig inte saga nej till en resa till Rom heller! :-)

Det har varit jatteskoj att lasa om er italienresa! Kram

Annika said...

Inte kul det där med mkt folk på platser. Det kan verkligen vara stressframkallande, inte roligt.
Jag har hört det om Rom förr också.
Italien vill jag sååå gärna till, underbart land.
Kul att det gav er mersmak! Speciellt landsbygden då, ahhh...
Kram!

Desiree said...

Katarina, jag kan bara hålla med dina vänner. Klokt att köra till en station och sedan lämna bilen där. Vi borde ha gjort så också. man lär så länge man lever. Det luktade faktiskt inte mycket om berget med druvor men de kanske hade stått där ett tag så den mesta av lukten redan försvunnit.
Kram!

Victoria, ja precis så kände jag att jag blev stressad av alla dessa folkmassor. Det var svårt att njuta av den vackra staden. Kändes inte alls romantiskt att vara där utan bara stressigt. Men som sagt jag vet inte om vi hade otur och råkade befinna oss där då det var extra mycket folk av någon anledning.
Kram!

Millan, jag tror det är så olika med vad man trivs med och tycker är ok. Jag önskar att jag kunde bortse mer från alla folkmassor men jag tyckte det var stressig och jobbigt. Jag gillar inte alls detta med för stora folksamlingar. Storstäder drar mycket turister. Tycker det är mycket bättre på mindre orter och ute på landsbyggden. Det kände vi också då vi var i Frankrike att vi gillade att åka runt ute på landet i Provence men Nice gillade vi inte jättemycket.
Kram!

Annika, Italien rekomenderar jag verkligen. Så fint och underbart land. Rom är säkert också fint om man inte stressas så lätt av stora folkmassor. Men oss passade det inte direkt. Kände att vi tycke mycket bättre om de mindre orterna som var betydligt mysigare.
Kram!

Saltistjejen said...

Jag tror det är med Rom lite som med NYC kanske. Det är ALLTID en massa turister på just de turistiga platserna! Alla de ställen som ALLA vill se. Här äör det såklart ställen som Times Square, Frihetsgudinnan, Rockefeller Center, Empire State Building etc etc... Där är de nästan alltid mycket folk och köer. Till allt. Så som boende här undviker man helst de ställena haha! Om man inte måste passera dem eller om man kommer dit för att vi har besök som vill se dem. Själv kan jag nog tycka det är roligt en stund, men föredrar liksom du att vara på mer lugna platser. Men som sagt, även storstäder kan erbjuda många oaser också så länge man håller sig ifrån de mest turistiga kvarteren.
Kramar!!

Lotta said...

Att trängas, inte få parkering och känna allmän stress när man vill njuta är jobbigt. Det var trist att det blev så!

Italien lockar alltid, men jag tror jag också vill ut och upptäcka på egen hand som ni gjorde. De mindre orterna har en annan charm och ger säkert oväntade upplevelser.

NYC som Saltis skriver är bombarderat ofast på många platser. Vissa tider på året tex runt jul är det smått omöjligt att ta sig fram i midtown och runt Rockefeller Center. Köer, köer och åter köer. Kommer man med bil kan det ta timmar att bara ta sig några blocks. Hemskt.

Då är jag glad att köra runt här i Connecticut :)

Kramar!

Anne-Marie said...

Har aldrig varit i Rom men kan tänka mig att det är en mycket stor stad med massor med turister. Det kanske är som Stockholm med tanke på att köra bil - enklare att åka med tex buss. Det är vackert även i Rom, men, precis som du, föredrar jag nog landsbygden. Tack för att vi fått följa med till Italien. :) Kram!

Desiree said...

Saltis, du har nog väldigt rätt i det. Jag tror det är precis som du säger. Skulle som sagt gärna komma till NY men tror jag skulle försöka få en mix mellan sådant turistigt jag absolut vill se och lite mer lugna platser. Värt att tänka på helt klart.
Kram!

Lotta, jag tror som sagt att det ligger mycket i det som Saltis tar upp. Man får tänka sig för vart man ska, när och varför helt enkelt. Du har det ju perfekt som bor utanför stortaden men ändå har den tillgänglig när du önskar. Du känner dessutom till den väl så att du vet vilka platser du ska undvika.
Kram!

Anne-Marie, ja det är bättre i Rom att ta busen. Det var ett bra alternativ kände vi att hoppa på turistbussen och få se en hel del av sevärdheterna på så sätt då bussen var en sådan där dubbeldeckare utan tak. Man kunde fota och se allt men slapp trängseln.
Kram!

Steel City Anna said...

Jag håller helt med om Rom, vad skönt att höra att nån annan tyckte lika. Mest får man höra så romantiskt det är. Folk knuffades mycket och var rätt otrevliga, men restaurangerna var trevliga och maten fantastisk.

Charlotta said...

Rom är nog min absoluta favorithuvudstad i Europa. Tror dock att jag har börjat uppskatta staden mer nu än vad jag gjorde de första gångerna jag var där. Nu vet jag vart alla guldkorn finns. Nästa gång ni kommer dit kommer det antagligen att vara annorlunda!

Trevlig helg, kära du!

Mia said...

Kan inte fatta att jag läst både latin och konstvetenskap och aldrig varit i Rom, skandal ju!

Miriam said...

Jag har också tagit kort på hav av turister några gånger. Dels är det kul att komma ihåg hur det faktist var och dels är det ju faktiskt en lika stor del av Rom eller Paris att det är extremt mycket turister som de fina byggnaderna.

Men jag blev förvånad över att det var så mycket folk på hösten? Hade tänkt precis det att ska jag dit får det bli under höst eller vår för då är det inte så mycket turister :-P