Monday, December 12, 2011

Dessert vin och äggvitor

En sådan där GOD upptäckt som vi gjorde när vi var i Italien var dessertvinerna. Jag är inte förtjust i sött vin generellt så lite skeptisk var jag. Men dessertvin är något helt annorlunda än söta viner. Även om de är söta i sin smak så är detta en helt annan kategori viner än till exempel Black Tower, Blue Nun ect.

Något som är otroligt bra med Italien är att restaurangen ofta har sitt egna vinotek där man kan handla. Får man ett riktigt gott vin till maten eller efterrätten så kan man handla med sig en flaska direkt samma kväll.Vi provade lite olika och köpte tre olika. En klassisk efterrätt som jag tog redan första kvällen var just mandel skorpor som serverades med det ljusa efterrättsvinet Dolce del Castello. Extra gott att doppa lite av skorporna i vinet och sedan njuta av en tugga. Härom helgen gjorde jag en riktigt god chokladmousse och tog fram en av våra dessertviner till detta. Mycket gott.

Nu undrar ni säkert varför jag har med äggvitor i titeln på detta inlägg. Till chokladmousse går det åt en del både ägg-gulor och äggvitor som ska separeras och vispas. Men något jag upptäckt på sistone när jag var och handlade var att det numer säljs vitor på dunk för sig här. Minns inte att detta fanns innan vi flyttade till USA. Men i USA tyckte jag att det var praktiskt att man just kunde köpa bara äggvitor ibland då jag skulle göra något där det gick åt betydligt fler vitor än gulor. Man kan också köpa endast äggulor här också (det finns ju också i USA).

Imorgon är det självaste Lucia dagen. Det blir som sagt både lite lusse firande på jobbet och sedan ska jag och C till Katarina kyrka och lyssna, kolla in och njuta av Lucia sång och Lucia tåg.

Glad, god, fin Lucia på er (vad säger man?)


9 comments:

Suzesan said...

Gott med rätt dessertvin ihop med rätt sorts dessert. Bra tips det måste jag testa det där. med att doppa skorpor. Måste ju vara gott att doppa BISCOTTI's.

Äggula på dunk det använder man i många restauranger.

VAR har du hittat dem i vanlig affär??? Vilken?? Värsta är om nån göämmer kasta en sån efter sista användningsdag haha ingen som vill öppna korken. Men en gång hände det och det var inte jag men jag hörde ett SKRIK...haha. Förfärligt.

Åhh jag tycker om luciadagen så mycket. Är proppfull nu. Av sång levande ljus och lucior och tärnor och stjärngossar. Lovely.
ha en bra luciakväll.

Kram
/Susanne

Annika said...

Ja, äggvita på dunk säljs ju här med, och nu hemma också alltså.
BRA!

Dessertvin är ibland underbart gott, det tycker jag med-
Annars får det vara med söta viner för min del, precis som för dig.

ÅÅÅ, idag saknar jag sverige, ska du veta...
Jafg avundas dig och C som ska till Katarina Kyrka o se ett mäktigt Luciatåg!!
Helt UNDERBART JU!!

NJUT!!!

Kramar!!

Desiree said...

Suzesan, låter helt rätt att vara proppfull av både levande ljus och lucia. Jag ser själv fram emot ikväll. Ja biscottis med just desservin blir hur gott som helst.
Kram!

Annika, tänkte på dig då jag just varit och kollat in Lucia tåget som vi hade här på jobbet. Det var himla fint och stämningsfullt. Detta med Lucia är något jag uppskattar ännu mer nu efter att inte ha fått uppleva det på flera år.
Kram!

Katarina said...

Hallå där, inte får du läska mig med dessert vin och skorporna, en av mina favoriter. Det tillhör sommaren för mig i min trädgård vid mitt torp!

Det närmaste jag kom Lucia var idag via webb TV,, jag hade tur eftersom de flesta programmen inte går att se i Asien. Kram

Saltistjejen said...

Hoppas ni får en riktigt fin Luciakonsert ikväll! Men det tror jag säkert. Och desssertvin tycker jag kan vara riktigt gott i rätt sammanhang. :-) Kul att no upptäckte så många på er resa.
Kramar!!

Marie said...

Jag blev också förälskad i italienarnas dessertvin, så himlans gott ju! De smakar ju allra bäst på plats, men de funkar även när man kommit hem efter semestern! :)

Hoppas ni fick njuta av en fin konsert!

Anne-Marie said...

Så underbart att få se ett Luciatåg "live". Var i Globen en gång för många år sedan och lyssnade på en fantastisk Luciakonsert med Adolf Fredriks körer. Fick gåshud några gånger. :) Äggvita på dunk? Har aldrig hört talas om. Intressant. Vet inte vad man säger om Lucia - glad Lucia kanske? Kramar!

Lotta said...

Oj så smarrigt det låter med de viner du skriver om. Du kan verkligen fixa gott och desserten ser ljuvlig ut. Mmm!

Hoppas ni haft en underbar kväll i Katarina Kyrka. Jag räknar med lite bilder imorgon ;)

Luciakram!

Desiree said...

Katarina, :-) åh visste inte att detta var dina favoriter. Om vi ses någon dag ska jag se till att bjuda på just biscotti och dessertvin som efterrätt.
Kram!

Saltis, jag var som sagt lite skeptisk till dessertvin men provade några olika här i Italien och upptäckte att jag gillade vissa mycket.
Kram!

Marie, mmm det förstår jag att du förälskade dig i dessa. Det var en jag provade (den översta på bilden) som var mörk och hade lite blåbärssmak. Såååå god! Flytande godis!
Kram!

Anne-Marie, kan tänka mig att det är maffigt och stämningsfullt att se Lucica konsert i Globen.
Kram!

Lotta, kommer bilder alla gånger.Höll på att glömma kameran (panik!) men ringde hem till C som fortfarande var hemma på morgonen och bad honom ta med min kamera då han åkte till jobbet. Ibland är det praktiskt att jobba i närheten av varandra.
Kram!