Tuesday, December 6, 2011

Sista delen Berlin Weekend

Detta blir sista inlägget om Berlin helgen. Faster Gisela och Rein bor som sagt i Väst. Området där de bor är otroligt fint och charmigt med hus byggda under början på 1900-talet.De flesta husen här var byggda kring 1910. Det var ett mysigt och trivsamt område som man tyckte om med en gång. Här i Berlin blommade Giselas vackra pelargoner fortfarande på balkongen.I detta område bodde det många judar innan kriget. Till minne av dem har man satt upp dessa skyltar med förbudsregler som togs i bruk strax innan och under kriget. De sitter här och var. Det var mycket judarna inte fick göra. Det var många som var förbjudna att ens utöva sitt yrke. De fick inte heller spela musik. Även om det är med sorg man läser dessa skyltar så är det ändå viktigt att man inte heller glömmer historien som finns här i dessa kvarter.


Berlin är inte alls som Stockholm. Här råder inte samma bostadsbrist utan det finns möjligheter att hyra bostad i första hand som Rein och Gisela gjort. De har en väldigt fin och tjusig våning med fyra rum och kök. Huset och våningen är också från början på 1900-talet. I taket hade de vackra stuckaturer. Det var dessutom väldigt högt i tak som gjorde att det kändes stort och härligt luftigt.Jag tyckte väldigt mycket om de gamla dörrarna med glas. Väldigt vackert och dekorativt.

Detta är en typisk Tysk adventsljusstake. Väldigt söta.


Lördagskvällen avslutades med middag och festligheter på Giselas och Reins egna stamställe (egna Kneipe). På Ferraribaren fick vi träffa några av deras vänner. Även om inte Engelskan var flytande så blev vi varmt välkomna och väl omhändertagna. Många glada skratt och många öl senare avslutades kvällen med dans innan vi begav oss hemåt. Det var väldigt kul att få träffa lite av deras vänner och på så sätt få ta del av just Giselas och Reins vardag så som de fick ta del av våra vänner och vårat liv i Alabama då de hälsade på oss där.Vi har fått uppleva Berlin på ett helt annat sätt än vad man skulle göra som vanlig turist. Detta tycker jag är både väldigt kul, positivt och charmigt med att åka och hälsa på någon som bor någon annanstans. Man får lite av de där speciella och unika upplevelserna. Vi fick en helt underbar weekend i Berlin på alla tänkbara sätt.

13 comments:

Marie said...

Häftigt att få uppleva Berlin "på riktigt"! Antar att det är i Berlin som det är i München, att folk inte köper lägenheter utan hyr hela livet istället?

Katarina said...

Så roligt att få se dessa bilder! Väldigt vackert med de gamla stenhusen och det ser så rent och välskött ut. Smakfullt! Att sedan få gå på deras egna stammis ställe och träffa locals, det är ju bara ett jätte plus.

Kram

anna of sweden said...

Så roligt att få se. Jag har aldrig varit i Berlin men det är på min "att se-lista".

Nu har jag förresten utmanat dig på min blogg. :)

Desiree said...

Marie, jag tycker att det är jättekul att komma till ett ställe där man känner någon och få se lite mer av det "riktiga". Resan och upplevelsen får en helt annan dimension. Verkar som om de flesta hyr sin lägenhet. Man önskar att det fanns betydligt mer sådana möjligheter i Stockholm. Vi känner oss otroligt lyckligt lottade att hittat den lägenhet vi har nu som vi hyr i andra hand.
Kram!

Katarina, jag tyckte mycket om området på en gång. Trivsamt, mysigt, rent och snyggt. Hi hi ja vi fick en hel kväll med The Locals som bjöd på upplevelser vi inte kommer glömma :-)
Kram!

Anna, ja till Berlin tycker jag du ska resa någon dag. Jag antar mer än gärna din utmaning.
Kram!

Annika said...

Jättekul att se, och ta del, av dina bilder.
Man riktigt förstår hur fint omhändertagna ni blev!
OCh jag gillar Berlin, fastän jag aldrig varit där. Bilderna ger mersmak.
Känner samma sak då jag ser Maries bilder från Munchen.
Härligt att det INTE är bostadsbrist. GILLAR!!!
Kram!!

Desiree said...

Annika, ja Berlin kan jag rekomendera. Det är en mysig och cool stad. Helt underbart med en storstad där det finns möjligheter att hyra boende utan större problem. Känns lyxigt jämfört med Stockholm. Lite kul att vi får bjuda varandra på olika reseupplevelser i from av bilder. Jag delar med mig av Berlin och du av NY. Njuter så av alla dina fina bilder.
Kram!

Saltistjejen said...

