Thursday, July 7, 2011

In the kitchen

I got this fabulous book about bread from A that invited us to Öland for midsummer. We did bake together on midsummer. This is the book we used. Besides good recipes it also has a lot of information about different kinds of flour and good suggestions about things that will help in the baking process. It was so nice of A to give me this book. Thanks again :-)

Baking is something that I find relaxing. When I come home on a Friday baking is something I sort of like to do to unwind after a busy week. I like baking both sweet stuff as well as bread. There are just some things I would not be willing to live without such as coffee and freshly baked bread.

Me and A made sourdough baguettes for midsummer. The recipe consisted of many steps. Most of the recipes in this book are not quick. Even if I have baking experience I would still say that this book is pretty advanced. Most of the recipes take more than one day to complete. The baguettes that we made took almost three days. But there are other recipes that don´t take that long. It is not always that you do have that amount of time. Even if the long recipes don´t keep you busy all the time they still require you to stay at home and close to the kitchen when you have to do the next step and the next step some 60 minutes here or 90 minutes there. But every once in a while it is worth it. But I do look forward to bake something from this book because there is so much in here that looks so yummy.

The book covers a lot. There is both bread as well as sweet bread and buns and crisp bread. Me and C did crisp bread in Alabama that turned out great. Here in Sweden we have not baked any so far. I guess we are spoiled by there being so many great kinds to choose from at the store.

Maybe I do have an American part in me after all. I bought a jar of peanut butter last weekend. Even if I would not classify myself as a big fan I must say I like a peanut butter sandwich sometimes. Last weekend I had a sandwich with peanut butter and slices of banana. I like that combination better than the classical peanut butter and jelly sandwiches. So maybe I still have to work on my American side some more before I get there.

Summer time is grilling time. I think we have used our grill almost every weekend so far. It still works fine, the grill we bought at Publix in 2006 that was on sale. Still going strong. Last weekend we made this fish kebab sticks with salmon, scallops, lime wedges and red onion. I made a dry rub for the salmon cubes with some brown sugar, salt, pepper, paprika powder, dry ginger and chili flakes. It worked out really well.


Today it is Friday, yay! I wish I did not have to come into the office at all because it is one of those great summer days with a clear blue sky, sun shining and about 85F. So darn nice! I hope you all have a great weekend.

12 comments:

Saltistjejen said...

Önskar ofta jag var duktig på att baka, men som du redan vet är jag inte särskilt bra och inte så intresserad. Jag lagar hellre mat.... DET är min grej tror jag. Och med grytor och annat på spisen och i ugnen kan jag tycka det känns riktigt avslappnande. men baka tycker jag är svårt!!!!! :-)
Älskar dock både doften och känslan av nybakat bröd. Och så smaken såklart! Och att titta i sådana kok- eller bakböcker är otroligt inspirerande!
KUL med din "grillkrydda" till laxen också". Ett annat tips som är gott till lax (både innan grillning eller bara i ugnen) är att göra en mariand på lime, socker och salt samt lite hackade chilipeppar. Låta laxen dra i denna marinad ett par timmar (eller över natt i en påse i kylen) och sedan laga til den. Det blir supergott! :-)
Haha jordnötssmör har jag ännu inte riktigt lärt mig gilla. Älskar jordnätter, men har lite svårt för amerikanernas kärlek till denna nöt i allt från godis till lunchmackor. ;-)
KRAMAR!!

Lotta said...

Så inspirerande! Underbart att baka. Jag gjorde det mycket mer i Sverige. Här är det trixit med ugnen och jag får inte till samma snits.

Allt du gör verkar så gott!

Jag såg fredagsmorgonen på webkamera...magiskt!!

Ha en jättefin helg! Kramsr

Marie said...

Visst är det härligt att baka! Och jag håller med dig, det är inte alltid man har tid att baka tre dagars-bröd, men ibland är det riktigt gott! Surdegsbaguetter låter så gott!

Petra H said...

Wow, vilka bakprojekt det är i den bakboken. Det gäller att man är en seriös bagare för att ta sig igenom sådana recept, men det är ju du!!
Era fiskgrillspett ser jättegoda ut (även om jag avskyr pilgrimsmusslor, det är något med konsistensen, hu!).
Trevlig helg!
Kram

Elisabeth said...

Jag har samma bok--fast på Engelska!:-) Jag köpte den förra hösten och gillar den skarpt! Jag tycker också om att baka och gör det så fort tiden tillåter. I min familj så bakade vi mycket när jag växte upp, så att baka är liksom naturligt för mig.

Peanut butter är jag inte så förtjust i, men jag älskar almond butter!!! Det ska vara nyttigare än peanut butter, och jag gillar den osötade varianten på English muffins med liiite peach eller raspberry jelly till frukost. Du måste pröva det om du inte redan har gjort det!

Hoppas du har en trevlig helg! Kram

Fröken fräken said...

