Thursday, October 13, 2011

Fredagstema

Friday, jippi! Dags för månadens andra fredagstema som idag är ”Astrid Lindgren” från HeLena. Jag tycker Astrid Lindgren var en underbar barnboksförfattare. Naturligtvis läste jag hennes böcker som barn och tyckte mycket om dem. Favoriterna var nog Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio. Som svensk växer man ju upp med hennes böcker och berättelser men hon har ju fått stor uppskattning i många många länder. Pippi Långstrump har ju översatts till massvis av olika språk. Det är många som tycker att hon borde ha fått nobelpriset men tyvärr tror jag det är svårt för barnboksförfattare att ta hem nobelpris och för Astrid är det ju omöjligt då hon inte ens lever längre. Jag tror hennes böcker har blivit så populära just för att hon lyckades behålla barnasinnet kvar genom hela sitt egna liv. Just dessa böcker nedan precis som de ser ut hade jag när jag var liten.


Annars på agendan för helgen. Jag är gräsänka. C har åkt ner till Blekinge med en arbetskamrat för att jaga i helgen på sina föräldrars gård. Jag har inget emot att vara själv. Tvärtom kan det vara lite mysigt på sitt sätt. Idag har jag faktiskt bokat upp mig på något jag varit sugen på att prova på ett tag – Pilates. Jag brukade träna pilates någon gång i veckan i Alabama och gillade det mycket. Här finns det inga pilates pass på Friskis men jag hittade Stockholms Pilates Center dit jag ska och testa ett pass. Ska bli jättekul.

Sedan ska jag packa för på onsdag bär det ju av till sydligare breddgrader nämligen Toscana! Det ser jag jättemycket fram emot. Nu blir det till att rota fram sommarkläderna igen plötsligt och det känns riktigt bra. Ni i USA vill ju inget hellre än att packa undan era sommarkläder men här där den bitande iskylan redan slagit till och sommaren som aldrig kan bli för lång så känns det bara ljuvligt att få ta fram dem igen.

Men här kommer lite bilder från Stockholm i vackert skymningsljus som jag tog igår kväll då jag cyklade hem.


Ha en toppenfin fredag!

10 comments:

Millan said...

En helg pa egen hand ar inte alls fel ibland. Att fa ra sig precis som man vill sjalv. Och att fa langta liet ar inte heller sa dumt ;-).

Pilates har jag provat nagon gang men kande inte riktigt att det var for mig. Jag har inte ro att sitta still sa lange ... och blir istallet lite fnissig..

Vad harligt med Toscana. Hur ser vadret ut dar nu??

Astrid Lindgren ja... hon har verkligen praglat de flesta svenskar pa ett stort satt. Om jag skulle namna en person som verkligen ar sverige for mig.. sa ar det hon!

Det ar extra kul nu nar barnen borjat bli stora nog att tycka om hennes filmer ocksa. Sa far man en anledning att lasa bockerna och se filmerna igen :-).

ha en fin helg!

kram

Annika said...

Astrid är fantastisk på alla de sätt och vis.
VILKEN SKATT hon get oss alla. Vilka sagor.
Nobelepriset ja, jamen hon fick så många andra priser i sitt liv, och jag kan nog tycka att det inte ska ges till en barnboksförfattare. HON fick sitt klara, klara erkännande iaf.

OCH du har en fin helg framför dig!
Låter spännande med pilates.
Förstår att du gläder dig över Toscana!
Hoppas vädret blir topp där!

Här regnar det mest hela tiden, men det gör inget...

Kramar!!

Lotta said...

Älskade Astrid med alla hennes skatter av fina berättelser! Vilken tur att hon skrev dem :)

Många av hennes karaktärer är en del av oss. Jag tyckte också om Mio min mio.

Vill önska dig en underbar resa till Toscana! Vilken perfekt tid att resa på. Jag längtar redan efter alla dina bilder.

Jag packar just nu det sista för en stor konferens i Turkiet. Jag ser frame emot den men vet att det kommer vara en fullmatad vecka. Ingen semester ;)

Om jag inte hinner skriva mer, så ha en fin helg och som sagt en jättetrevlig resa till underbara Italien! Njut lite åt mig ;=)

Stor kram!

Lotta

Erica Pettersson said...

Ja, Astrid Lindgren var verkligen en enastående barnboksförfattare! Hon kunde verkligen berätta!
Mio min Mio har jag tyvärr aldrig läst, och bara sett en gång på skolbio i mellanstadiet.
Men Madicken hörde (hör) till mina favoriter :D

Vilka vackra solnedgångsbilder!
Hoppas du får en bra helg :D
MVH /Erica Pettersson

Saltistjejen said...

Ja du Astrid är helt fantastisk. Eller var kanske man ska säga nu när hon inte lever längre. Men hon känns så levande eftersom alla hennes berättelser lever kvar med oss! :-)
Låter underbart med en resa till Toscana!! och jag förstår att du vill ha lite mer "sommar" än för vintern i Skandinavien är lång och mörk och kall. Här skulle jag dock gärna ha lite kyligare och torrare luft nu. Denna hösten har känts blötare och varmare än vanligt här tycker jag....
Ha nu en skön "egen" helg" Jag kan sakna det ibland. Numer är jag sällan ensam någon längre tid.
KRAM!

olgakatt said...

Ha en trevlig resa till Toscana!
Behöver du reselektyr kan ju nån Astridbok åka med, kanske;) Alla är verkligen läsvärda.

Desiree said...

Millan, jag kan tänka mig att det är kul att både se Astrids filmer och läsa hennes böcker igen nu när barnen börjar komma upp i den åldern att de uppskattar denna typen av läsning. Jag skulle nog inte ha något emot att få läsa om några av dessa barnböcker :-)
Kram!

Annika du har helt rätt i att det är en skatt som Astrid har gett oss. Ska börja rota fram sommarkläderna igen idag. Här har det faktiskt varit fint väder även om det har varit kallt. Så länge jag får se solen så är jag nöjd.
Kram!

Lotta, kul att du ska en sväng till Turkiet. Även om du inte kommer hinna med mycket turistande så hoppas jag du får njuta en smula av god mat och fint väder.
KRam!

Erica, ja Madicken var ju bara sååå bra. Jag tycker det blir svårare och svårare att välja ut en favorit nu när man börjar fundera på alla hennes bra böcker.
Kram och ha en fin helg.

Saltis, här har kylan kommit nu så det känns perfekt med en boost av lite värme och sol.Sommaren är ju så kort här så man hinner inte tröttna på den. När vi bodde i USA hade vi aldrig några helger på egen hand så detta är något jag uppskattar att just få längta efter C lite.
Kram!

Olgakatt, hi hi kanske inte alls någon dum idé att ha en Astrid bok som reselekyr :-)
Kram!

Bejla said...

Hoppas du får en trevlig "ensamhelg"! :-)

Charlotta said...

Mina favoriter är helt klart Barnen i Bullerbyn- åh, vad jag och mamma har läst de böckerna under min uppväxt.

Hoppas att du får en finfin ensam-helg! Och att pilatesen var kul, såklart.

Kram!

HeLena said...

Många fina minnen i dessa böcker. Hoppas resan blir fantastisk!