Å så vackert! jag känner att jag gärna skulle vilja åka till berlin nu! Liksom till Toscana. tankarna om båda dessa ställen fanns ju sedan länge men efter dina inlägg ha de förstärkts! :-) Och vad fint de bor C's släktingar! Otroligt vackert! Är det fria marknadshyror i berlin?? Ofta gör ju just fria marknadshyror att det är mindre bostadsbrist än när hyrorna regleras. Iallafall i många städer. T ex Boston som till skillnad mot NYC är mycket lättare att hitta lägenheter i. Visserligen är de i de mest eftertraktade områdena då dyrare (eftersom fria marknadshyror innebär att efterfrågan styr priset) men det FINNS hyreslägenheter till alla som behöver. Vilket kan vara skönt om man flyttar till en ny stad och inte vill behöva hyra i 2:a - 4:e hand.
Deras adventsljusstake var SÅÅ FIN!! En SÅDAN skulle jag också vilja ha! Med små hus under!!! :-) Wow!
TACK Desiree för dina fina inlägg om Berlin! Det har varit så roligt att få "följa med" er dit!
:-)
Kramar!!

Miriam said...

Det låter som en perfekt weekendresa! Berlin är en lite komplicerad stad tycker jag, fick aldrig nåt riktigt grepp om stan när jag var där. Det beror säkert på att det som du skriver finns 12 stadsdelar som är väldigt olika. Det vore perfekt med lokala guider som du hade. Väldigt gemütlig! :-)

Var ska du åka härnäst? Ser redan fram emot nästa resa! :-D

Charlotta said...

Nämen vad kul med Berlin! Vi var på väg dit i början av december men sedan orkade vi bara inte. Ser fram emot att komma dit snart.

Kram!

Lotta said...

Helt perfekt att åka till Berlin en weekend, njuta och uppleva annan kultur, mat och umgås. Jag tycker alla era resor i år har varit drömresor, helt perfekta. Jag hade velat göra allihopa! Inklusive Öland och Gotland.

Tack för att vi fått följa med och jag känner mig så sugen på att resa i Europa nu!

Kram

Mitt Berlin said...

Vad härligt att se att så många verkar tycka om Berlin. Det är en fantastisk stad.

Som sagt, det gäller att hitta rätt. Jag kan varmt rekommendera följande platser i Mitte och Prenzlauer Berg: Rosenthaler Platz, Kollwitsplatz, Helmholzplatz, Kastanienallee och Oderbergerstrasse.

Är man i Berlin för en weekend så tycker jag att man kan skippa väst, klart att KaDeWe och Kurfürstendamm kan vara trevligt att kolla in, men fokus bör ligga på de östra stadsdelarna, Mitte, Prenzlauer Berg och Freidrichshain. Kreuzberg tillhörde gamla väst och det är helt klart värt ett besök (området kring Kottbusser Tor är fantastiskt, lilla Istanbul).

Allt gott
En Berlinälskare

Desiree said...

Saltis, jag tror att det finns både och när det gäller hyror i Berlin både fritt och reglerat. Vi hade även vänner som bodde där tidigare och gjorde en post-doc de hyrde lägenhet och där var det reglerat vilka som fick hyra beroende på inkomst och lite annat.
Ja visst är den Tyska adventsljusstaken jättefin :-)
Jag tycker som sagt att det är toppen att det finns möjligheter att hyra sin bostad i andra europeiska städer så att det inte är som Stockholm på alla ställe. Jättesvårt att flytta till Stockholm om man inte har gott om pengar.
Kram!

Miriam, jo det är lite svårt att få grepp om Berlin just för att det finns rätt stora skillnder mellan de olika delarna men det är också det som gör Berlin coolt och unikt. Man får nog åka hit flera gånger och njuta i flera portioner av stadem. :-)
Kram!

Charlotta, hoppas ni kommer dit till våren istället. Det tror jag skulle vara väldigt trevligt.
Kram!

Lotta, jag är väldigt lycklig över att vi har fått chansen att göra så många resor i år. 2011 har varit ett fantastiskt reseår för oss och det har definitivt gett mersmak. Det finns många ställen kvar som jag är sugen på att uppleva. Jag hoppas att även 2012 kommer ge oss många fina upplevelser.
Kram!

MittBerlin, tack så mycket för bra input och värdefulla tips. Jag ser fram emot att få besöka Berlin flera gånger. Vi hade varit i Berlin 2 gånger tidigare faktiskt och då främst i öst eftersom vi hade vänner som bodde i öst då tillfälligt under några år. Men det finns mycket kvar att se och uppleva. Det är en väldigt härlig stad som jag som sagt återvänder till mer än gärna.

Petra H said...

Visst är det härligt att hälsa på familj och vänner som bor någonannanstans, för precis som du säger får man se en annan del av livet på stället än om man var en vanlig turist. Jag var i Berlin 2005 och bodde hos en tysk kompis, det var en kul upplevelse att se "hans" Berlin. Skulle gärna åka tillbaka med O men det blir nog München istället om vi åker till Tyskland eftersom hans bror bor där med sin tyska flickvän.
Kram