Wednesday, December 5, 2012

Snökaos med råge  Idag slog det stora snökaoset till. Snöstormen anlände till Stockholm någon gång under natten till onsdag. Jag var innerligt glad då jag vaknade imorse över att jag hade köpt mitt busskort och bestämt mig för att inte cykla. Det hade hunnit komma redan ett par decimeter nysnö under natten. Den korta biten till busshållplatsen fick man pulsa genom snövallarna. Jag hade dock tur imorse då bussarna här från Solna fortfarande funkade ok utan större förseningar.

Snön har fortsatt att vräka ner hela dagen och vinden har varit hård. Varje gång jag kikat ut genom fönstret på jobbet virvlade och yrde det stora vita moln av snö i luften. 


Det dröjde inte länge förrän kaos uppstod i trafiken. Hörde skräckhistorier på jobbet om folk som suttit fast på pendeltågen i över två timmar, packade som sillar. Folk som fått panikångest på tåget över att det varit så trångt och likbleka stigit av de överfulla tågen och valt att istället stå i snöyran på perrongen. En kollega till mig som körde bil berättade att det tagit ca 45 minuter att köra från Fridhemsplan till St.Eriksplan. 

Kollektiv trafiken brakade samman. Utanför mitt jobb så brakade tre bussar ihop vid den stora korsningen. För buss nr 1 var väglaget så halt så den hade inte lyckats stanna i korsningen utan farit rakt fram rakt genom korset. Det var ren tur att ingen bil eller person korsat vägen just då. Två andra bussar blev fast i de stora snövallarna som bildades mitt i vägen som snöplogen lämnat efter sig. På dagen var det endast något enstaka pendeltåg som gick överhuvudtaget.

 

Även flygtrafiken drabbades hårt. Det blev flygstop under stora delar av onsdagen. SL kunde inte garantera att folk skulle kunna ta sig hem. Jag blev en av dem som blev lidande och fick vackert gå hem. Tur nog så bor jag ändå på sådant avstånd att jag faktiskt kan gå. Vart trottoaren befann sig var omöjligt att se utan man fick gå på små smala stigar i snön som bildats där folk hade gått.


Det var nästan en surrealistisk känsla jag fick på vägen hem. Det var som om Stockholm låg öde för det var så gott som ingen trafik alls på vägarna. Några enstaka bilar som passerade. Folk hade uppmanats att inte ge sig ut på vägarna. Av de enorma snövallar som bildats på vägarna skulle jag tro att endast fordon med fyrhjulsdrift kunde ta sig fram på skapligt sätt. Såg en buss på vägen hem som satt fast i en stor snövall. Folk vid busshållplatsen sprang fram mitt på vägen och försökte hjälpa bussen genom att skyffla bort snö med sina bara händer och armar i hopp om att få loss den men den satt rejält fast.

Det var väldigt skönt att till slut ha kommit hem välbehållen. Skön att pusta ut i soffan med en stor kopp te och stänga dörren om sig bort från snö och kyla. Var något orolig i morse om hur trafiken skulle se ut. Det såg bra ut för min buss gick i tid och jag kom till jobbet utan problem. Det märks att de jobbat hårt under natten med snöröjning. Plogat och sandat många vägar och gångvägar.  Hoppas på en mer normal vinter dag idag.

14 comments:

Pettas said...

Ni har verkligen haft väder som heter duga!
Skönt att du kunde gå hem och inte är direkt beroende av transport.
Fina bilder, mycket!

Ha en fin dag!

kram

Miss Marie said...

Ja, snö kan verkligen ställa till med problem! Bäst vore nog att stanna hemma! Skönt att det är plogat o fint idag!

Taina said...

HELT otroligt vad snö ni fått!!! Men visst är det väl härligt att ha snö den här tiden på året? Här skulle de ha stoppat ALL trafik vid de första snöflingorna, hahahaha!

Du måste ha fått dig ett bra träningspass när du gick i den där snön. Hoppas det inte var för kallt bara.

Kram kram

Millan said...

Men hjalp! Vilket kaos! Hur ar det idag? Forvantas man anda ta sig till jobbet? Jag ar livradd for sno i bristol for har blir det ju liknande kaos sa fort det blir nagra cm sno. For tva ar sedan holl vi pa att inte kunna ta oss hem till jul eftersom det var sa mycket sno. ingen hojdare ...

