Monday, October 24, 2011

Mat och Vin i Toscana


Nu är vi tillbaka från Toscana. Det har varit en fantastisk resa på många sätt. Både jag och C är såååå otroligt nöjda. Jag tänkte jag skulle knepa ihop detta inlägg medans mina ögonlock orkar hålla sig öppna. Det blev en mycket tidig morgon imorse. Flighten från Rom gick 06:50 (den blev dock något försenad). Flighten i sig kändes rätt "exotisk" då det var Air Ethopia vi flög med som mellanlandade i Rom på väg från Addis Abbeba till Stockholm för att plocka upp passagerare. Air Ethopia tillhör tydligen SAS star alliance. Måste säga att jag tyckte de var bra, helt ok att flyga med.

Well det var ju mat och vin jag tänkte att jag skulle börja med. Vi har ätit otroligt gott varje kväll. Jag kan nog inte peka ut någon solklar favorit för alla ställen vi gått på har varit helt på topp men väldigt olika. Vi har inte gått hungriga i Toscan ( det tror jag är omöjligt). Vi har fått prova många olika typer av vin, Chiantis, Brunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano, Amarone, desert viner osv. Det finns farligt mycket gott i Italien. Där kan man verkligen leva la dolce vita.


Vi har i huvudsak åkt runt i de små byarna och städerna i Toscana. På nästan varje ställe finns mysiga gågator som säljer lokalt producerade produkter. Traktens vin, oliv olja, balsam vinäger. Det är underbart att bara strosa omkring och kolla in allt. Det enda vi köpt med oss hem är just saker man kan antigen äta eller dricka. Inga andra souvenirer och ingen annan typ av shopping utan vårat fokus har legat på mat och dryck då vi shoppat loss. Det finns massor av spännande pastasorter som inte finns i Sverige, tjocka, smala, olika smaksättningar.


Kaffet är starkt och svart. Krämiga och goda cappuchinos, espressos, machiatos har vi avnjutit. Men även det vanliga kaffet (café americano) som ovan har varit starkt och gott. Barer ser man i varje liten håla (med bar menas alltså kaffebar).


Gelato! Min stora favorit. Det finns minst lika många glassbarer som kaffebarer då man ofta finner just kaffe och glass på samma ställe. Det har dock inte blivit så himla mycket gelato som man skulle kunna tro då jag är en sann glassälskare. Varje middag har dock avslutats med den ena efterrätten ljuvligare än den andre och det har ingått en och annan kula med restaurangens egna hemgjorda gelato i flera fall.

Kastanjer såg vi som såldes på många håll. Jag visste inte hur man tillagade eller åt dessa. Men i Rom såg vi att man rostade dem och sålde rostade.

Svamp verkar vara något man gärna äter i Italien. Stora vackra Karl Johan svampar såldes. På en restaurang så såg vi hur man bar in och visade upp sina Karl Johan svampar som sedan skulle ingå i rätten så att gästen kunde få beundra råvaran innan den tillagades. Tryffel var något man kunde njuta av i dessa trakter. Jag åt en super god tryffelpasta en kväll.



Olika korvar och skinkor av diverse slag hängde i skyltfönstrena som man passerade. Det var kött som dominerade mycket av rätterna i Toscana skulle jag säga. Mer kött än fisk. Jag har fått prova både duva och kanin under våran vistelse. C provade en kväll köttet som utgör kinden på kon. Jag provsmakade lite och jag har då aldrig ätit något mörare och finare kött. Det var så mört så det nästan smälte i munnen.

Det här stället vi gick förbi tyckte jag var lite kul. Där hängde de köttstrimlor (skinka/bacon) på tork med en fläkt framför. Om ni kollar lite noga på bilden till höger så ser ni en stor vildsvins skånk med rejäl päls som sitter på biten som hänger i taket. Lite häftigt och coolt. Sådant här ser man aldrig i Sverige. Jag tycker de är mysigt just med de små olika butikerna som köttbutiken, ost butiken, grönsaksbutiken osv. Jag önskar att det fanns lite mer sådant kvar här i Stockholm.


Den italienska middagen är uppbyggd på fem olika typer av rätter. Man beställer minst två olika rätter för att få ihop en full middag. Beställer man bara in en secondi eller vad man tror är huvudrätt så får man in kött/fisk/fågel utan tillbehör. Rent kött med lite sallad som ovan är en typisk secondi. Man måste därför alltid kombinera sin secondi med en primi som ofta är en pasta eller soppa eller en contorini som är olika grönsaker som tillbehör. Primin får man in innan secondin som säger sig självt. En klassisk förrätt är det som kallas antipasti. Till sist har man lite dolci som man ska se till att det finns lite extra plats för.



