Tuesday, October 11, 2011

Funderingar kring bloggande

Vad handlar en bra blogg om? Att hitta en röd tråd som passar och som är kul både för den som skriver och för andra att läsa är ibland lättare och ibland svårare. Detta är något jag har funderat en del på eftersom både jag själv och andra som jag känner som flyttat hem efter att ha bott utomlands en tid har haft funderingar på om det är värt att fortsätta blogga. Jag startade ju bloggen då jag flyttade till Alabama i USA. När jag flyttade hem kändes det plötsligt som, vad ska jag nu skriva om???? Hur spännande är det att läsa om vardagsliv i Sverige? Man känner sig lite lost som bloggare helt plötsligt.

När jag flyttade till Alabama och medans jag bodde där var det enkelt. Bloggen handlade om mitt liv i USA, om kulturskillnader, platser, resor, typiska fenomen för Södern, livet som utlandssvensk i allmänhet. När jag flyttade tillbaka till Sverige kände jag till en början att jag kom av mig. Visste inte riktigt vad jag skulle skriva om. Kände att mitt liv i Sverige som svensk kändes ”futtigt” i jämförelse med det jag hade haft innan på många sätt. Jag är dock jätteglad att jag har fortsatt blogga även om den röda tråden kanske inte är lika tydlig.Även om den röda tråden och nichen inte är lika tydlig som innan så känner jag ändå att bloggen liksom jag själv har fått gå igenom en omvandlingsperiod.

Bloggen nu och här har fått handla om hur livet kan se ut som hemvändare efter flera år utomlands. Jag vill att den ska fortsätta handla om resor och utflykter som vi gör här så som jag skrev om resor och utflykter vi gjorde i Alabma och i USA. Sedan vill jag dela med mig av foton och annat smått och gott som förgyller livet. Vardagen infinner sig vart man än bor. Men visst kan jag emellanåt sakna mitt liv som just utlandssvensk och det gör jag. Ibland kan jag känna att jag egentligen inte har något att skriva om här men då får jag påminna mig om att livet jag hade där borta kunde kännas monotont det också. Ärligt talat kan jag känna att jag lever ett rikare liv på många sätt här än vad jag gjorde i Birmingham, Alabama. Jag tror att bloggen till största del ändå handlar om personen bakom bloggen, oavsett vart man än befinner sig här i världen. Men att flytta hem innebär att man måste bygga upp ett nytt liv på så många sätt liksom att hitta en ny form, en ny röd tråd för sin blogg.

Min blogg så som jag ser den får därmed vara ett fönster in till vardagslivet i Svedala som man emellanåt kan sakna så mycket då man bor utomlands. Den får handla om sådant jag gillar och sådant jag funderar på både i stort och smått. Hur det emellanåt kan vara precis lika kämpigt att hitta tillbaka till livet i sitt hemland då man bott utomlands många år som det kan vara att anpassa sig till något helt nytt och exotiskt. Bloggen har gett mig så mycket och det är något jag verkligen gillar att göra, något jag absolut vill fortsätta med.

Vad tycker ni utgör en bra blogg?

25 comments:

Marie said...

Jag tycker du har lyckats bra med bloggen efter att du kommit tillbaka till Sverige. För mig är det en guldgruva att få se dina vackra bilder från Sverige! :)

Monica said...

Jag tycker inte alls det behöver vara en strikt röd tråd, det blir ju rätt tråkigt i längden utan mer att du berättar som nu, dels om ditt tidigare USA-liv och numera livet i Sverige. Och det är minst lika intressant:-). Alla fina foton från olika platser eller bara i vardagen är trevligt att se. Och att du berättar om en innehållsrik fritid, den du har, att vi är trötta efter arbetet, det vet vi, för alla lever mer eller mindre i stress så det är jätteskönt du har inlägg om allt annat. Och många arbeten har ju sekretess, så det går inte eller man får inte skriva om dem. Och det är roligt att läsa om något annat, jag tycker du gör så fint hemma alltid, med mat och annat, amerikanska pannkakor gör jag tack vare dig:-). Mest tittar jag in hos dig när jag ser du tagit stockholmsbilder och påminns om att det är inte så tokigt här ändå, ja visst är Stockholm vackert men mycket är jobbigt här med.

Surviving Sweden said...