Kram

Annika said...

JA jösses vilket KAOS!!
Jag läste om det i tidningen och fick höra genom SMS också.
Det var inga dåliga mängder och jag vet ju att det ofta blir snökaos i Stockholm.
Här blir det ju KAOS vid mindre mängder än det där, ja det vet du ju...
Men vi har ju inga vinterdäck, och snösvängen är inte alls som hemma. Så det är inte konstigtatt det brakar ihop då det brakar ihop.
SNÖ förlamar Washington.
Men jag förstår så väl att de mängder ni fick förlamar Stockholm.
DET var ju liksom inte MÅTTLIGT!!
Kramar!!!

Desiree said...

Pettas, ja det kändes väldigt bra att faktiskt ha möjligheten att kunna gå hem. Hade vi bott kvar i Hammarbysjöstad hade jag inte kunnat gå hela vägen hem. Jag tycker synd om alla som satt fast någonstans och inte kunde ta sig hem.
Kram!

Marie, ja hade fler vetat hur kaos artat det skulle bli så tror jag att fler hade stannat hemma.
Kram!

Millan, idag gick det bättre. De som jobbat med att röja snö har nog haft en intensiv natt. Flera av gångvägarna såg väldigt fina ut imorse. Min buss gick som den skulle så jag hoppas att allt är ok nu. Det var dock flera andra bussturer som fortfarande hade problem när jag kollade på SL´s hemsida imorse.
Kram!

Taina, hi hi ja hade detta varit USA så hade de stoppat all trafik. Men Svennarna är riktiga Vikingar - de stoppas inte i första taget. Såg flera cyklister men det verkade helt galet att ens försöka cykla igår. Såg en bild i tidningen på en kille som kört om bussen på längdskidor mitt i stan.
Kram!

Annika, jag tror att Stockholm blev förlamat då man inte brukar få in så här stora mängder med snö på en gång.Nu kom det en halvmeter på en enda dag i kombination med väldigt starka vindar. Då blev det kaos. Bussarna har ju inte vinterdäck och inte lastbilar heller så inte så konstigt att så många av dessa fick stora problem. Tydligen fick man kalla in bandvagnar från militären för att hjälpa till med ambulans assistans.
Nu ska jag snart ta mig hem och hoppas att jag slipper gå idag.
Men det borde nog funka ok nu.
Kram!

Liz said...

Vilket kaos, tur att du kunde ga hem och inte behovde kora fast med bilen som sa manga tydligen har gjort, eller statt ute och vantat forgaves pa buss eller tag..Fy, det ar anda konstigt att det blir sa forlamat, inte bara i Stockholm, da varje stad ju borde ha tillracklig snorojning. Men det ar klart, kommer det sa mycket och under sa kort tid, sa forsvarar det ju arbetet.

Ser i din kommentar ovan att bussar och lastbilar inte har vinterdack? Va?? Hade jag inte en aning om. Bussar framforallt som ar public transportation och alltid borde kunna ta sig fram - har dom inte ordentliga vinterdack? Mycket konstigt om man fragar mig...Kanns ju inte sa sakert att aka med en buss som ar fullsatt i halka och sno..Battre att ta taxi da antar jag om dom tar sig fram, eller har taxi inte heller "lag" pa vinterdack?

Hoppas att det ar battre idag och att det lugnar sig lite och att det fryser till sa att det inte blir slask av allt..

Stay warm - stay safe!
Kram

Anonymous said...

AzzFup [url=http://chaneljponline.org/]シャネル iphoneケース[/url] BoeQla http://chaneljponline.org/ UszOwe [url=http://www.coachjpsales.net/]コーチ バッグ[/url] YnjVth http://www.coachjpsales.net/ WrxLnr [url=http://pradasjapan.net/]プラダ 財布[/url] JbkYmk http://pradasjapan.net/ EmxUch [url=http://coachonsales.org/]コーチ アウトレット[/url] RfbYok http://coachonsales.org/

Anne-Marie said...

Men snälla så mycket snö ni fått. Helt otroligt! Ni börjar komma upp i Mt Shasta-"standard" på mängden snö. ;)
När det snöar så mycket på så kort tid brakar det ihop. Det går inte att röja så snabbt. När vi får sådana mängder snö stängs ofta den stora motorvägen I-5 genom våra trakter. Den bara stängs av söder och norr om oss.
Vilken tur att du kunde gå och att allt gick bra. Förstår att du tog det lugnt i soffan hemma.
Vilka ytterligheter i vädret - snöstormen hos dig och våra otroliga regnmängder och hårda vindar. Kramar!

