Tuesday, March 13, 2012

Ljud och Tystnad

Under de veckor som det inte gick att cykla här i vintras och jag tog tunnelbanan slogs jag av hur mycket ljud man ständigt har runt omkring sig. Ljud kan ju vara både trivsamma och störande. Men där på tunnelbanan så var det plötsligt svårt att fölfölja sin egna tankegång för att man blev avbruten av diverse intryck, ljud, konversationer som trängde sig på vare sig man ville lyssna eller inte. Ännu ett skäl till att jag uppskattar cykeln då man faktiskt kan tänka och reflektera även om man har brus och trafik runt omkring sig. Något jag aldrig gör är att lyssna på musik då jag cyklar. Känner att detta är en säkerhetsrisk. Vill ha alla mina sinnen öppna och tillgängliga in trafiken. 


Jag tror vi utsätts för mycket mer ljud än vad vi är medvetna om dagligen. Att leva i en ständig ljudkuliss kan vara både tröttsamt och stressande läste jag någonstanns. Många av oss jobbar i kontorslandskap och detta har ju både sina fördelar och nackdelar. En av nackdelarna är just att det blir mycket mer störande ljud man utsätts för. Denna ljudstress påverkar tydligen även våran allmänna stresstålighet. Kanske är det just alla ljud man utsatts för under dagen som ibland gör att man känner sig helt slut fast man inte riktigt fattar varför. 


På jobbet då vi står ute på labbet står allt som oftast också radion på relativt högt. Jag kan känna att jag ibland tröttar på detta. Känner inte att jag ständigt behöver höra musik eller prat hela tiden utan att det kan vara rätt skönt att jobba när det är tyst runtomkring en. 


Hemma kör jag ganska varierat. Ibland känner jag för att ha musik på eller tv:n på som sällskap men lika ofta tycker jag att det är skönt att ha tyst runt omkring mig. Det sägs att man ska försöka variera ljuden och välja ut vilka ljud man vill ha runt omkring sig. Lyssna på musik men inte för högt eller för många timmar i sträck. Många människor går ständigt omkring med hörlurar i sina öron numer då man ofta pratar i telefon då man går eller lyssnar på musik. 


Hög och störande musik används till och med som tortyr. Tydligen plågade man fångarna på Guantanamo just genom att usätta dem för ljudstress. Att gå i skog och natur och lyssna på vindens sus och fåglarnas kvitter är nog bland det behagligaste som finns. Total och absolut tystnad har jag upplevt vilket man egentligen bara kan göra långt ner i underjorden. Nere i grottor råder inte bara totalt mörker utan också total tystnad, båda kan lätt ge upphov till panik och klaustrofobi på sitt sätt. Att ta bort alla ljud skulle jag absolut inte vilja göra men att välja och variera typer av ljud och dess intensitet tror jag på. 


Lyssnar du helst på musik så ofta som möjligt eller föredrar du tystnad? Har du lättare att koncentera dig till musik eller utan? Känner du ljudstress ibland? Favoritljud, hatljud? Andra funderingar kring ljud och ljudkänslighet? 


Till sist lite siffror om buller:


Nästan varannan upplever koncentrationsproblem och ökad trötthet av buller i miljön.


25% får sämre minne och 20% säger att de får huvudvärk av (o)ljud.


Antalet hörselskador har ökat med nästan 300 000 de senaste 20 åren.


Ca 50% säger att de har svårt att samtala på café och resturanger.


Fyra av tio säger att de ibland har svårt att höra vad andra säger på jobbet. 13 comments:

Sus said...

Har börjat ha radion på ständigt, både hemma och på jobbet... Men det är en låg volym som på sätt och vis "tar bort" andras prat och buller (på jobbet iaf)
Däremot är hundpromenaderna i tystnaden guld värda. :) Då vill jag inte ha musik i öronen.
Störande buller är då ungarna leker alltför högljutt och jag för 10:e gången säger att "Ni behöver inte skriiiika". :)

Marie said...

Jag gillar att lyssna på musik hemma, i köket är jag aldrig utan musik! Bor man mitt i en storstad som vi så är det svårt att få det helt tyst, men vi har ganska tjocka fönster som håller ute mycket ljud!

zoega59 said...