Här hade jag tänkt fota min dolci men den råkade jag visst sluka innan jag hann ta fram kameran. Som ni ser är tallriken helt barskrapad. Vad som fanns där som jag inte kunde hejda att ta sked efter sked av var en varm choklad fondant med mandel och till detta en kula hemgjord mandel gelato.

14 comments:

emi said...

Jag tycker du skriver så bra och tar så himla fina bilder.
Blev riktigt sugen att åka till Toscana nu :)

Katarina said...

Åhh, vad roligt och härligt att resan blev så bra. Mat och dryck, jag längtar ofta tillbka till Italien. Du får mig at tlängta mycket nu!

Maten och vinerna är såå goda och miljöerna i Italien gör verkligen dessa saker lite extra.

Miss Marie said...

Maten i Toskana är verkligen underbar! Tror inte jag har ätig nån godare mat någonstans. Ni verkar verkligen ha njutit ordentligt!

Annika said...

Oj, oj..vilket INLÄGG!
Jag bara sitter här och gapar och snålvattnet rinner.
Vilken mat och vinresa!
FANTASTISKT!!!
Underbart!
Jag vill också åka dit och njuta av allt du njöt av!
Suck...vad fint...
TACK för superinlägg!!
Kram!

Charlotta said...

JÖSSES vad fina bilder! Och vilken resa! Ni måste ju vara hur nöjda som helst!Åh, vad jag längtar till Italien nu. Underbara land!

Desiree said...

emi, tack så mycket. Jag kan varmt rekommendera Toscana.

Katarina, ja Italien bjuder på så mycket både vackert och gott. Jag känner att jag mer än gärna reser tillbaka och ser mer av detta landet.
Kram!

Marie, jag håller med dig till 100%. Allt var bara så gott! Här fick smaklökarna verkligen komma på semester och njuta :-)
Men tur att man kanske inte bor här jämt för då skulle man få svårt att motstå alla dessa frestelser. Tänk att vi bodde på samma hotell. Jag tyckte de hade väldigt bra mat på deras restaurang. Var väldigt nöjd med alla rätter jag beställde där. Det fick bli två middagar där för oss.
Kram!

Annika, gillar man god mat och god dryck finns det MYCKET av detta här. Det var en sann gourmet resa lika mycket som vi fick njuta av landskapet och charmiga små städer liksom konst och kultur.
Kram!

Charlotta, vi är sååå otroligt nöjda med allt. Är man interesserad av god mat och gott vin är detta verkligen stället att resa till. Födelsedagsmiddagen toppade nog smakupplevelserna som blev på ett litet ställe som heter Il Tino. Jag tänkte skriva ett inlägg om detta framöver. Det var väldigt både spännande smaker och otroligt gott där.
Kram!

Petchie75 said...

Ja, i Toscana äter man verkligen supergott!! Matkulturen i Italien är extremt regionaliserad så vad man kan äta skiljer sig verkligen från en region till en annan. T.ex äter man polenta (till förbannelse tycker jag som inte gillar det!) i Veneto, regionen jag bodde i när jag pluggade i Italien och det hittar man knappast i någon annan region. Brödet i Toscana är dock konstigt, märkte ni av det? De har inte salt i brödet i den regionen.
Rostade kastanjer är vanligt att det säljs på gatorna i många europeiska städer under vinterhalvåret. Jag gillar inte det men jag kommer ihåg att mina föräldrar rostade kastanjer i ugnen där hemma när jag var liten (det är väl speciella kastanjer som man får köpa i affären så det är inte att bara gå ut och plocka hästkastanjer).
Ser framemot fler inlägg från er minisemester.
Kram!

Freedomtravel said...

Vilka härliga och inspirerande matbilder! Finns så mycket fantastiskt gott i Italien. Systemet med rätterna kan dock vara lite knepigt tycker jag. Ibland är pastan superliten och kan med fördel ätas före en secondi. Och ibland är den jättestor och fungerar utmärkt som enda rätt, eller kanske med lite antipasti före eller så. Svårt att veta hur man ska beställa tycker jag...

Saltistjejen said...

