Tuesday, November 1, 2011

Siena och Saturnias heta källor
Siena har liksom Visby en ringmur som går runt gamla stan. Det är inte tillåtet att köra i gamla stan då gränderna och gatorna är otroligt smala och trånga. Här har inget ändats sedan medeltiden då Sinena byggdes. Riktigt gamla hus och vackra stengator kantas med butiker och kaffebarer. Det kom en riktig regnskur då vi gick här så vi fick ta våran tillflykt till en kaffebar och njuta av en god kopp cappuchino medans vi väntade på att regnet skulle avta.Fullt med små intressanta och fina både matbutiker och klädbutiker. Det fanns mycket att kolla in då man promenerade fram på dessa medeltida gator. Korvar, skinkor och salami hänger i fönstren på många charkuteributiker. Kastanjer verkade populärt att köpa och rosta för att äta.
Sienas fina stora katedral är stort, mäktigt och imponerande verk. Det lär vara ett av de bästa och vackraste exempel på Gotisk arkitektur.Den randiga smyckningen på tornet kändes som en annorlunda och modern uppstickare. Bakom katedralen kan man även gå ner i kryptan där det finns fantastiska exempel på fresco målningar att beskåda. Man upptäckte dem då man gjorde en renovering. Dessa fresco målningar hade legat bortglömda i hela 700 år men var i helt enastående kvalité. Färgerna var väldigt välbevarade.


Stengolvet inne i katedralen är också världsberömt. Det är ett otroligt vackert marmorgolv. Golvet är övertäckt nästan hela året då man bara visar upp ett litet parti för att det inte ska slitas för mycket. Men vi hade en otrolig tur för vi prickade in precis de två månader av året som golvet inte var täckt utan kunde beskåda och njuta av golvet i sin helhet. Sienas grundare var son till Romulus som grundade Rom därav figuren med vargen och de två tvillingarna.


Här i Italien precis som vi såg i Frankrike så hänger man upp sin tvätt på linor direkt utanför fönstret. Jag måste säga att jag finner en hel del charm i detta.Sienas stora torg. Riktigt vackert. Det har också en ovanlig form då det sluttar lite som en tratt. Det är inte heller helt runt utan har många lite märkliga vinklar. Här anordnas också de berömda hästkapplöpningarna.


Här kan ni se lite hur torget liksom sluttar nedåt in mot mitten.Här i Siena fanns också många smarriga Gelatto barer. C fick typ dra bort mig från varje ställe vi passerade.

Vi lyckades gå vilse i Siena eller tappa bort bilen. När det var dags för oss att bege oss tillbaka mot bilen för att parkeringen höll på att gå ut så visade sig det inte vara helt enkelt. Det finns flera ingångar i ringmuren in till gamla stan och vi kom inte ihåg vilken vi passerat in igenom. Vi hade inte heller någon karta över Siena. Gatan där vi parkerat bilen visste vi inte vad den hette. Vi kände oss otroligt dumma. Hade tagit för givet att staden inte skulle vara så stor. Men massor av små trånga labyrintgränder gjorde att vi fick en större utmaning än vad vi någonsin förväntat oss. Vi lyckade tillslut backtracka och hitta bilen.
Vi var rätt slut då vi lämnade Siena och tyckte det var skönt att få återvända tillbaka ut i det vackra landskapet på landsbyggden. Vi begav oss till ett slott som låg i grannbyn till Radda in Chianti där vi bodde. Slottet är privat och ägs av samma familj som ägt slottet sedan 1100-talet. Rätt coolt. Slottsparken fick man besöka och den var väldigt fin. Slottet låg också på en kulle som bjöd på en magnifik utsikt över det böljande landskapet med sina tillhörande vinodlingar.Slottet såg verkligen ut som ett riktigt sagoslott eller Disneyslott men detta var äkta vara. Gammalt och gediget.


Trädgården var gigantisk liksom ägorna med vinrankor som sträckte sig så långt ögat nådde.


Vi besökte också de heta naturliga källorna i den lilla bergsbyn Saturnia. Detta gjorde vi inte samma dag som Siena och slottet men jag tar med det i detta inlägg ändå.


Dessa källor ligger på allmän mark och här får man bada helt gratis. Tydligen drar källorna otroligt mycket folk under sommarmånaderna dag som natt stod det i boken men just nu i slutet på oktober var det inte farligt mycket folk. Vattnet är klarblått och vackert. Temperaturen ligger på ca 40 grader. Jätteskönt. Doften är däremot mindre angenäm då man har den där svaveldoften runt sig hela tiden men man vänjer sig. Vi hade inga handdukar med oss utan endast badkläder men fick torka oss på de t-shirts vi hade och sedan byta om till nya.

Vi hade tänkt besöka Spa:et som fanns i Saturnia först men när vi väl kom dit så var det en rätt saftig inträdesavgift som vi för visso var villiga att betala men när vi sedan fick reda på att man vare sig kunde låna eller hyra handduk utan bara köpa i deras butik så kände vi att det hade vi inte någon lust med. Så vi åkte vidare till källorna här istället.5 comments:

Millan said...

Ser verkligen harligt ut att bada i de heta kallorna!
Kul att se sa manga olika stallen under er resa. Och att fa uppleva hosten pa ett nytt stalle for annars aker man ju ofta till just medelhavet under sommaren.
Kram!

Annika said...

ÅÅÅ vad mysigt med de varma källorna!! UNDERBART!
Hade gärna badat där jag med!
Härligt!
Hösten är nog en perfekt tid att besöka Italien!
Lovely!
Ja, jag vill OCKSÅ!!
Kramar!!

Saltistjejen said...

Fantastisk resa ni gjorde Desiree!! Jag blir så gymt sugen själv, men inser att sådana här typer av resor kanske får vänta ett tag tills E är äldre. Man njuter inte så mycket när man gör den typen av semestrar med småbarn tycker jag. Det är ngt jag kan sakna och längta till faktiskt, att kunna njuta av mat och upplevelser på ett mer "vuxet" vis när man är ute. Även om det är underbart att ha barn så kan det bli lite enahanda att oftast spendera sin lediga tid i lekparker eller på andra barnvänliga ställen. ;-)
Varma källor badade vi i på Azorerna och det var en speciell känsla ändå . men jag håller med om att svavellukten inte är så jättetrevlig även om man, som du säger, vänjer sig. Tycker iallafall i valde rätt som valde bort SPAt. Det kan man alltid gå på på andra ställen men varma källor är ju rät unikt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Vilken upplevelse att få bada i källorna! Har aldrig gjort det själv någon gång. Omgivningarna ser väldigt vackra ut också. Så mycket fint ni hann med att titta på. Det är litet skillnad på den gamla kulturen i Europa och allt det nya här i USA. Gillar tvätten som hängs utanför. :) Kram!

Miriam said...

Kul att ni regnade in på en kaffebar :-) Kommer ihåg nåt liknande från Köpenhamn när jag var liten, men det var en DYR glassbar vi hamnade på och mina föräldrar som fick köpa glass till alla barnen var mindre nöjda haha

Jag har aldrig varit sugen på att åka till Italien men nu undrar jag om det inte vore nåt i alla fall.

Fina bilder på er i källorna!