Friday, March 16, 2012

Fredagstema

Helt otroligt hur snabbt denna vecka har svischat förbi. Har knappt hunnit inse att jag varit gräsänka hela veckan. Imorgon är de tillbaka igen. Fredagstemat idag från Olgakatt handlar om Tiggeri av olika slag. Hur reagerar jag? Jag gillar inte tiggeri på gatan eller i tunnelbanan. Känns jobbigt och olustigt. Brukar inte ge dem några pengar. Gillar inte heller de som spelar och förväntar sig att man ska ge dem pengar på tåg och tunnelbanor. Det är ju inte så att jag inte vill hjälpa folk som behöver men vill göra detta under mer organiserade former så att man också är säker på att pengarna man skänker går till rätt sorts ändamål. Att ge pengar direkt i handen på någon som tigger känns osäkert för att personen kanske bara köper sprit eller droger och sådant vill jag inte vara med och stödja på några villkor. Skänker däremot gärna pengar till seriösa hjälporganisationer, ger gärna bort gamla kläder till behövande osv eller skänker en slant via någon gala.

Idag är det fredag och jag har laddat för tjejhelg med följande filmer. Det gäller att passa på att se sådant som C inte är så sugen på nu när jag har hel ensamrätt på tv:n. Igår visade de faktiskt första Sex and The City filmen på tv och jag kollade in delar av den även om jag inte orkade se hela.

 Idag är det lite grått ute men jag hoppas på att molnen ska skingra sig och att solen ska kika fram. Det är milt och skönt ute i vart fall. Helgens planer är annars att packa inför Kalifornien road trip. Det börjar ju dra ihop sig på allvar nu. Vi reser ju faktiskt på torsdag nästa vecka och jag tycker det är skönt att slippa packa under stress sista kvällen innan man åker.

Ha en riktigt skön FRIDAY!

14 comments:

Nilla said...

Ja, vi är inne lite på samma spår där i dagens svåra tema. Ha en fin film-helg nu!

Charlotta said...

Snart åker ni, hurra! Ser fram emot många tips, såklart :=)

Hoppas ni får en FIN helg!

Marie said...

Jag ger ibland pengar till musikanter, då tycker jag att de gör något för att få pengar, så det tycker jag är helt ok! Annars undviker jag att ge pengar till människor som bara tigger, där ligger ofta människohandel bakom och det vill jag inte stödja.

Taina said...

Om jag var som du Desiree! Jag packar alltid i sista minuten, vilket givetvis inte är bra. Drar imorgon och har inte packat. Dessutom blir det utekväll med flera grannar ikväll..öhm.

Som du redan vet så är de duktiga på att be om pengar här till olika ändamål och ibland känns det som rent tiggeri! Usch vad trött jag kan bli på det ibland. Har lärt mig att säga nej. Tydligt. Jonas däremot har lite svårare för det och kan dessutom ge en slant till en person på tågstationen! Suck.

Njut av filmerna och hoppas du får en riktigt fin helg!

Kram

Annika said...

Ja, jag skriver ju också lite om skillnaderna mellan tiggeri och välgörande ändamål idag. Skillnanden är milsvid, men det är ändå under samma tema.
Jag brukar inte heller ge till tiggare på gator, men till välgörenhet ger jag, ganska ofta.

OCH snart bär det AV!!
GUD vad roligt!
Förstår om ni är superglada!
Vilken härlig resa!

helt rätt att njuta av chick-flicks!!

Kramar!

Desiree said...

Nilla, intressant då får jag kika in hos dig och kolla.
Trevlig helg.

Charlotta, jepp nu är det nedräkning på allvar. Iiiiih ska bli helt underbart :-)
Kram!

Taina, jag tror det är lättare att packa för mig i god tid för att jag inte alls reser lika ofta som du. Jag har dessutom inte barn, hund och husköp på min agenda. Beundrar dig som lyckas hålla så många bollar i luften. Får du inte med dig allt så får du iallafall shoppa desto mer då du är i Svedala ;-)
Kram!

Annika, jepp ikväll ska det njutas av chick-flicks :-)
Kram!

Saltistjejen said...

Tänk så nära det är innan ni reser nu! :-) Underbart!!!!
Och ja tiggeri gillar jag inte heller. Här i NYC är det otroligt vanligt cdock och jag känner mig mer illa berörd här äni Sverige eftsdom jag vet hur LÄTT det är att hamna där med det hemska amerikanska systemet. Det är ju inte helt ovanligt att folk blir av med både hem och arbete p g a att de t ex har blivit allvarligt sjuka (eller ngn i familjen) och om de inte har en sjukförsäkring som täcker kostnaderna går de i personlig konkurs. Och kan därmed hamna på gatan! Så här tänker jag alltid steget längre när jag ser hemlösa som tigger. Särskilt de gånger man ser familjer (för det händer).... :-( Sorgligt och tragiskt. Detta är verkligen en av de största baksidorna med det amerikanska samhället!!!
Hoppas nu ni får en riktigt fin helg!
Kram!

Channal said...

Där tycker vi lika... det finns olika former av tiggeri! Ordet tiggeri tycker jag inte om! Insamling låter bättre!

Filmen Niceville skulle jag gära vilja se! Ha en fin helg! Anna

Lotta said...

Å vad skönt att ha en tjejkväll och se filmer som du gillar. Jag såg nyss en film som jag inte hade fått med mig hubby på!