Förr hade jag alltid radion på hemma.

Men efter att ha drabbats av problem med kocentrationen för 1.5 år sen föredrar jag mycket låga ljudvolymer, eller helst av allt tystnad.

Men vi omges ständigt och jämt av olika sorters ljud, både behagliga och obehagliga

Desiree said...

Sus, jag tror på att göra som du gör att variera sig. Jag tror att radion står på ute i labbet många gånger för att den alltid brukar och man kanske inte reflekterar över om man vill ha den på eller inte eller tror att alla andra vill ha den på jämt.Tycker att det beror mycket på hur man känner om man vill ha ljud eller inte. Kan tänka mig att det ibland blir väldigt hög ljudvolym när barnen leker. Tänker ibland på dem som jobbar på dagis och vad de utsätts för varje dag i form av ljud och volym.


Marie, nej helt tyst blir det ju aldrig och så skulle jag inte vilja ha det heller. Det var rätt obehagligt med total tystnad så som det var nere i grottan djupt i underjorden. Men då vi har radion så mycket på jobbet så kan jag känna att det är rätt skönt att ha tyst hemma utan extra ljud ibland. Kan även tycka att det inte alltid behövs ha radion på i bilen heller. C har gärna radion på alltid i bilen men jag tycker det är svårt att börja prata med varandra om det alltid är någon annan som står på och pratar så jag stänger av ibland.
Kram!

zoega59, ja det är som du säger att vi ständigt omges av ljud både behagliga och mindre behagliga. Just detta med koncentrationssvårigheter verkar många drabbas av. Jag tror att många inte ens kopplar denna stress till ljud många gånger. Jag tror det är viktigt att vara medveten och att mer aktivt välja när och vilka ljud man vill ha och inte vill ha så därför ville jag ta upp detta på bloggen.

Taina said...

När Liisa och jag är ute på våra skogspromenader försöker jag lära henne att stanna upp och lyssna. Ibland bara lyssna på tystnaden. Men så börjar hon höra olika ljud, så som fåglar, vinden osv. Det tycker hon är häftigt. Själv lyssnar jag aldrig på musik när jag är ute och går eller springer. NEVER! Inte ens på löpband.

Jag tror också vi har för mycket ljud runt omkring oss. Det blir ju svårt att skingra sina egna tankar då. Eller höra något. Vet inte om du upplevde det, men ibland kan de spela väldigt hög musik på klädaffärer här! Jag blir tokig och tappar koncentrationen då!

Hoppas du får en fin onsdag!

Kram kram

Annika said...

När jag är hemma har jag det oftast tyst, ingen musik eller radio eller ngt alls.
Tycker det är så skönt.
I bilen har jag alltid radion på. När jag PW:ar lyssnar jag på ngt podcastat radioprogram.
Sant är att det nästan aldrig är tyst, aldrig helt och hållet. Just nu här jag mprgontrafiken från The toll road som ett brus i bakgrunden, som ett vatten långt borta, jag hör fåglar och bilar som kör på vägen utanför.
Det Taina säger om musiken på klädaffärer härär ju så sant. Spdcieltl på ungdomaffärerna, där är det alltid dunkelt också, och en stark parfymdoft. Rätt jobbigt...
Kramar!!

Monica said...

Radio på labbet det närmar sig tortyr:-), på ett lab. som var ett stort lab.landskap lyssnade en kille på skånska revyer jättehögt, var fruktansvärt och inte ett ord förstod vi andra, sen var det hårdrock i någon hörna och så på det dansmusik eller alla dessa musiksnuttar varvat med tjat. Så telefoner ringande, folk springande och alla frågeställningar. De bestämdes ingen musik men att man kunde ha lurar och lyssna på egen när man arbetade med enskilda projekt, men då missade folk också mycket info som kommer då och då och berör alla. All personal var väldigt stressad och uppträdde jagat, miljön måste man titta på och det är så mycket ljud omkring oss som du säger så att minska det är hälsosamt. Men jag kunde inte enväldigt bestämma tyvärr:-). Dessutom led många i tysthet, vågade inte säga vad de tyckte. Men så viktigt att titta på hur arbetsplatsen ser ut, vi är ju där mer än hemma. Sedan ute i affärer mm bryr jag mig inte, då behövs inte samma koncentration men att åka kommunalt med allt störande tjat det är jobbigt, på mornarna vill man kanske planera dagens arbete och fokusera på det, går inte med alla ljud och alla samtal som man inte vill höra. Så förstår att du gillar att cykla, själv går jag så mycket jag kan.