Jag tycker att en bra blogg är en blogg som har en klart och tydlig egen röst och perspektiv. Och det tycker jag att du har. Det är en lite olika synvinkel med återhemkomst och sedan att du skriver på ett sätt som locka är det som få mig att komma tillbaka.

Sedan måste det vara ett ämna som jag är lite intresserad av. Även om det var en skit rolig blogg om fotboll, tror inte att jag skulle läsa den regelbunden.

Bra bilder är också kul och något som jag hinner aldrig med, men du bruckar har jättefina bilder. extra poang för det! :)

Sofia said...

Jag tycker att din blogg är jätteintressant och bra! Det är spännande att läsa om ditt nya liv i Sverige efter att ha bott utomlands.

Det verkar också som att du börjar vänja dig vid Sverige mer och mer, stämmer det?

Taina said...

Läste något liknande hos Marianne och har läst hos andra återvändare också om just den "identitet". Jag har inte känt någon röd tråd i min än trots att jag är utlandssvensk och din blogg upplever jag så otroligt rogivande, informativ och vacker. Det spelar ingen roll om du bor på månen Desiree, så skulle du kunna ta fina bilder, beskriva din längtan efter att besöka en krater på andra sidan månen, din planering för att komma dit och sedan återge en underbar reseberättelse. Dina vardagar, så som vi alla har, bjuder också på mysiga frukostar, mumsigt bröd eller "bara" härliga promenader i grannskapet. Fortsätt som du gör. Alltid lika härligt att titta in här!

KRAMAR!

Saltistjejen said...

Oj, sådär har jag int alls tänkt när jag började blogga. Eller nu heller för den delen. Alltså att det måste finnas en röd tråd. jag bara skriver. om sådant som jag tänker på eller som har hänt. För min del har bloggen flera syften. Dels är det ett sätt för mig att "ha en dagbok" där jag skriver och lägger in bilder från vår vardag h'r. Mycket för min egen del. Och ev för E den dag hon blir stor och ev vill läsa och se bilder från då hon var liten. Men också för vänner och familj i Sverige. Så att de har en chans att följa oss här och vår vardag. Men så har det ju med tiden även blivit så att jag har lärt känna så många andra bloggare (som dig t ex!!) och det har skapat ytterligare en dimension i bloggandet tycker jag. :-)
Sedan and din blogg så är jag jätteglad över att få följa er "hemvänding". Tycker det är jätteintressant att se hur du känner och tänker om Sverige och er väg tillbaka ini svenska samhället och kulturen med alla era erfarenheter härifrån. Spännande tycker jag. Plus att jag älskar dina vackra foton från olika ställen. Allt från älskade Stockholm till andra ställen ni besöker. Så JAG är i varje fall JÄTTEGLAD över att du fortsatte blogga och hoppas du kommer göra det framöver!! :-)
KRAM!

Victoria said...

Håller med Saltis, någon röd tråd har aldrig fallit mig inatt ha, för mig blir det bara det som finns i huvudet just för tillfället. Så jag har nog mer som en enda trasslig härva av trådar, snören och garn som krånglar och slår knut på sig själva... ;o)
En bra blogg behöver inte berätta om spännande utflykter eller exotiska platser (även om det också är kul), för mig är det kul att läsa om bloggaren är intresserad av det hon/han skriver om, att bloggen berättar något. Såna där bloggar som bara visar upp dagens outfit tycker jagär astråkiga. Fortsätt blogga!!
Kramar//Vic

Elisabeth said...

I'm very happy you continued to write when you moved "home" to Sweden! As a Swedish-American growing up in Sweden but now living in Arkansas--with no plans of returning to Sweden--I find it fascinating to read about your experiences adjusting to Sweden after 4 years abroad. I often think that you and C are VERY brave to return! I know for a fact that I would NOT adjust well to Sweden again!

I enjoy your photos, too, as well as reading about your trips--ranging from your weekend outings to foreign travels!

I read your blog almost daily, but haven't left a comment lately, much due to a hectic work schedule and lack of energy. But I hope that will change soon! One of these days I'll send you an e-mail introducing myself, too! (And get my act together and start to write in Swedish.)

Anyway, I just wanted to say that I enjoy reading your blog about your "new" life in Sweden. :-)

Lotta said...

Jag förstår precis! Det är klart att det blir en förändring, på många plan. Bloggen inkluderat. Man måste landa, hitta sin rytm igen, speciellt när man gör många uppdateringar och varja nyans märks.

