Monday, July 25, 2011

Count down towards vacation

Official count down towards vacation. This is my last week before we start our summer vacation. Now only four more days and then a nice stretch of vacation. We are flying off to France on Saturday. Friday I am planning to head home a little earlier to pack my stuff. The majority of people are still off at work so it is very quiet and empty. It is kind of nice.

I am still kind of amazed at how much vacation people here in Sweden have and have much they take. This is something I appreciate so much more after having lived in the US. I think vacation here is very generous. But besides the generous vacation it seems as most people that have kids also combine their summer vacation with parental leave which you are allowed to take until your child(children) are 8 years old. It is therefore common that people take four weeks of vacation and then another two weeks off but on parental leave. From midsummer that is the last week in June until mid August a lot is on slow mode or closed down.

I still feel very lucky to have another three weeks now starting on Monday considering I also had two weeks when we went to the US in April, so I am not complaining at all.

So what should I pack for France? I am trying to go light. I realize that there will be many nice things to buy and bring home. I have to leave room for the herbs, lavender products, maybe some wine and other goodies right? For now I got the guide book and my camera in my bag but I guess I have to throw in some clothes as well. I hope we will manage as neither me nor C speak French and the French like French and not English so much. We have the vocabulary and some frases in the guide book so we will have to survive with that ;-)

7 comments:

Anonymous said...

Hej,
Vad härligt att åka till Frankrike på semester.
Jag cyklade i Loire-dalen september-09 och kan inte ett ord franska men fick följande tips av en fransman jag jobbar med: Våga prata lite franska även om det är knaggligt och fel för då vågar de prata engelska med oss (de tycker vi är så mycket bättre på det än vad de är och vill därför inte enligt min kollega).
Det funkade nästan hela tiden =). Det roligaste var när jag uttryckligen sa och visade på ett papper att jag inte pratade franska så fortsatte damen med vägbeskrivningen på franska...
Ha en underbar semester!
Pernilla

Lotta said...

Det pirrar inom mig när jag läser om er Frankrikeresa.
Jag skrev nog det tidigare, men vi har varit mycket i Provance. Jag kan få attacker av längtan.
Kommer ni hyra bil? Det finns underbara små byar längs med kusten mot St Tropez, uppe bland bergen. Bland annat en som är kastanjernas lilla by, med litet bageri, liten kyrka, grönsaksmarknad på torget, café, kastanjeträd såklart ...ja, det finns många liknande pärlor.

Den korta semestern här är en enorm stressfaktor. Projekten stannar aldrig upp och många tar max en vecka ledigt åt gången.

Längtar efter dina bilder!

Kram

Desiree said...

Pernilla, tack för tipset :-) Jag har bara läst en termin franska när jag gick i högstadiet så jag räknar inte att jag kan någon franska alls men ska försöka ändå. Jag kan spanska så lite lika är språken och en del går ju att klura ut. Jag får gräva fram den lilla gnutta franska jag har och försöka och göra mitt bästa :-)


Lotta, ja vi kommer att hyra bil i Nice dit vi anländer med flyg och sedan köra längst med kusten och även inåt så att vi kommer till just de där små vackra byarna. Jag vet ju precis hur det är med semester i USA och det är en av de allra största nackdelarna speciellt som man då man bor där har familjen på andra sidan atlanten. Det är både dyrt och långt att resa till Sverige och med jetlag och allt så är ju ett minium 2 veckor men helst tre för att man inte ska bli helt sönderstressad på semestern.
Kram!

annebelle said...

Visst har vi generösa semesterlagstiftning och föräldraledighet i Sverige! Det är ju bra förstås men medför en del komplikationer också. :-/
Frankrike låter så underbart! Vi var i Languedoc i juni och det gav verkligen mersmak. Var ska ni i Frankrike? Jag har skolengelskan som knappt använts på flera år, men jag upplevde att folk var väldigt hjälpsamma och att de uppskattade de små franska fraser man ändå kan säga.

Charlotta said...

Jag kommer inte ha semester förrän i september nästa gång, jag tar en vecka när vi ska till NYC och hälsa på kompisar. Men det är verkligen som du säger - det är otroligt generöst med semester i det här landet. Det är härligt! Även om jag lite i hemlighet längtar tills Sverige återgår till det normala igen :=)

Glöm inte att ta en herrans massa bilder från Frankrike!

KRAMAR!

Anne-Marie said...

Det är verkligen en stor skillnad mellan Sverige och USA när det gäller just semestern. Jag tror att människor i USA skulle må bra av litet mer semester. Det låter härligt med er Frankrikeresa - ser fram emot fina bilder som vanligt. :) Kram!

Petra H said...

Om ni kör mot St Tropez, måste ni besöka den lilla byn Ramatuelle uppe i bergen. Sååå fin och pittoresk! Vi var där på semester 1986 och jag var tillbaka 2005 och det var lika fint som jag kom ihåg från min barndom. Bra tips om att försöka sig på några fraser på knagglig franska. Fransmännen är stolta personer som helst inte vill göra bort sig och därför inte gärna avslöjar att de faktiskt kan lite engelska... Just den sommaren 1986 blev vår bil stulen och min far klarade sig på sin skolfranska och ett lexikon på polisstationen och fick antagligen ett helt annat bemötande än om han direkt hade kört med engelska. Du kan ju även kolla om folk pratar spanska!!
Vi kommer att ha ett liknande problem HEMMA här i Bryssel fr.om imorgon när Os syster kommer hit, hon pratar inte många ord engelska (dock fler än Os föräldrar så klart) och mina föräldrar pratar inte många ord spanska (antagligen färre än min svägerskas ordförråd på engelska)... Ska bli intressant att se hur det går!!
Jag har 42 dagars semester nästa år - helt galet mycket men det är ju för att jag inte tar någon semester i år... Föräldraledigheten i Belgien är 3 månader upp till barnet är 12 år - det kommer inte att räcka långt ;-) men jag tror att vi båda först och främst måste "göra slut" på all insparad semester nästa år. Jag tror liksom inte att våra chefer kommer att uppskatta om vi tar flera månaders ledighet på ett och samma år, just för att man inte gör så (läs kan inte för att man inte har så mycket ledighet i allmänhet) i Belgien. (Mammaledigheten är ju 15 veckor (jag har 20 v med mitt EU-kontrakt) och pappaledigheten är 10 dagar.)