Jag ger i stort sett aldrig när någon ber om pengar på gatan eller så. Jag ger via etablerade kanaler eller där jag litar på hur pengar används. Vill inte heller bidra till tex alkohol.

Härligt att C snart är hemma och att ni ska börja nedräkningen för er resa. Jag är avis ;)

Kram!!

Liz said...

Har i USA som sagt ar det ju lite annorlunda mot tex Sverige angaende tiggeri. Som Saltistjejen ocksa skriver ar ju systemet sa annorlunda har. I Sverige finns barnbidrag, bostadsbidrag, allman sjukvard, vardnadsbidrag av staten om den andra foraldern inte betalar underhall etc, det finns socialbidrag dessutom forutom allt det andra och det ar sallan som nagon verkligen "behover" sta och tigga i Sverige. Det finns ett starkt och stort skyddsnat dar som inte alls finns har pa samma satt. Det ar sa sorgligt, men manga har inte nagot val. Det ar manga som bor i sina bilar tex, sant ser man val nastan inte alls i Sverige. Anda ar det svart att ge pengar. Man vill inte stotta alkohol-och eller drogproblem. Jag fick en tankestallare en gang da det stod en tiggare utanfor Mc Donalds. Jag hade kopt med mig en big mac meny och tog den to go, nar Chris ringde och sa att han hade kopt med mat hem..Detta var lange sedan nu, men anda. Jag sag denna man smutsig och daligt kladd sittandes utanfor och jag gick fram till honom och erbjod honom min to go pase, alltsa den var ju fortfarande stangd och inte paborjad..Han blanekade och tittade bara konstigt pa mig och sa att ge mig en 20 istallet...Det gjorde mig sa arg, han ville alltsa inte ha mat utan pengar till nagonting annat..

Ser man en familj ar det ju helt annorlunda. En gang i Milano kom det fram en smutsig tiggande kvinna med sin ganska lilla baby pa armen och tiggde pengar till valling och blojor..da gav jag henne pengar, aven om de eventuellt gick till nagot annat och hon bara tog med babyn for att se mer behovande ut, sa fick det val vara sa. Mitt samvete var iallafall battre av att gett nagot an att nekat.

Harligt att det snart drar ihop sig for resan! Har har jag suttit och planerat minisemester till San Diego och allt vad vi ska hinna med!

Ha en fin helg! Kram

Desiree said...

Saltis, ja det är vanligare med tiggare och hemlösa i USA och visst är det så att folk är mycket mer utsatta där. Det är en stor och viktig skillnad så jag förstår att man blir illa berörörd på ett helt annat sätt kanske. Det är svårt det där men jag känner ändå att jag helst hjälper på andra sätt genom andra sätt att donera pengar på än att ge direkt till folk på gatan.
Kram!

Channal, jag gillar inte heller ordet tiggeri, det har en väldigt dålig klang. Håller helt med dig om att man gärna ger till olika insammlingar för att hjälpa istället.
Trevlig helg.

Lotta, ja då resonerar vi på exakt samma sätt. Känner också att etablerade kanaler är bästa sättet att bidra på.
Det ska bli superhärligt både med en tjejkväll och att C kommer hem.
Kram!

Liz, jo jag är väldigt medveten om att det skyddsnätet ser väldigt annorlunda ut i USA jämfört med Sverige. Men sedan finns det också en hel del i USA som inte finns här. Det finns fler hjälporganisationer som är privata, det sker fler insammlingar och stödet många har i sin comunity via kyrkan tror jag gör väldigt mycket av det som här hänger på myndigheterna istället. Men visst är folk ändå mer utsatta i USA och steget mellan att förlora allt och hamna på gatan som Saltis tar upp är kortare. Det är precis sådant som du var med om när det gäller hamburgare som gör att jag väljer att helst ge via andra former än pengar direkt. Jag vill absolut inte supporta droger eller annat missbruk men hjälper gärna till på andra sätt. Då tror jag att det blir bäst via mer etablerade kanaler. Men sedan finns det självklart undantag man kan göra om det känns rätt som den fattiga familjen du stötte på.
Trevlig helg.

Karin said...

På den tiden jag hade Rikskuponger var det lättare – när någon ville ha pengar till mat var det bara att riva av ett par kuponger. Idag känns det sällan rätt att ge till de alltfler tiggare som finns kring tunnelbaneuppgångar och andra folkrika platser. Men när någon spelar extra fint på fiol eller saxofon, då blir det allt en slant.

gnuttan said...

Ja, när det är på "hemmaplan" är jag också benägen att gå förbi tiggare, men så snart man kommer till länder där skyddsnätet inte är ens i närheten av att vara så omfattande som i Sverige, ja då tycker jag det är svårt att se saker och ting lika svart eller vitt. Gatumusikanter kan jag dock ge pengar, om de är bra och underhåller mig. För många är det ju helt enkelt ett jobb, och inte bara ett tiggeri. :-)
Har redan tjuvläst morgondagens temainlägg och sett att ni nu gett er iväg. Trevlig resa!

Miriam said...

Här i Oslo finns det tyvärr otroligt mycket tiggare från främst Rumänien. Jag har aldrig gett de någonting för det är allmänt känt hur systemet är uppbyggt med en människohandlare som tar allt de "tjänar". Men det är verkligen total misär de lever i, de sover verkligen på gatan - bokstavligen, och det gjorde de hela långa kalla vintern, så man blir illa till mods när man ser dem, det är ett hårt liv.