Desiree said...

Taina, jag tror att det är viktigt att göra som du gör och att försöka lära Liisa att stanna upp ibland och uppleva och ta in i sina sinnen det man har runt omkring sig i naturen. Ovanligt att du ändå springer helt utan musik. Det är inte så många som gör det. Jag gjorde det i början då jag började löpträna i Alabama men sedan så började jag köra löpning med musik och nu tror jag att jag skulle ha väldigt svårt att löpträna utan musik. Musiken hjälper mig att pusha mig själv och får mig att hålla ett högre tempo. Svårt att vänja sig av med när man väl fått in det i sin träning.
Kram!

Annika, jo det finns ju flera klädbutiker som har väldigt hög musik. Speciellt de affärerna med mode mer för ungdomar. Jag tänkte på det i USA och tyckte synd om de som måste stå och jobba i den där höga musik volymen hela dagarna i ända. Jag hade nog upplevt det som otroligt stressigt. Låter som du kör en bra mix mellan ljud och tystnad. Jag har även funderat på att det finns en massa hemtrevliga ljud som man får en skön feel good känsla av så som ljudet av en kaffebryggare som står och puttrar eller ljudet av en diskmaskin som brummar. Finns ju många sköna och trivsamma vardagsljud.
Kram!

Monica, det du tar upp tycker jag är jätteviktigt att tänka på. En arbetsplats är ju en offentlig miljö och man måste se till att alla trivs och att ingen plågas på bekostnad av andra. Jag tar mig friheten att faktiskt stänga av radion på labbet ibland om det inte är så många där. Jag kan uppleva att jag känner mig trött på det eviga tjattret av alla radioprogram. Finns många trevliga och bra program men också mycket som bara är skit, tomt prat, pladder. Kan också tröttna på att det är samma låtar som alltid mals om och om igen. Men jag tror att många inte är medvetna om att olika ljud kan stressa och trötta ut.
Kram!

Saltistjejen said...

Ja du Desiree, som boende i en extremt högljudd och bullrig stad som NYC så har man vant sig. Här är det aldrig tyst. ALDRIG! Vi hör ständigt trafiken på gatan nedanför oss. Bilar som tutar och ofta sirener eftersom vi bor i ett område med många sjukhus vilket gör att det kör ambulanser här regelbundet. jag kan sakan tystnaden mycket. inte den totala men den som är mer vilsam än vad vi har här. Å andra sidan kan jag när jag är i t ex Sverige ibland sakna ljudkulissen vi har här med. På något vis har jag lärt mig tycka om den också. Lite av hat-kärlek tror jag. Men för mig innebär den att jag känner att staden verkligen LEVER. Ljuden här är en del av pulsen med denna otroligt energiska stad. Men jag förstår att vissa personer som besöker NYC verkligen blir chockade av ljudnivåerna och tycker att det är förskräckligt. Överlag tycker jag amerikaner är mycket mer högljudda än svenskar. Inte enbart i sättet att kommunicera, utan även maskiner av olika lag låter så mycket mer här! Allt från bilmotorer till köksapparater! En av mina bästa vänner som arbetat länge på Scania berättade för mig att de inte exporterar lastbilar till USA p g a två saker. (Jag frågade honom eftersom jag endast sett Volvolastbilar här). 1) de vill ha gammeldags förarhytter (men detta skulle Scania kunna konstruera OM MAN VILLE börja exportera till USA. 2) amerikanerna tykcer att Scanias lastbilar är alldeles för TYSTA!!! Och DETTA är inget Scania vill ändra på. I Europa (och i Sverige kanske framförallt) är just detta något man strävar efter. Att ha tystare motorer. Eftersom man anser att ljudbuller också är en skadligt och ngt man vill undvika om det går. Me enligt min kompis så ville amerikanska marknaden ha motorljud som bullrade MYCKET för detta innebar att folk såg motorerna som kraftfulla! En tyst moter = en svag motor. Enligt dem.
Galet tycke jag men jag tror verkligen det ÄR så för det gäller de flesta maskiner här. Vår dammsugare låter hur mycket som helst. Vår diskmaskin likaså. Vår elvisp samt vår mixer! Vår kaffebönskvarn ska vi inte tala om...!!! och bilar och bussar har otroligt hög ljudnivå. Och tunnelbanetågen har så hög ljudnivå att jag alltid lyssnade på min ipod på högsta vlym när jag pendlade till jobbet förr. Ändp kunde det ibland nätan vara lite svårt att höra då tåget svängde (det gnisslar väldigt då). Att komma till innerstaden i Stockholm tycker jag själv är som att komma till en liten lantlig idyll vad gäller ljuden. :-)
Jag trot just loud och känslighet rent generellt är ganska kulturellt. Jag vet t ex gamla kollegor till min pappa som var från Spanien och de tyckte det var hemskt att gå ute i svensk natur då de var där och hälsade på. Det var alldeles för tyst tyckte de! Den tystnaden påmind dem om döden. Endast i kyrkor var det så tyst menade de på, och de ville ha ljud och folk omkring sig för att känna att de levde.
;-)
Kram!!

