Thursday, September 1, 2011

Fredagstema - Skördetid

Nu är det äntligen dags för Fredagstema igen. Nya ämnen varje fredag och ny värd/värdinna varje månad som håller i månadens teman. Först ut andra delen av 2011 är Olgakatt som valt ämnet "Skördetid".

Passande tema så här till September. Nu finns det en hel del att skörda och njuta av.Svenska äpplen är ju sååå goda! Jag älskar att äta dem både som de är och att göra goda äppelpajer. C gjorde ju faktiskt äppelmos här för bara två veckor sedan med äpplen från mina föräldrars trädgård. Just fruktträd av olika sorter är något jag uppskattar mycket att ha tillgång till. Det finns så mycket god frukt som man kan göra mycket gott med och dessutom ser dessa träd så vackra ut med sina frukter dinglande från grenarna.

Under den helgen som varit åkte vi ut till Ekerö och hittade några fina och mysiga gårdsbutiker med försäljning av frukt och grönsaker. Dit kommer vi nog att åka igen för att handla mer.

Svamp är ju något annat som man kan plocka och njuta av under hösten här i Sverige. Min pappa plockar mycket svamp och är duktig på att känna igen olika sorter. Det har under de senaste två veckorna kommit riktiga regnskurar emellanåt så det bör finnas gott om svamp ute i skog och mark. Blåbär är något jag ännu inte hunnit plocka i år (kanske för sent redan) men som jag tycker är sååå gott. Får se om jag hinner med någon blåbärsplockar vända.
Nu är det iallafall fredag och det är riktigt nice. Jag hoppas ni alla får en trevlig och skön helg.

13 comments:

anna of sweden said...

Det samma till dig. Trevlig helg!

Lotta said...

Det borde finnas fler gårdsbutiker, tycker jag :-)
Trevlig helg!

Lotta said...

Så fint och gott är det också! C's chunky äppelmos är säkert jättegott. Jag beundrar de som kan svampar - jag kan ingenting. Dina föräldrars äppelträd minns jag och hur goda äpplen det blir.

Rosendal brukar ha en fin äppelutställning.

Kram och trevlig helg!

Desiree said...

Anna, tack :-)
Kram

Lotta, yes instämmer helt. Hejja alla fina gårdsbutiker.

Lotta, vi mumsar och njuter fortfarande av C's chunky äppelmos. Väldigt gott och lyckat. Tack för tipset om Rosendal. Det låter som en söndagsutflykt helt i min smak.
Kram!

Annika said...

Jag kan inte heller ngt om svampar och skulle inte våga plocka ngt alls, förutom kantareller.
Härligt med svenska äpplen, mums!!
Det är en fin tid nu.
Trevlig helg och KRAM!!!

Petra H said...

Jag skulle så gärna vilja ha en liten trädgård med några äppleträd och bärbuskar!! Så mysigt att kunna gå ut och plocka ett helt färskt, obesprutat äpple eller en näve krusbär / vinbär... Min bror och hans sambo har ett (eller två?) persikoträd som visst gett jättemycket frukt i år så de har gjort persikosoppa och persiko chutney!!
Mina föräldrar försöker varje år hitta svamp men de lyckas aldrig. Folk brukar ju ha sina hemliga svampställen som de inte gärna delar med sig av ;-)
Kram och trevlig helg!

olgakatt said...

Har du REDAN hittat trattisar?
Själv är jag bäst på de olika sorternas soppar.
Det gäller nu att njuta av naturens håvor!

Desiree said...

Annika,nej jag vågar som sagt inte heller plocka mycket svamp. Jag har inget speciellt svampställe heller för den delen. Däremot njuter jag för fullt av de svenska äpplena. Har precis bakat en äppelkaka att sätta tänderna i denna helgen.
Kraam!

Petra, jaaa det skulle jag också vilja ha. En liten trädgård där man har lite buskar och fruktträd. Oooh det lät gott med persiko chutney och persikosoppa också för den delen. Är soppan en efterrätts soppa eller är det en mat/förrätts soppa? Har du recpetet får du gärna dela med dig. Jag tror också att det är så att man måste hitta ett eget hemligt svampställe. Det är svårt att bara ge sig ut och hoppas att man ska hitta. Visst går det hitta men man får allt ha tur för det är mycket folk som är ute i skog och mark och ser till att plocka. De går sina vändor och de har sina ställen.
Ha en skön helg.
KRam!

Olgakatt, nej bilden på trattisarna är faktiskt från förra året. Så jag fuskade lite här. Jag håller med om att det är gott att ta vara på det som naturen bjuder på.
KRam!

Saltistjejen said...

Härligt!!! Vackra Bilder! har glömt att det är fredagstema igen nu så mitt kommer nog senare.
Stor kram och hoppas ni får en fin helg!

Desiree said...

Saltis, tack. Ja nu är det fredag och fredagsteman igen. Jättekul att det dragit igång och kul teman Olgakatt valt.
Kram!

Anne-Marie said...

Trattisar. Mums. Min favoritsvamp tror jag. Har aldrig plockat svamp här i USA eftersom jag inte kan några svampar och inte vet var ätliga svampar växer. Svarta trumpetsvampar är också ljuvligt goda. Plockade mycket svamp när jag bodde i Enebyberg och Sollentuna. Kramar!

Ann-Louise said...

Vilka fantastiska morötter! Ska hålla utkik efter nästan lika fina på Bondens Marknad...

Charlotta said...

Åh, vilka ljuvliga bilder! Speciellt på förra årets trattisar - hoppas du hittar massor i år igen!

Hoppas du har haft en alldeles ljuvlig helg!