Tuesday, October 18, 2011

Fredagstema-Kryddor

Befinner mig fortfarande i Italien och kanske är det just därför jag inte kan låta bli att hänga på fredagstemat om kryddor som HeLena valt som dagens ämne. Kryddor är något jag både gillar och som jag tycker är jätteviktiga för maten. Att laga god mat handlar i mångt och mycket om att kunna krydda på rätt sätt. De allra flesta kan laga god mat genom att använda sig av grädde, smör och socker. Men för att laga god mat som inte dryper av fett så gäller det både att använda sig av bra råvaror och rätt kryddor för att framhäva smaker och ta fram dem på detta sätt istället.

Min kryddlåda gillar jag som jag har här. Praktiskt och överskådligt sätt att se vilka kryddor man har. Jag har rätt gott om kryddor så min kryddlåda räcker inte till utan jag har hela det här skåpet fyllt med olika kryddor också.


Jodå jag vet vad jag har i skåpet och på vilken hylla jag hittar det jag söker för tillfället.Två av mina främsta favoritkryddor är kanel och kardemumma. Jag skulle nog säga att jag är lätt beroende av båda dessa. Kanel har jag på min frukt varje morgon.För några år sedan upptäckte jag vaniljkrydda på burk. Det är helt perfekt. Mycket bättre än vaniljsocker för att få till vaniljsmak i bakverk. Man slipper sockert då man bara vill åt vaniljen (socker har man ju i ändå) och man slipper pillet med att skrapa ur vaniljstång. Här tar man bara en knivsudd så får man jättefin vaniljsmak i gröten, smeten eller vad man nu har.Gillar att jobba med hela kryddor också och krossa, mortla dem. Då får man verkligen fram smaken och aromen ur kryddorna. Denna burk med Orange Peel från Penzeys Spices är helt ljuvlig. Jag älskar att öppna locket och bara lukta på innehållet. Gillade butiken Penzeys Spices som är en renodlad kryddbutik med bra kvalité. Gillar även de klassiska Amerikanska kryddorna som Apple Spice och Pumpkin Spice.

Caraway Seed eller Kumminfrö är en annan av mina favoriter. Riktigt gott att strö lite på ungsbakad potatis eller ha i en tesked i bröd man bakar. Gillar också olika kryddmixar som denna Sweet and Smokey Rub. Den coola burken med en sorts starkare paprika krydda kommer från den berömda gågatan Beale Street i Memphis, TN. En present från våran vän Å som bor där. Kryddan har tagit slut men jag behöll burken för att jag gillade den så mycket och har fyllt på med likande krydda.


World Market butikerna i USA var ett annat favorit ställe för att handla kryddor. De hade ett bra och stort sortiment och dessutom riktigt bra priser.

Sedan finns det ju även en hel del flytande kryddor som jag också räknar med bland kryddorna. De många olika sorterna med fond som finns i Sverige är något jag gillar mycket. Fond fanns inte i USA men det går ju alltid lika bra med buljong i för sig. Worecester sauce är en annan av mina favoriter som alltid finns i mitt kryddskåp. Gillar att ha ner en skvätt i tomatsås och i vissa soppor.

Starka kryddor har jag inget emot. Rätt sort vid rätt tillfälle framhäver och tar fram smakerna. Hela Tabasco familjen har jag hemma i mitt skåp. Faktum är att jag och C varit på plats på självaste Tabasco fabriken i Louisiana och fått smaka och lära oss om hur Tabascon framställs.Det var coolt att få besöka Tabasco fabriken. Jag gjorde misstaget och gick på deras allra starkaste variant på en gång. Det brann rätt bra i munnen en stund. Men deras jalapeno glass var faktiskt riktigt god även om det låter som en bizzar kombination så var det riktigt gott.


Ha en finfin Fredag. Nu ska jag återgå till att njuta av det goda smakerna och kryddorna i Toscana.

10 comments:

Annika said...

Ja, vad härligt och vilka goda kryddor du visar.
Jag är också beroende av kardemumma och kanel, mmmm....
Jag har bägge kryddorna på min yogurt och frukt på morgonen.
Det finns verkligen många goda kryddor. NU får du botanisera bland de italienska. ÅÅÅ vad avis jag är.
NJUT och ha det underbart!!!
Kram!!

Saltistjejen said...

Underbart kryddinlägg! Att det fanns vaniljkrydda visste jag inte. Här är ju vaniljextrakt det vanligaste och i Sverige vaniljsocker. Var har du köpt ditt "vaniljpulver"?
Hopas ni njuter riktigt mycket av Italien!
Kramar!!

Åsa i Memphis said...

ah, så underbart att se bilder och läsa. Jag kan definitivt skicka en ny kryddburk!!! Eller flera... beroende på vad det är ni saknar av TN BBQ krydda ;) (även om det kanske är mer vaneberoende på sommaren och grillning?)

Toscana är verkligen underbart, hoppas att ni har det så underbart som jag tror ni har!

Anne-Marie said...

Du kan det där med kryddor Desiree. Gillar ditt kryddskåp. :) Jag har inte riktigt lärt mig tycker jag vilka kryddor som går ihop med viss sorts mat. Kanel är också en av mina favoritkryddor. Här kan man köpa många kryddor i bulk i hälsokostaffären. Det blir väldigt mycket billigare än att köpa färdigpaketerade i burk och de är dessutom mycket färskare. Jag köpte svartpeppar nyligen och den var så färsk att jag nästan fick ta ett steg tillbaka. Ha det så fint i Italien. Kramar!

Desiree said...

Annika, jag skulle ha otroligt svårt att klara mig utan kryddor. Salt som du tog upp är ju så viktigt och sedan kanel och kardemumma som är så gott.
Kram!

Saltis,jag hittade faktiskt mitt vaniljpulver i min vanliga ICA butik på bakavdelningen. Ibland vill man ju ha vanilj men utan sockeret och visst finns det ju vaniljstång men det kan vara pilligt att få ut och detta är ett toppen alternativ.
Kram!

Åsa,vad kul att du läste detta och kände igen din burk. Jag tycker som sagt att både innehållet och burken var så himla fina så jag har sparat och fyllt på burken. Nästa gång vi ses tar jag gärna emot lite mer BBQ krydda från TN.
Kram!

Carl Bruder's personalia said...

Anne-Marie, smart att handla kryddorna i hälsokost affären. Man får helt enkelt prova sig fram när det gäller kryddning. Testa och smaka så kommer man fram till vad man gillar och vad som funkar bäst. Tack vi har en toppenfin resa.
Kram!

Freedomtravel said...

Visst är kryddorna viktiga i maten! Man tänker lätt bara på torra kryddor i burk, men allt man använder för smaksättning är väl en krydda egentligen? Man kan ju smaksätta mat med allt möjligt, som färsk lök, färska örter, citron, senap, ansjovis osv... då blir det väl också en slags krydda?

Desiree said...

Freedomtravel, ja visst är det så. Färska örter, citron, lök, senap osv är ju också utomordentliga kryddor som funkar jättebra.

Desiree said...

Jag ser att jag råkade vara inne på makens inloggning så det är jag som har svarat er fast jag varit inloggad på Carl Bruders personlia.
Sorry.
Desiree

HeLena said...

Åh! Jag känner både dofter och smaker, härligt!