Skribenten gör bloggen. Du är din blogg, oavsett om du är på månen som Taina skriver. Ingen kan leverera exotiska och spännande events hela tiden. Vardagen är ju den största delen av vår tid och vardag uppstår på alla platser. Att fånga dagen och berätta om den i sin blogg, är inte platsrelaterat.

Jag kände starkt när jag var i Sverige att det är en härlig plats. Det finns fördelar och nackdelar överallt. Det är till stor del vänner, familj, arbete och det man tar sig för dvs heltheten som gör tillvaron.

Satte du mig ensam på Hawaii skulle det inte vara en happy place för mig även om det har alla "bells and whistles". Precis som du skriver, kan tillvaron i Sverige kännas rikt och spännande. Jag är glad för den känslan också, glad för känslan att kunna trivas på olika platser och hitta "it".

Och du fångar det så bra! Jag tycker det är underbart med era utflykter som berikar och era härliga resor blandat med vanligt skönt mys.

Kramar!!

Anne-Marie said...

Jag tror att alla bloggare "brottas" med de tankar du har. Att hitta sin nisch och känna inspiration. Jag börjar känna att de inlägg jag har skrivit som handlar om information om hur det är i USA börjar kännas litet tjatiga eftersom det ju inte går att skriva om samma saker om och om igen. Så jag försöker nog också hitta litet av en ny väg. Jag tycker det är väldigt roligt att du fortsatt att blogga även efter hemkomsten till Sverige. Det är en bra blandning mellan tankar, känslor, upplevelser och reseberättelser. Kramar!

Anne said...

Instämmer i de fina orden andra skrivit. Din blogg är jättejättefin och underbar att besöka. Det ger mig ofta energi att titta in hos dig, jag blir ofta glad! Det är ett gott betyg :) Tycker om dina bilder, ditt sätt att "prata" via bloggen, berätta och dela med dig av vardag, stort som smått. Du inspirerar mig jätteofta också, allt från simpla saker som att köpa en fin blombukett, försöka baka till "stora" saker som resor. Jag är ett stort fan av din blogg Desiree!!! KRAM

Linnéa i Denver said...

Jag tycker att din blogg är så bra. Det är högt i tak och du delar med dig av din vardag på ett fint sätt. Det är för mig och säkert alla andra så lärorikt att läsa om hur det är att flytta hem/bort.

Plust dina foto.. de är fantastiska. Jag är väldigt väldigt tacksam över din blogg.

Millan said...

Jag tycker ocksa valdigt mycket om din blogg och tycker inte att det maste finnas en rod trad egentligen. For mig handlar bloggar framst om att fa en inblick i andra manniskors liv och manga av er andra bloggare har ju blivit vanner nu ocksa!
For mig som fortfarande bor i utlandet sa tycker jag om att lasa dina iakttagelser fran sverige eftersom manga av de saker du skriver om ar grejer som jag funderar over da jag undrar om vi ska flytta tillbaka eller stanna har.

Ni ar ju ocksa otroligt duktiga pa att aka pa utflykter och se nya saker och det ar ju jatteskoj for oss andra att sedan se foton och inlagg om det.

Jag kan kanna att min blogg ar valdigt ointressant i jamforelse med era andra bloggar eftersom den mest handlar om familjeliv och vad vi gor pa helgerna. Jag har inte riktigt nog med tid att uppdatera ofta nog for att halla bloggen levande och rolig att lasa... men jag fortsatter anda eftersom jag inte vill slappa taget om den riktigt!

Kram och fortsatt blogga precis som du redan gor!! :-)

Desiree said...

Tack så jättemycket allihop över era otroligt fina och värmande kommentarer. Jag blir både rörd och jättejätteglad. :-)
Ska ta och svara på kommentarerna enskilt då jag får lite mer tid.
STORT och VARMT TACK till era alla. Ni inspirerar mig och får mig att vilja fortsätta skriva och göra så bra inlägg som möjligt.
Kramar!!!!

Desiree said...

Marie, tack så mycket. Jag vill gärna fortsätta lägga mycket fokus på bilderna precis som på gamla bloggen från Alabama.
kram

Monica, du har helt rätt i att vi alla har stress och gärna vill läsa om något annat på fritiden. Precis som jag inspireras av många andra underbara bloggar så försöker jag också sprida inspiration vidare. Det finns ju mycket underbart att dela med sig av här i livet och bloggen får vara en mix av allt som gör livet härligt och gott. Jobbet har jag valt att inte skriva om. Det gjorde jag inte heller i USA. Dels för en del är sekretess och för att det inte är så spännande att gå in på jobb detaljer. Det får bli en skön mix av livets goda.
Kram!

