Sunday, October 7, 2012

Ulriksdals Trädgård

Lite bilder från förra söndagen som var väldigt solig och vacker. Denna helgen har också bjudit vackraste tänkbara höstväder men nu tar vi lite om förra söndagen först. C hade precis åkt i väg mot Basel och jag kände att jag var tvungen att komma ut och komma iväg någonstans så att jag slapp sitta hemma och lyssna på ekande tomhet. Ulriksdals trädgård är ett av mina absoluta smultronställen i Stockholm. Alltid lika vackert och rogivande för själen att komma hit en stund. Det var ju även här som jag av en slump sprang på Lotta. Lite lustigt men inte så förvånande eftersom detta är ju ett ställe som vi båda älskar. Lite roligt att vi båda kikade upp på var sin sida om rabatten, båda med varsin kamera i högsta hugg för att få till bästa bilden.

 Färgglada stooora pumpor och äpplen av olika sorter i fina korgar. Men jag tyckte dock att 200 kr för en pumpa var lite väl saftigt. Jag har sett lika stora pumpor på annat håll som kostade 70 kr. Betydligt mer rimligt pris. Man brukar kunna köpa pumpor i vanliga matbutiker också och där brukar de vara relativt billiga.


 Ett hav av gult. Sådant här fyller själen med glädje och njutning.

 Underbara vackra Dahlior. Så många vackra sorter och färger att välja på. Jag skulle väldigt gärna fylla en hel rabatt med endast Dahlior om jag fick chansen.


 Vacker skön höstsol som lyser. Sol sol sol som man vill tanka allt man kan medan den visar sig för mörkret närmar sig med stormsteg.


 Storsade runt i äppelträdgården som de har i ena delen. Här finns olika äppelträd planterade och på varje träd hänger en lapp som talar om vad det är för sort och lite information om just den sorten. Jag hittade vår sort, Signe Tillisch. Det är ju namet på vår gata så det var roligt att se hur just dessa äpplen såg ut.Det är inte dem jag fotat här till vänster utan en grön sort.

 Mera pumpor i alla möjliga färger och former. Så dekorativa och fina. Saknar the pumkin patches som fanns i USA. Men det finns ändå olika ställen där man kan handla pumpor om man önskar bara man letar lite. 
 Torkat lin med sina söta linblommor på uppsatta i stora knippen på tork.


Förutom trädgåden utomhus med olika träd, blommor och odlingar med självplock så finns även de stora växthusen med många vackra krukväxter, kurkor och annat vackert som är dekorativt att ha i sitt hem.
 Snäckor av olika slag både stora som små finns att handla.


 Många olika sorts orkidéer. Här fanns en dvärgsort av Phalaenopis som var betydligt mindre i storlek än de man normalt köper men som istället hade massvis med blommor och blomknoppar. Vatten som porlar. En oas för själen som skänker lugn och glädje.


 Ett stenkast längre bort ligger dessutom Ulriksdals slott med den stora slottsparken. Jag tog mig en promenad ditt bort i den härliga höstsolen.


 Orangeriet. Alldeles i slutet vid husknuten på orangeriet ligger ett mysigt litet fik och café. Gott om folk som satt ute i höstsolen och njöt av en kopp kaffe. Så förtjust i alla vackra äppelträd fyllda med god frukt. Röda fina äpplen som lyser i höstsolen. Klarblå himmel och frisk och fin luft. Denna dagen visade hösten upp sig från sin allra bästa sida.


 Jag plockade lite olika blommor och köpte med mig hem. En härlig mix av blommor i gult och orange. Den buketten står sig ännu. Jag svepte in min bukett som jag plockat på själv med lite tidningspapper och satte den sedan i cykelkorgen och cyklade hemmåt.


Älskar vackra klara höstdagar som dessa.

8 comments:

Miss Marie said...

Så härligt! Håller med att pumpor för 200 kronor är i saftigaste laget, är den gjord av guld eller nåt?! :)

Desiree said...

Marie, tack. Ja det undrade jag också. Vägrar betala 200 kr för en pumpa. Jag vet ju att det finns till mycket billigare pris bara man letar lite.
Kram!

Annika said...

OJ vad UNDERBART!
Vilka foton!
Min favvis är den med gräset i motljuset.
SÅ fin.
Jag skulle gärna åka ut dit jag med och kolla in allt det fina.
Tycker det är så kul att du stötte ihop med Lotta där.
Ja, hösten hemma verkar ha varit så fin detta år. Underbart.
200 spänn för en pumpa låter dyrt.
Ska köpa egna pumpor snart, lovar att tala om vad de kostar.
Men inte sjutton kostar de så mkt.
Tror också att du kan få tag på mkt billigare pumpor.
Kramar!!!

Desiree said...

Annika, ja berätta gärna vad pumporna kostar hos dig.Jag minns inte alls längre vad pumporna kostade som vi köpte i USA. Visserligen betalar man per vikt men jag kan aldrig tro att de kostar så här mycket. Alltid lika fint och trevligt ute vid Ulriksdals. Glad att jag har ett sådant smultronställe på cykelavstånd.
Kram!

Marianne said...

Vilken härlig dag du hade! Vad är det för blommor du köpte med dig hem? De där stora gula, är det dahlior?

Helt underbara bilder, som vanligt!

Kramar!

Anne-Marie said...

Så vackert det är i Ulriksdals trädgårdar. Har faktiskt aldrig varit där men det ser verkligen ut att vara värt ett besök. Ser ut att ha varit en härlig höstdag. Mysigt med en liten utflykt när solen skiner. Kram!

Taina said...

Vilket ställe Desiree! Jag är inte den som först letar upp trädgårdar när jag är någonstans. det måste jag erkänna, men på sistone har det hänt mer än en gång. Undrar vad som är på gång då?

När jag ser dina bilder så förstår jag varför man gör det. Det ÄR ju vackert!

Men dyra pumpor...

Kram på dig!

Desiree said...

Marianne, jag minns faktiskt inte vad de hette som jag plockade och köpte med mig. De stora gula är inte Dahlior men jag minns inte helt säkert namnet på dem heller. Tack. Det är så himla fint där alltid.
Kram!

Anne-Marie, ja nästa gång du kommer till Stockholm är det värt att ta sig ut hit. Även slottsträdgården kring slottet är jättefin. Det ligger precis vid vattnet. Vackert både vår, höst och sommar. Som sagt roligt att kunna plocka själv både frukt, grönsaker och blommor och ta med hem.
Kram!

Taina, ja det är vackert och rogivande med trädgårdar av olika slag både handelsträdgårdar liksom botaniska trädgårdar. En grön och rogivande oas. Lite som naturens egen kyrka.
Kram!