Monday, December 3, 2012

Julmarknad


 
Första advent, julmarknad, julkulor, pynt, varm glögg och mycket annat. Under helgen begav jag mig ut på stan och mitt mål var julmarknad. En av de bästa julmarknaderna i mitt tycke är Gamla Stans julmarknad. Julstämning av hög faktor rådde här. Juldofter blandades i luften med lite snöflingor som fortfarande yrde. Vackert här på Stortorget i Gamla Stan som är inramat av de gamla färgglada husfasaderna. Även om jag kom hit tidigt så var det ändå en hel del folk på plats redan. Mycket fint i de olika små bodarna att kolla in. Här finner man allt från julgodis till fina dekorationer att hänga i granen. Det var fler än jag som fotade. Svårt att låta bli. 

Söta julänglar. Julänglar med långa smala ben dinglade grasiöst i sina snören.

 
Men coolast var nog ändå de knubbiga julänglarn. Tycke faktiskt att de var sötast.

 Julsmaker så som senap i olika varianter och knäckebröd med julkryddor.


Söta dekorationer till granen i form av kulor, hjärtan, julgranar och tomatar.

 Tomatar i mängd. Tomtar av alla slag, former och storlekar. En hel tomte verkstad uppradad och redo att göra jul i varje hem och hus.

 Pepparkakor, lussekatter och vörtbröd. Lite extra svårt att slita sig från dessa bodar med godsaker. Korgar och fat dignade med julgott.

 Juldofter spreds i den kalla luften. En mix av glögg och brända mandlar som rostades. En värmade liten kopp med glögg satt fint att både värma händerna på och värma sig innombords med för det var riktig kyla i luften.


 Vackra istappar hängde från ett och annat tak på de små bodarna.

 Glögg och svagdricka såldes som smör. Vet inte om jag någonsin smakat på svagdricka. Har fått för mig att det påminner om öl stämmer det?


Fastnade för detta coola Luciatåg. Lite rockiga stjärngossar, tärnor och Lucior i keramik.

 
Mistelkvistar som hängde vackert i röda snören samt vackert bundna kransar. Tycker mistel är så vackert.

12 comments:

Miss Marie said...

Vad roligt med julmarknad! Och även fast det säljs nästan samma saker i Tyskland så är det väldiga skillnader iaf! :)

Victoria said...

Åh så fint! Och den knbbiga ängeln i röd/guldig balettoutfit är precis lik mig! Minus vingarna dårå... ;o)

Kramar//Vic

Taina said...

Vilka läckra julsaker det finns och jag säger som du, Luciatåget och de knubbiga änglarna är ju bara för härliga!

Stämningsfull marknad och så rätt med vädret verkar det som, snö och kyla. Precis som det ska vara. Jag hade nog hängt vid matbodarna jag med!

Kramar!

Annika said...

TACK för detta underbara inlägg, Desiree!
Jag älskar också Gamal Stans julmarknad. Om jag varit där hade jag köpt massor!!
Så fina saker!!
De knubbiga änglarna, inte minst. OCH allt annat.
ÅÅÅÅÅ vad jag tycker om det här inlägget.
Perfekt med lite snö också. Det höjer ju verkligen julstämningen!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Ljuvliga bildet!!! Jag älskar sådana där julmarknader och saknar det mycket här. Bilden på istapparna var också så fin! Saknar kyla nu. Vill ha julstämning!!!! :-)
Kramar!!

Desiree said...

Marie, lite olika är det nog ändå mellan Svenska och Tyska julmarknader. Vi var i Berlin förra december och det fanns en hel del där som inte finns här. Det är mysigt med alla sorts julmarknader.
Kram!

Victoria, visst var hon söt. Men jag tror att du får nog lägga på dig mer för att du ska kunna matcha henne.
Kram!

Taina, ja visst var de fina både den knubbiga ängeln och Luciatåget. Roliga och coola.
Kram!

Annika, vad kul att jag kunde få skicka dig lite jul och vinterkänsla via detta inlägg. Det var verkligen mysigt att gå runt här till första advent. Så mycket fina pynt och gott att smaka på. Glöggen var perfekt att värma sig med då man kände att man höll på att bli allt för kall.
Kram!

Saltis, här har det slagit om rejält sedan förra veckan och nu är det VINTER på riktigt med bitande kyla och snö. Ännu mer snö ska det komma.
Kram!

Anne said...

Åååååhhh, vad underbart. Det här inlägget tycker jag så mycket om. Det där kan jag verkligen sakna, en hederlig julmarknad. Som du säger, den i gamla stan är extra fin pga läget. Så mycket fint de hade. Förutom allt matgott som får det att vattnas i munnen på mig (åh, tänk om man kom åt lite spännande senapssorter t.ex.) så de knubbiga änglarna var så gulliga och luciatåget med rockig stil får mig att le stort.
Mistelkvistar tycker jag också om, det är nåt speciellt.
Jättefint inlägg, kram vännen!

Lotta said...

Älskar det här! Och minns med värme när du och jag möttes där och gick runt och så gick vi in på café efteråt. Så mysigt och härligt det var.


Kraam!

Christina said...

Vilken julstämning du bjuder på! Åh vad mysigt! Önskar att man kunde teleportera sig för en dag och slippa jetlag och elände :-) Och komma tillbaka till värmen fort ;-)
Underbart! Tack för den fina julstämningen! Kram!

Anne-Marie said...

Gamla Stan har så mycket charm. Och julmarknad dessutom. Ser otroligt mysigt och trivsamt ut.
Så mycket gott som såldes. Och änglarna och tomtarna tycker jag mycket om.
Tänk att det blivit så kallt i Stockholm. Härligt inlägg med massor av julstämning. :) Kram!

Desiree said...

Anne, jättekul att både du och Annika tyckte så mycket om detta inlägg. Det kommer lite mer om julmarknad framöver för jag var på en annan julmarknad också förra helgen förutom den i Gamla Stan. Men jag måste säga att jag gillade den i GA Stan bäst. Riktigt mysigt att strosa runt här till första advent.
Kram!

Lotta, ja jag minns också när vi gick runt här och tittade på allt fint. Det var då jag fick upp ögonen för denna julmarknad. Hade inte besökt den innan och hade inte koll på att de hade en julmarknad här varje år innan dess. Du gjorde så jag upptäckte detta smultronställe.
Kram!

Christina, önskar också att man kunde teleportera sig. Det hade varit jättekul om du hade kunnat komma över några timmar och vi hade kunnat gå runt här och fota tillsammans.
Kram!

Anne-Marie, tack så mycket. Ja vintern har slagit till med råge. Den kom hux flux.
Kram!

Jane said...

vad mysigt! Jag som älskar tomtar, tycker det är så himla mysigt att gå på julmarknader, i Tyskland gick vi flera gånger i veckan med kompisar och drack glögg. Saknar det väldigt mycket.
Kram!