Häääärligt inlägg!! Och vad GOTT! Jag har aldrig besökt Toscana men det är verkligen ett ställe jag länge velat besöka. Och italienska köket är en av mina favoriter. Om jag bara fick välja ETT ENDA kök att äta resten av mitt liv skulle det bli italienska. Helt klart.
Hahaha jag skrattar åt din uppätna dessert!! :-)
Sedan är det ju lite knepigt det där med alla rätterna tycker jag. Även här på italienska restauranger så måste man ofta beställa in minst 2 rätter för att bli mätt.
Kramar!!

Linnéa i Denver said...

Underbart! Du borde skriva för ett resemagazin, speciellt med dina fantastiska foton. Tack för att du delar med dig. Kram

Victoria said...

Vilken härlig resa! Vad blir nästa resmål - för känner jag dig rätt å har du väl redan börjat planera nästa tripp...? ;o)
Kramar//Vic

Anne-Marie said...

Här sitter jag i Weed och märker att det allt känns litet instängt. ;) Inga exotiska restauranger eller butiker så långt ögat når. Ni verkar ha levt som kung och drottning i Italien. :) Kan tänka mig att det kan vara lätt att gå upp i vikt. Intressant att man har så mycket Karl Johanssvamp. Härliga bilder och man blir smått hungrig. Kramar!

Desiree said...

Petra, det är kul att det är sådan stor skillnad mellan de olika regionerna. Polenta var inte speciellt vanligt här i Toscana utan det var pasta, gnnochi och potatis samt grillade grönsaker som tillbehör men även bönor verkade vanligt. Ja nu när du säger det så var brödet oftast inte saltat. Men gott ändå :-)
Rostade kastanjer har jag aldrig provat så jag har ingen aning om jag gillar dem eller inte. Jag får prova någongång.
Kram!

Freedomtravel, jag är innerligt glad att jag hade läst på lite om systemet då det gäller hur menyn är upplagd och hur man ska beställa annars hade man nog gjort fel. Men jag håller med dig om att det ändå kan vara lite trixigt då precis som du tar upp så kan pastan ibland vara liten och ibland så stor så att den räckt som enda rätt med antigen förrätt eller efterrätt. Mycket gott fanns det helt klart. Glass äts inte så mycket som efterrätt utan är mer som ett litet mellanmål som man tar under dagen.
Kram!

Saltis, hi hi jag bestämde mig ändå för att ta bilden fast jag hade ätit upp desserten för jag tänkte att det kunde vara kul ändå :-)
Jag håller med dig om jag bara skulle äta ett kök resten av livet skulle det få bli det italienska köket. Även om italiensk mat finns överallt i världen så är det ändå något med att äta den i hemlandet. Det är skillnad på italiensk mat i italien och italiensk mat på andra ställen på något sätt. Men jag tycker systemet de hade med minst två rätter är helt ok. Bara man vet om hur det funkar så är det inga problem. Sedan så får man också hålla koll på tiderna för måltider. Middag äts inte förräns tidigast 19:30 och många resturanger öppnar inte före utan håller stängt mellan lunch och middag. För oss var det inga problem för vi brukar ändå äta vid åtta tiden på kvällen även i Sverige.
Kram!

Linnea, tack :-) Åh vilken fin kommentar.
Kram!

Victoria, hi hi ja lite funderingar finns allt i bakhuvudet. Det blir faktiskt en tur till Berlin över helgen i början på december. Vi har haft ett fantastiskt res år i år.
Kram!

Anne-Marie, ja det är tur man inte bor där för då hade man fått lägga om annars hade man gått upp i vikt garanterat. Men nu när man är här på semester bara några dagar kan man ju unna sig att testa det mesta och bara njuta.
Kram!

Miriam said...

Vilken fantastisk resa!

I Wien fanns det rostade kastanjer överallt och jag tänkte i ett helt år att det där ska jag prova. Sen åkte jag hem. Så kan det gå när man inte carpe diem:ar...

Jag har hört om italienska grossister som har köpt karljohansvampar av svenska familjer som varit ute i skogen och plockat med ungarna. De blev helt förbluffade när italienarna försiktigt virade in svamparna i silkespapper för frakt till Italien :-D

En kompis bodde ett tag i en liten stad där det fanns en affär för allt. Jag suckade att det måste vara så pittoreskt! Hon sa att jovars men det blir ett väldigt springande för en liter mjölk, en ost och lite salami. Men det är solklart mer inspirerande att handla så. Jag tror man värdesätter maten på ett annat sätt också, än om man köpt den i en gigantisk stormarknad.

Intressant med måltidsordningen. Gjorde misstaget utomlands en gång att bara beställa in kött haha

Efterrätten låter helt himmelsk.

Detta blev en lång kommentar men det var ett aptitretande inlägg :-)

Kram!