Suviving Sweden, tack så mycket. Jag gillar din blogg mycket just för att det blir ett mycket interessant perspektiv på Sverige och omgivningen här som du tar upp. Många gånger har jag inspirerats av inlägg som du har gjort. Bilder har alltid varit väldigt viktiga för mig och kommer att fortsätta vara.
Kram!

Sofia, tack så mycket. Det har varit en stor omställning att försöka komma tillbaka till livet här och finna en vardag som funkar. Hitta sin plats. Men nog känns det mycket bättre nu efter ett år. Någon sa dock att det tar mer än ett år att komma in och tillbaka i livet här så jag kanske fortfarande befinner mig i processen. Det tar bra mycket längre tid än vad jag förväntade mig iallafall. Min längtan efter nya äventyr finns dock kvar.
Kram!

Taina, åh tack jag ler stort åt din fina kommentar om att det inte skulle spela någon roll om jag flyttade till månen och bloggade därifrån. Ha ha jag skulle väl sitta där på min månbas och baka bröd och fota kratrar som du säger ;-)
Jag funderade en hel del och ville skriva om bloggandet just efter att jag läst på Mariannes blogg om hennes tvivel om att fortsätta blogga eller inte nu när hon flyttat hem. Jag är innerligt glad att jag har fortsatt. Det tog ett tag för både mig och bloggen att få landa här i Sverige men nu tycker jag att jag har hittat tillbaka och det känns jätteskönt och kul att bloggen flyter på.
Kramis!

Desiree said...

Saltis, tack. Jag känner att bloggens värld har gett mig så otroligt mycket på så många sätt. Jag har fått många underbara bloggvänner som dig och många andra. När jag flyttade till Alabama skrev jag först för vänner och familj i Sverige skulle kunna hänga med i våran vardag där och nu får bloggen här bli för att våra vänner i USA ska kunna hänga med i vardagen här samt ett fönster och inblick i hur livet i Sverige kan se ut och vad som händer här på daglig basis för er som utlandssvenskar. En liten dos av Sverige försöker jag förmedla då någon av er kanske har lite extra hemlängan någon dag. Jag tror som sagt att de flesta bloggar handlar mycket om personen bakom bloggen och de intressen man har, samt små händelser och reflektioner ur vardagen vart man än råkar befinna sig.
Kram!

Victoria, gillar "enda trasslig härva av trådar, snören och garn som krånglar och slår knut på sig själva... ;o)" som du tar upp. Det behöver ju inte vara en röd tråd för att en blogg ska vara bra. Din blogg är ju ett starkt bevis på detta. Den är hur skön som helst. Din blogg är mysig, hemtrevlig och rolig med en härlig portion humor. Du skulle kunna bo precis vart som helst och ändå skulle din blogg vara precis lika underbar.
Kram!

Elisabeth, thank you. You have written so many wonderful and nice comments to me on my blogg that have meant a lot to me. I am very courious about you. How long did you live in Sweden? Did you grow upp here? Why and when did you move back to the US? Maybe me and C did not really know what we got ourselfs into when we decided to move back just like we did not really know what lay ahead of us when we moved to Alabama. I guess we are both drawn to the adventures in life. I don´t know if I am yet fully adjusted to life back here or if I will ever be. I do know that both me and C would like more adventures in the future so hopefully we will move back to the US again one day. It was important for us to move back to Sweden and sort of get a reality check but I would really like to learn and experience more of life in the US in the coming furture.
Take Care and I would love to hear more of your personal story.
Hugs

Lotta, tack så mycket. Det har tagit mig tid att inse att det i största mån är skribenten som är bloggen som du säger. Jag är glad att jag insett detta och kommit över tröskeln och därmed fortsatt blogga. Det var mycket nytt i början och många pusselbitar som skulle falla på plats. Första tiden på en ny plats är häftig och mycket händelserik men också jobbig och mycket turbulent.
Kram!

Desiree said...

