Monday, November 28, 2011

Bergianska Trädgården

I söndags gjorde vi en utflykt till Bergianska Trädgården och växthuset. Jag hade inte varit där på väldigt länge och C hade faktiskt aldrig varit där. Vi fick uppleva något alldeles fantastiskt där, nämligen LJUSET! Man klev in där och kände att man nästintill hade kommit till himmelriket. Det vara bara så skönt där inne. Ljuset som man saknar så under den mörka årstiden så här års fanns där inne. Jag kände mig nästan som en liten växt som varit svältfödd på ljus. Det är kanske inte så konstigt att man gör. Jag förstår varför folk går i ljusterapi efter att ha varit här. Det var knappt så jag ville gå hem.

Det fanns mycket vackert att titta på. Här hade de hängt upp små mini julstjärnor där rötterna lindats i mossa i denna gran.


Pärlhyacinter som hör julen till. Jag köpte ju lite hyacinter förra året men jag tyckte de luktade alldeles för kraftigt. Jag fick dock tipset om att det ska finnas varianter som är "milda" och inte doftar så kraftigt. Jag ska hålla utikik efter milda hyacinter i butiken.


Helt underbart att gå runt i denna ljusa oas. Det var stilla, lugnt, inte mycket folk alls. Bara ljuvlig grönska och vackra blommor.

Vi blev som sagt helt kära i ljuset och lamporna. Jag antar dock att priset på en enda sådan här slags lampa skulle röra sig om ganska stora summor. När man kikade upp mellan banan och palmbladen så kändes det precis som om man blickade upp på solen.


Mycket coola och exotiska växter. Vackra orkidéer naturligtvis.

Jag har en liten miniversion av denna hemma i en kruka. Helt otroligt att det finns sådana här stora varianter. Jag tycker dessa med den tjocka stammen är hur coola som helst.


Vi hängde in jackor och tröjor i garderoben. Här inne var det väldigt behaglig temperatur och inte alls så där hett och fuktigt som det kan vara i vissa växthus. Torrt och lagom varmt.


Granatäppel frukter växte på träd här inne liksom daddlar. Jag hade varken sett hur granatäpple eller daddlar växte i verkligheten så det var spännande att få kolla in.

En gigantisk Novemberkaktus. Detta exemplaret var faktiskt väldigt vacker.


Det fanns också en kaktus avdelning. Denna bjässe hade de faktiskt fått kapa bort ca 1.5 meter på för att den inte skulle krossa igenom taket. De visade en bild av hur de hade fått såga bort översta biten.Taggiga men ändå så vackra på sitt sätt.


Vackra julstjärnor och snödroppar.


Som sagt alldels lagom varmt här inne med en temperatur på mellan 15 och 18 grader. Vi satte oss på en bänk under en av dessa fantastiska lampor och bara njöt av ljuset, grönskan och stilheten.En tebuske som blommade vackert.
Exotiska frukter så som papaya och vanilj. Många fina blommor som blommade att njuta av.

Det var bara så himla skönt att vara här inne. Vi kommer gärna hit ofta kände vi. Perfekt ställe att ta med en bok och sitta och läsa någon timme om helgen. Billigare än ljusterapi eller att köpa en egen sådan här lampa. Man kunde nämligen köpa årskort här för bara 150 kr och då får man ju komma hit så ofta som man vill. Jag kände absolut att vi måste hit flera gånger under vintern så nästa gång vi kommer får det bli varsitt årskort. Detta var ju perfekta stället att tanka i sig lite konstgjort solsken. Kände mig faktiskt som en ny människa efter att ha varit här inne någon timme. Så nice!

9 comments:

Anne-Marie said...

Tänk vilken oas. Visste inte att det finns så mycket att se på och uppleva hos Bergianska. Vilka spännande och vackra växter. Den där novemberkaktusen var ju helt enorm. Så fin. Ljus är viktigt och det är ju helt klart en bristvara just nu i Sverige. Vi har det inte fullt så mörkt här i norra Kalifornien vilket jag uppskattar. Kramar!

Saltistjejen said...