Jag älskar också att baka, men som Lotta sa så har jag också svårt att få till det här av nån anledning.Jag har varit sugen på att baka kanelbullar här ett tag, vi får se om jag lyckas denna gången. Va gott det såg ut med dina laxspett där, vi grillar nog 4 dar av 7 under sommaren. Det vi inte äter upp blandar vi ofta i salladen dagen efter.

Anne said...

I mina ögon är du proffsbakare, mer än över avancerade nivån. Tycker du verkar så otroligt duktig på att baka allt från sött till bröd, det är bara att se dina bilder här och man inser hur bra du är.
Det där med surdegsbak verkar vara en het svensk trend, eller hur? Åtminstone tycker jag man inte gör annat än läser om folks surdegsbak på olika svenska matbloggar eller i mattidningar. Gör en nåt så gör ju alla det, som vi konstaterat förut...
Yes, jätteskönt helgen är här! Snart går ni på semester också, inte långt kvar nu eller hur?
KRAMIS

Magdalena and Co in US said...

Gu vad du är pysslig! Är riktigt imponerad av ditt bakande. Hur blev 3-dagars baguetten? Och så mysigt det låter med grillning varje kväll. SOMMAR!!! Kram

Anne-Marie said...

Visst är det kul att baka. Jag brukade alltid baka mitt eget matbröd när jag bodde i Sverige. När jag kom hit till USA kom jag av mig eftersom jag inte hittade samma mjöl och jäst som jag var van vid. Och jag bakar faktiskt inget bröd nu. Kanske beroende på att jag har hittat väldigt gott och nyttigt bröd i hälsokostaffären här i Mt Shasta. Jag bakar en sconeskaka ibland som är riktigt god. Du verkar vara en riktig "matmamma". :) Kramar!

Desiree said...

Saltis, fast du inte gillar att baka något vidare så tycker jag ändå att du är rätt duktig då det kommer till kritan. Den barbapappatårtan du gjorde till Ella då hon fyllde år var ju hur fin som helst. Men det är ju klart att man ska göra det man tycker är kul. Receptet på lax marinaden ska jag absolut testa nästa gång. Vi äter en hel del lax så det är alltid kul med variation och att testa något nytt.
Kram!

Lotta, ugnen är ju väldigt viktig för hur man lyckas med bakandet. Dessutom är det lite mer trixigt ibland med torrjäst kan jag tycka. Vad kul att du kollade in Stockholm via webkamera :-)
Då fick du se vilken vacker strålande sommarmorgon det var.
En underbar dag.
KRam!

Marie, jag tycker det är kul och rogivande att baka. Då och då när man har lite mer tid så bakar jag gärna bröd som tar lite längre tid. Det blir ju väldigt gott.
Kram!

Petra, det fanns en del andra recept också som var lite mer normal långa. Det som tar tid blir ju hur många jäsningar man behöver göra och om man ska göra någon fördeg. Många korta små steg som tillsammans blir flera dagar.
Jasså du gillar inte pilgrimsmusslor. Du har ju rätt i att de har en speciell konsistens. Jag kan ju tycka att ostron är lite slimiga. Gillar du ostron eller tycker du att de har obahaglig konsistens de med?
Kramis!

Desiree said...

Elisabeth, vad kul att du råkar ha exakt samma bok! Du får gärna tipsa om något recpet i boken som du tycker är extra gott. Men det verkar ju finnas hur mycket smarrigt som helst att välja på. Jag får ta och testa almondbutter. Låter himla gott det också. Jag gillar ju mandlar mycket så jag kan tänka mig att jag kommer att gilla almondbutter också. English muffins är goda :-)
Kram!

Magdalena, tredagarsbaguetten blev himla god. Men jag är glad att jag fick gå som "lärling" hos Anette för jag hade nog inte lyckats helt själv med den utan att ha fått kolla in lite hur hon gjorde. Ibland är jag pysslig då jag känner för det. Kan vara skönt att komma hem från jobbet och göra något helt annat och få fokusera på en deg och ett recept :-)
Kram!

Anne-Marie, jag lärde mig faktiskt baka bröd i USA då jag tyckte det var svårt att hitta gott lite grövre bröd. Men om du har hittat ett bra ställe som har ett riktigt gott bröd så förstår jag att det känns lättare att handla många gånger än att baka. Hur bakrestultaten blir beror ju mycket på både mjöl och jästen. Mitt intresse till matlagning väcktes i Alabama och det var där jag lärde mig att pyssla i köket. Det är kul att få till saker som smakar riktigt bra.
KRam!

Desiree said...

Fröken fräken, kul att ni grillar mycket. Det lät ju som ett smart tips att blanda ner det som blev över i salladen nästa dag. Det som blir över hos oss lägger vi oftast i morgondagens lunchlåda men det kan vara kul att ibland få lunchen som en god sallad. Bra tips :-)
KRam!

Anne, ja gud jag det där med surdegar verkar vara en stor trend. Det puttrar surdegar i var och varannat hus här i Svedala. Jag skulle gärna gå någon kurs och lära mig mer. Det finns lite surdegskurser har jag sett men de blir snabbt fullbokade. Men jag får se om jag kanske tar den där bakkursen som Allt om mat ordnar.
Kramis!