Wednesday, December 12, 2012

Sankta Lucia

Idag är det självaste lucia dagen. Den här adventsljusstaken tycker jag är söt. Men jag hoppas på att få se och höra lucia och lussesånger idag. 

Så mörk är natten 

Så mörk är natten i midvintertid 
men se då nalkas Lucia 
Hon kommer den goda med ljuset hit 
hon kommer med hälsning om julefrid 
hon kommer med ljus i sin krona 

I mörka natten i midvintertid 
vi hälsar dig väna Lucia 
Välkommen du goda med ljuset hit 
välkommen med hälsning om julefrid 
välkommen med ljus i din krona 


 Natten är både lång och mörk nu. Man känner hur man riktigt längtar efter ljuset som lucia kommer. Behovet är stort efter alla typer av ljus både levande ljus och de få korta timmar med dagsljus man kan få. Midvinternatten är kall och mörk. Det känns riktigt tungt att stiga upp nu när klockan ringer. Man vet att det är morgon men det känns som om det vore mitt i natten. Lite luciasång och lite luciafika är bokat till klockan tre på eftermiddagen på jobbet. Mysigt och trevligt. Älskar det här fönstret vid el/lampaffären vid St.Eriksplan. Där tindrar det för fullt från alla ljusstakar och julstjärnor.

 Jag har tagit fram min söta Tyska jullykta som jag köpte på julmarknaden i Berlin förra året. Den lilla staden lyser så fint på mitt bord.

Annars, jorå det inte bara knallar på utan tiden tycks rusa fram här sista månaden på året. 

Julklappar: känner jag mig inte alls klar med, iiiihhh lite små panik.

Städsnusket: på svenska sjukhus är något jag förfäras av och känner både ilska och avsmak inför. Det känns helt bedrövligt att folk ska bli sjukare av att  uppsöka sjukvård eller iallafall utsättas för stor risk att bli sjukare om de sätter sin fot på ett sjukhus. Det är 2012 och detta ska vara ett modernt och progressivt land men problemet är att det kostar pengar att städa och det verkar vara det man bryr sig om i första hand.

Risgrynsgröt: lagade jag till middag igår. Väldigt gott att äta så här några gånger om året. Äter nog bara risgrynsgröt i december månad. Gott några gånger så här till jul.

Ny kalender: stolt över att jag lyckats fixa och göra en ny fotokalender som jag precis beställt. Gjorde en förra året med bilder från det gångna året som jag beställde från Ica foto som blev fin så jag körde samma koncept i år.

Mera snö: ska vi få. Det finns massvis men det kommer alltså mer. En vit och fluffig jul lär det ju bli. Jag tror jag ska ta fram mina längdskidor och ta mig en tur under julhelgen.

Hoppas ni får en trevlig Lucia dag vart ni än befinner er.

6 comments:

Millan said...

Ja josses vad vitt och vintrigt ni har det hemma nu. Har ar det inte alls nagon sno men dock haller sig temperaturerna runt nollan sa man undrar nastna om det kanske kommer lite anda. Jag hoppas dock inte det for det staller alltid till det sa i England. Vi vill ju inte riskera att inte kunna aka hem till Sverige i Jul!

Lucia idag ja .. mysigt! Vilken sot Lucialjusstake du har!

Kram

Annika said...

Idag, vännen, får du njuta lite för mig också!!
Sug in ALLT!
Idag saknar jag Sthlm enormt mkt.
Lucia är ju den finaste högtiden, tycker jag.
ÄLSKAR den!!
Ska se SVT sen, och njuuuta och gråta lite.
fint, fint, fint...
ÅÅ vilket vackert fönster med alla stjärnor och stakar. Det är liksom symbolen för Sverige i december.
OCH mer snö ska ni få...
OH vi får ingen.
Ha en underbart FIN lucia!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Å jag tycker också om Lucialjusstaken! Så FIN! och du njut idag! Jag är som Annika idag. Lite ledsen över att inte få vara i Sverige. Lucia är den dag jag saknar Sverige som mest tror jag (om man ser till de svenska rötterna och traditionerna).
KRAM!

Anne said...

Jag läste också om städsnusket, som du säger är det jättehemskt och känns så totalt onödigt. Inte som förr då man inte visste bättre, idag vet och kan man men så blir folk sjuka/sjukare pga en så enkel sak som bristande hygien och städning. Äckligt och en aning sorgligt också, att det gått så långt.
Jag hoppas att allt strålkastarljus i media på frågan nu kanske leder till förändring.

Lucia ja.... Helt klart en helt underbar dag. Extra fin i år hos er med alla snö. Kollade nyss på lucia på svt från Uppsala domkyrka. Tyckte det var fint i år.

Fönstret med all julbelysning gillar jag också, mycket.

KRAMIS

Lotta said...

Glad Lucia!

Din ljusstake är min favorit och jag har länge önskat mig en sådan! Fint också med jullyktan från Berlin, så varmt och mjukt sken.

Jag säger som Annika,,,du får njuta för mig med. Svt play i all ära...inte samma sak som att vara med på riktigt.

Vilka fina bilder från julmarknaden!

Stor kram
Lotta

Anne-Marie said...

En sådan fin och litet annorlunda adventsljusstake. Din tyska jullykta har hög mysfaktor. :) Minns att min mamma (när hon var yngre och i bra form) gjorde en bussresa till Tyskland och besökte en affär som bara sålde julprydnader och liknande året runt. Hon hittade flera fina saker där.
Hoppas du fick en fin Lucia - du är ju mitt i "smeten" så att säga medan resten av oss nog saknade den här dagen en del.
Härliga bilder från julmarknaden. Visste inte ens att det fanns så många olika marknader i Stockholm. Kram!!