Jag älskar växthus!!! Att gå runt bland alla växter och blommor det tycker jag är underbart! På vintern är det även som du säger härligt med ljuset! En av mina vänner köpte en speciell lampa med "solljus" som han ställde in med timer så att den liksom gradvis började lysa på morgonen. Det gjorde att han väcktes av dagsljus och det tyckte han var perfekt. Men visst en sådan lampa var dyr, men han tyckte att det var det bästa köpet han hade gjort eftersom den hjälpte honom att ta sig genom den mörka årstiden. :-)
Kanske kan du ändå kolla upp vad sådana där lampor skulle kosta. det kan ju vara värt det om man verkligen mår dåligt av mörkret.
Kram!

Annika said...

Ett äkta Desiree ställe!!
Å vad fint.
Jag tror inte jag varit på Bergianska heller, faktiskt.
OCH därtill då detta ljus som är så läkande.
Klart att ni ska skaffa årskort.
DET lär ni utnyttja.
Vackra blommor där till gör ju inte saken sämre heller.
Guldställe!
Kram!!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det var en underbar oas som vi återupptäckte. Jag jag inte tidigare varit här på vintern. Det var både vackert och underbart skönt här inne. Ja det är inte kul när det är så här mörkt nu. Är det mulet så känns det i princip som om solen inte visar sig alls.
Kram!

Saltis, ja fick iallafall en sådan där väckaklocka som just gradvis väcker en genom att det blir ljusare och ljusare. Den är underbar. Men jag inser att jag gärna skulle ha några starka lampor med special ljus som de som fanns här i växthuset. Jag skulle dessutom behöva ha den på jobbet efter jag i princip ger mig iväg direkt på morgonen till jobbet och inte hinner sitta hemma och njuta av den innan dagen börjar.
Men jag överväger klart att skaffa medlemskap i växthuset så att man kan gå dit lite nu och då.
Kram!

Annika, ha ja jajemensan ett tvättäkta Desiree ställe.Ljust och skönt, helt perfekt :-)
Så lycklig att jag upptäckt det.
Kram!

Emilia said...

Vad häftigt! Jag hade ingen aning om att det där fanns i sthlm, blir nog ett besök dit om jag åker till sthlm innan våren :)

Sen måste jag bara säga att din blogg är så himla fin. Du skriver så.. behagligt tror jag är rätt ord. Då skapar stämning med dina bilder och genom ord. Det är jättemysigt att läsa din blogg!!

Trevlig kväll!

Petra H said...

ilket härligt ställe och perfekt att det inte var så fuktigt. undra hur de gör för att hålla luftfuktigheten borta med alla växter, lampor och värme!? jag gillar november- /julkaktusar - en riktig mormorsblomma för mig. vilket imponerande exemplar de hade där!
kram!

Lotta said...

Jag älskar också växthus och speciellt den i Bergianska! Många gånger har jag gått där precis som ni gjorde i söndags och mått bra av ljuset och växterna, drömt lite ;)

Helt underbart att ni åkte dit, och så roligt att bli påmind om denna pärla.

Kramar!

Taina said...

Vem behöver inte sol nu? Speciellt ni i Skandinavien! Himmelens bra att kunna köpa årskort och få sitta där och bara njuta av"solen" eller solljuset. Om det inte är för trångt och turistigt så är det säkert skönt att bara sitta där och läsa. Under förutsättning att det finns ett ett bra ställe att sitta på.

Nya tag nu då med så mycket nytt ljus i bagaget!

Kramar!!

Desiree said...

Emilia, tack så mycket :-)
Ja åk gärna ut till Bergianska för det är så vackert och skönt där ute.
Jättekul att du gillar bloggen.

Petra, jag hade förväntat mig att det skulle vara betydligt varmare och fuktigare. Eftersom det inte var så varmt så blir ju inte heller fukten så påträngande. Hi hi jo novemberkaktus är nog allt en riktig mormorsblomma men denna var otroligt maffig och vacker.
Kram!

Lotta, ja det är kul när man upptäcker pärlor så här i sin egen stad. Det finns ju så mycket att utforska och njuta av.
Kram!

Taina, jodå det var det som var bra att det fanns lite sköna bänkar och sitplatser här och där i växthuset så det borde nog gå så länge som det inte är allt för mycket folk som kommer dit. Jepp nu har jag iallafall tankat sol :-)
Kram!