Wednesday, August 15, 2012

Ulriksdals Slottsträdgård

 I söndags blev det en cykeltur bort till Ulriksdals Slottsträdgård. Jag älskar trädgårds shoppen och det väldigt mysiga cafeét de har här. Finns så mycket vackert att titta på. De har dessutom stora odlingar där man kan plocka både det ena och andra och köpa med sig hem, både blommor liksom grönsaker av olika slag.


 Dahlior är en av mina personliga favoriter. Älskar alla sorter och alla färger. Det finns en sådan rikedom och variation. Så vackra var och en på sitt sätt.


 Dessa små rosa blommor vet jag inte vad de heter men de var väldigt söta.

 Regndroppar som vilar på kronblad. Jag fick skynda mig att cykla hit för himmelen hotade med mörka moln och nya skurar. Det hade precis kommit en kraftig regnskur då jag satte mig på cykeln och tänkte att jag får chansa och hinna dit innan nästa skur anländer. Jag hade tur och klarade mig.


 Prydliga rader av alla möjliga sorters blomster i alla tänkbara färger. Man tar sig en korg och en sax och sedan kan man fritt gå bland raderna med olika blommor och välja ut vilka man vill ha och skapa sig en egen bukett. Blommorna väges sedan i kassan och man betalar per vikt enhet för det man plockat.


 Hela detta ställe är otroligt inbjudande. Här kan man sätta sig ned en stund och bara finna ro och beundra allt fint som växer. Det fanns en hörna med hopp och studsmatta för barnen. Inne i själv butiken och växthusen finns både krukväxter av olika slag, vackra krukor och så fiket med mycket gott där allt är hemmabakat både kakor och matbröd.

Lin är något som jag tror att jag inte tidigare sett hur det ser ut när det växer men det ser ut som ett högt vackert gräs som ni ser på bilden till vänster. Ätliga blommor av olika slag så som Ringblommor, Krasse och Blåklint kunde man plocka med sig och antigen ha som en vacker bukett eller just till sin sallad eller annan dekoration i maten. Jag plockade en del Mangold eftersom den är så vacker i sallad med sina skjälkar i intensiva färger. Det fanns gott om olika sallds sorter men också olika bönor, potatis, morötter och annat. Majsen var dock inte riktigt mogen ännu så jag får återkomma när det gäller den.

 
 Solrosor är ju en sådan vacker och ståtlig blomma. Minns fälten vi såg i södra Frankrike förra sommaren då vi var där fulla med stora gula solrosor. Solrosor är något jag alltid blir glad av att se.


 Krasse blommor och chili i läckra röda nyanser.


 En grön och frodig pumpa och squash tunnel.Visst är den läcker? Grönskan och de stora bladen gömmer de stora fina pumporna som man kunde se om man tittade noga och vek undan ett och annat blad.


Här är min bukett som jag plockade på mig och tog med hem. Olika gula nyanser och lite blått i form av Blåklinten. Det känns underbart att ha så nära till denna underbara slottsträdgård.

10 comments:

Charlotta said...

Jag älskar också dahlior! Så otroligt fina, som ett konstverk, nästan. Kram!

karin - trattoria said...

Herregud så vackert!

Desiree said...

Charlotta, ja visst är de bara SÅ vackra :-)
Kram!

Karin, tack.

Lotta said...

Mitt älsklingsställe! Som jag varit där - och alltid besöker när jag kommer. Alltid! Älskar. Känns så härligt att ni bor så nära och kan njuta av allt. Det här en pärla.

Tack igen för allt fint du visar. Mina absoluta smultronställen genom dina ögon. Det kan inte bli bättre!.

Kram!

Annika said...

Hej Desiree!!
NU är jag tillbaka igen!
Har kollat igenom dina bilder.
Underbara.
Vad fint ni verkar bo nu också. UNDERBART!
Härligt att surfa in på din blogg!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Ulriksdals slottsträdgård är fantastiskt! Och de har god mat där också!
Lin är otroligt vackert!! Särskilt då det blommar. Det har små blå blommor så linfält är som vackert böljande blå fält! :-) Det fanns rätt många linfält en bit utanför Södertälje i Sörmland då jag var liten. Vet inte om de finns kvar där än men det var otroligt vackert! :-)
Kram!

Desiree said...

Lotta, mitt älsklingställe också helt klart. Alltid lika vackert här. Gick omkring i flera timmar och bara njöt innan vi avslutade med en god fika.
Kram!

Saltis, jag blev förvånad över hur vackert just lin är då det växer. Kan tänka mig hur vackert det är då det blommar. Jag hoppas på att få se ett blommande linfält någongång. Jag får hålla utkik. Vet du när linet brukar blomma?
Kram!

Annika, välkommen hem vännen och hoppas att flygresan gick bra. Ser så mycket fram emot att få kolla dina bilder från sommaren och höra hur ni haft det.
Kram!

Mia said...

Tänk att jag bodde i Sthlm ett år och aldrig tog mig dit. Skandal!

Desiree said...

Mia, du får se till att komma tillbaka och hälsa på i Stockholm och passa på att besöka Ulriksdals Slottsträdgård. Väldigt fint som sagt.

Christina said...

Vilka fina bilder!!
Älskar Ulriksdals slottsträdgård. Önskar att jag hade hängt där mer när jag bodde i Stockholm. Dahlior är en av mina favoritblommor också!
Kram!