Anne, tack så mycket vännen. Det var du som fick mig till att börja blogga när jag flyttade till Alabama. Du har varit en stor inspiraionskälla för mig och fortsätter att vara det på många sätt. Händelserna i din vardag ger mig otroligt mycket. Även om du inte har tid att skriva lika ofta nu när du har Stella så gör det inte alls något. Det är lika underbart att kika in hos dig och både läsa det du har skrivit och de kommentarer du har fått. Du skriver på ett jättebra sätt och kan verkligen sätta fingret på så mycket både stort och smått.
Kraam!

Linnea, tack. Din blogg är lika härlig den med denna sköna mix av stort och smått, ups and downs och den där essensiella livskryddan som gör din blogg rent beroendeframkallande ;-)
Kram!

Millan, ja jag hoppas att jag kan hjälpa andra som kanske funderar på att flytta tillbaka till Sverige på ett litet sätt genom att ge en inblick i hur vardagslivet här kan se ut och om annat som kan vara värdefullt. Jag önskar själv att jag kanske hade fått lite mer inblick i detta innan jag fattade mitt beslut i att flytta tillbaka eller att jag borde tagit mig mer tid att söka sådan information. Jag är så glad över er bloggvänner som jag lärt känna över hela världen. Bloggens värld är fantatsik och har gett mig så mycket tillbaka.
Kram!

Annika said...

Jag är Desiree-galen!! Din blogg är en av mina toppguld-bloggar.
Skit i röd tråd och sånt. Din blogg är perfekt som den ÄR!!
DET är DU som gör DIN blogg SÅ BRA!!!
Jag har ingen röd tråd i min blogg. Bloggar lite USSA ibland, lite längtan ibland, lite nostalgi, lite allt...
SÅ ska man kunna göra.
OCH jag tycker du har den perfekta blandningen hos dig!
Fortsätt PRECIS som du gör.
ÄLSKAR din blogg!!!
Sluta aldrig blogga!
Kramar i massor från mig!!

Desiree said...

Annika, ha ha du är ju underbar! Jag lovar att fortsätta och köra så som jag gör. En mix av allt som gör livet skönt (lite klagan ibland). Tack vännen, detta är bland det bästa och finaste komplimangerna jag fått för bloggen alla i detta inlägg :-)
Kraaam!

Charlotta said...

Åh, vilken bra fråga! Som kräver en mindre utläggning från min sida, men såhär tycker jag lite kort:

Jag tycker om bloggar som -oavsett vad de handlar om- är personliga. Om jag utgår från matbloggar eftersom jag själv skriver om det, tycker jag det är roligare att läsa även personliga saker om den som skriver och inte bara om recept.

Jag gillar din blogg eftersom du verkar ha ungefär samma intresse som jag - du gillar att resa, gillar att fotografera och gillar mat :=) Med andra ord - fortsätt precis som du gör nu!

Desiree said...

Charlotta, tack. Det har varit jättekul att få så mycket fin feedback och respons på detta. Känns som om jag är på "rätt" spår med bloggen :-)
Det stämmer väl att jag har lagt stort fokus på mat, foton och resor som är några av mina huvud intressen.
Ha det fortsatt bra i NY.
Kram!

anna of sweden said...

Oj, vad jag känner igen mig. Man tappar liksom sin bloggidentitet när man flyttar.

Kram!

Freedomtravel said...

Det blir förstås vardag både hemma och utomlands efter ett tag. Jag gillar bloggar som både kommer med intressant och lite matnyttig information, men också är personliga och reflekterande. Gärna kring resor... Hittade precis in här förresten!

Anonymous said...

I like your blog as it is because it allows me to review some of the landscapes of Sweden and dreaming of being there. Keep it up!

Katarina said...

Desiree, din blogg är en av mina favorit bloggar! Jag har läst den nu i några år. Jag började läsa den när jag flyttade till Georgia 2008/2009.

Men jag förstår vad du menar med identiteten, perspektiven osv. Dock tror jag att det är vanligt att ha dessa tankar. Även jag som flyttat till ett nytt land, känner att för varje halvår, så minskar nyheten med att bo i Asien. Ofta tänker jag, jaha, vad ska jag skriva om nu då.

Det har och är intressant att läsa om din återflytt och hur ni anpassar er till ert nya liv i Sverige. Jag stannar kvar som din läsare..

En sak till. Jag letar ofta efter dina fina recept, men det är inte lätt att finna dem alltid.. Kanske en google sök ruta, så jag leta efter dem enkalre. Nu söker jag efter ditt pasta recept, med rören som fylls med spenat!!

Kram