Lotta said...

USA är inte tyst, så är det bara. Ljud och musik vart man än går. Det kan trötta ut mig. Jag undviker malls då jag tycker det kan bli jättejobbigt.

Jag behöver tystnad. Musik är underbart men inte alltid.

Har behov av ljudvariation.

Intressant inlägg!

Kram

Anne-Marie said...

Att aldrig ha det helt tyst är väldigt stressande. Bor man t ex i lägenhet i USA är det aldrig tyst eftersom ljudisoleringen är så dålig. Jag uppskattar att bo i ett fristående hus just nu eftersom det är tyst om inte jag har på radio och TV. Visst kan man höra ljud utifrån men det blir ju inte så påtagligt.
Brukar ofta ha på radio genom datorn eftersom jag gillar musik.
När jag jobbade i Sverige brukade jag ha på radion i mitt kontorsrum. Där jag jobbar nu kan man inte ha radio på eftersom det alltid är saker som händer med elever och lärare som kommer till det rum där jag jobbar.
Tror att väldigt många har hörselskador idag utan att veta om det pga alla ljud vi har runtomkring oss.
Kramar!

Desiree said...

Lotta, visst är det så att man behöver variation. Sådan är jag också. När C bodde i San Fransisco minns jag det ständiga ljudet av olika sirener från ambulanser, brandbilar och polisbilar i stan. I Alabama hörde man alltid någon tågvissla på håll.
Kram!

Anne-Marie, ja det är skönare att bo i ett fristående hus så att man slipper störande ljud från grannar. Nu gör ju vi inte det men å andra sidan är detta huset så pass nybyggt att det är rätt välisolerat så man hör inte så mycket av grannarna.
I lägenheten i USA var det rätt tyst också faktiskt.
Kram!

Saltis, jag kan tänka mig att det är en helt annan ljudnivå i en storstad som NY. Om man är ovan så blir man nog chockad först men sedan antar jag att man vänjer sig så som du har gjort. Det är också intressant det där med ljud som kulturskillnad. Våra släktingar från Mexico City tyckte också att det var både för tyst och för folk tomt här i Sverige då de var här och hälsade på då jag och C gifte oss. Ljud behövs och ljud runt omkring oss är på gott och ont.
Kram!

Miriam said...

Jag har börjat använda hörlurar på jobbet. Då blir det EN låt eller ETT radioprogram att lyssna på. Inte radion, folk som pratar, centrifuger, vortexar, dörrar som slår, datorer som susar och så vidare samtidigt. Jag kan absolut förstå att minnet blir sämre, koncentrationen kan ju aldrig bli densamma om man knappt hör vad man tänker.