Lotta said...

Oj! Jag fick rapport från mamma så jag vet hur illa det varit, stan har i princip stått still.

Hoppas det hinns med att ploga och att saker och ting rullar igång igen. i USA hade allt stannat av det är ju ett som är säkert.

Be safe!!

Kram
Lotta

Anne said...

Jag undrar om det är min kommentar här ovan (anonym) som ser så skum ut. För första gången (jag vet, hur antik är jag) skrev jag från mobilen men den verkar inte ha fastnat här på bloggen så jag blev lite misstänksam att det är de där konstiga tecknen hos anonym. Sorry i så fall!

I alla fall, herregud vad snö ni fått under så kort tid. Jag förstår kaoset. Jag får ont i magen bara höra om överfulla tåg och människor som är fast. Jag hade definitivt varit en av de där likbleka som varit tvungen komma ut och hellre stått ute i snöstormen på perrongen.

Det där med inga vinterdäck på bussar och lastbilar, det är väl för dubbdäck anses riva ut farliga beläggningar i gatan som innehåller cancerogena ämnen? Eller? Jag har för mig det även diskuterats om delar av innerstan ska ha förbud för även privatbilar med vinterdäck.
Minns från i fjol att Uppsalas innerstad delvis hade helt förbud för körning av bilar med vinterdäck. Vi hade ju vinterdäck på bilen men pga förbudet tvingades vi ta lite omvägar då vi var inne i city just för att inte köra på förbjudna gator, tydligen rätt saftiga böter.

Hoppas det blir mindre kaos och lugnare nu fredag och helgen. Tack och lov du KAN (även om det inte är optimalt) pulsa hem i snön.
KRAMIS

Christina said...

Oj oj oj! Det känns helt overkligt när man ser alla bilder från kära Sverige. Vilket väder! Och här går man i tunn jacka :-)
Tur att du kom hem välbehållen och att kaoset verkar ha avtagit!
Kram!

Desiree said...

Liz, ja det blir lite väl mycket när det kommer sådana här mängder med snö på kort tid. Stockholm är inte riktigt rustat för detta. Jag antar att de tycker att bussar och lastbilar som är tung transport med många och stora däck borde klara sig med detta men det är inte alltid det räcker till. Det kändes bra att jag iallfall har gångavstånd hem som tur är.
Kram!

Anne-Marie, ja hi hi detta blev nog Mt.Shasta standard på detta snöoväder. Tänkte på detta under denna dag. Ni brukar ju få in så här stora mängder snö så jag antar att ni i Mt.Shasta är förberedda och vana vid detta på ett helt annat sätt. Som du säger så tar det mycket tid att röja undan dessa mängder med snö. Det röjs fortfarande (idag fredag morgon) massvis överallt. Man arbetar på att få bort så mycket som möjligt för imorgon ska det komma in mer snö.
Kram!

Lotta, nu börjar det återhämta sig. Min buss gick som vanligt redan på torsdagmorgonen men de har fått skära av sista delen av turen ner till själva Frösundavik för där var fortfarande sådana stora snömängder att bussen inte kunde ta sig fram hela vägen.
Kram!

Anne, hm ja det var en kommentar här ovan som ser lite konstig ut. Jag tror man försöker komma ifrån och begränsa detta med dubbdäck så mycket som möjligt i Stockholm. På Hornsgatan på Söder så råder dubbförbud och man har pratat om att inför dubbförbud på fler gator i Stockholm. Jag tror det bara är en tidsfråga innan man gör Stockholm helt dubbfritt. Det är ju som sagt för att det river upp mycket partiklar från vägbanan som sedan är hälsofarliga. Tunga transporter river upp mer av förklarliga själ så jag antar att det är därför man kör dessa utan dubbar.
Det kändes skönt att tillslut komma hem denna dag.
Kram!

Christina, jag måste säga att jag är avis. Jag skulle mycket hellre gå i tunn jacka och gympaskor men samtidigt är det också vackert med snön. Besvärligt men fint.
Kram!

Anonymous said...

Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga
group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks
my web site :: コーチ バッグ 通販