Tuesday, December 27, 2011

Favorit Klappen

 Tomten kom med något alldeles extra i år. En sprillans ny kamera till mig! Det blev en ny Panasonic Lumix. Nya modellen heter FZ150. 


Jag har ju funderat sen hel del på detta med vilken typ av kamera jag ska ha och satsa på. Jag har kollat runt en hel del och jämfört storlek, vikt, optik, objektiv och prestanda. Jag har kommit fram till att denna ändå skulle vara den bästa för mig ur min personliga användnings synpunkt. Jag vill ha en kamera som har bra optik, som jag lätt och behändigt kan ta med mig överallt. Jag ägnar mig till största del åt vardagsfotografering och vill inte begränsas av en för stor kamera. Visst hade det varit kul med en kamera där man hade kunnat ha flera olika objektiv men att ha fast optik är också en fördel. Jag slipper kånka med mig olika objektv . Det har hänt en hel del på fronten för denna typen av kameror sedan jag fick min förra Lumix för ca 5 år sedan. Den helt perfekta kameran finns inte utan det får bli en kompromiss där man får väga in vad som passar en personligen bäst utifrån hur, vart och när man fotar mest. Jag har ju alltid tillgång till våran Nikon D5000 också men jag tror att denna FZ 150 är en kamera som kommer att räcka långt för mig och något jag kommer att trivas väldigt bra med.
 På denna FZ150 har man en utvikbar skärm så att man kan fota i alla möjliga udda vinklar om man vill. Den nya har 24 gångers zoom istället för 12. Just den inbyggda superzoomen var något jag gillade mycket med min gammla FZ8 Lumix. Den nya är riktigt snabb. Upp till 60 foton per sekund. Den nya tar också både RAW och vanliga JPEG så att jag har tillgång till båda format utan att välja innan. Jag får dessutom mycket större upplösning på JPEG formatet så att jag kan göra vettiga förstorningar vilket jag inte kunde riktigt innan.


Till nya fina julklappen fick jag också ett UV filter för att skydda linsen. Den gammla FZ8 började bli ganska sliten. Den började haka upp sig och svara dåligt då man ställde om från bildläge till att se på bilder man tagit. Jag kommer dock behålla den gammla som reserv/ful kamera att kanske ta med att fota på ställen där man kan behöva en kamera som man inte behöver vara så himla rädd om.

 Min närbilds lins som jag hade sedan tidigare funkar även fortfarande att skruva på den nya vilket är toppen. Fick också ett stort minneskort på hela 16 GB. Jag ska ta och köpa till ett extra batteri för det är något som är riktigt bra att ha. 

Jag är otroligt glad över min nya fina julklapp. Måste visst ha varit snäll i år för att tomten skulle komma med en sådan fin julklapp. Denna kommer att ge mig mycket glädje. Den gammla fick jag i födelsedagspresent som sagt för 5 år sedan och den har används mycket filitigt. Det är den bästa födelsedagspresent jag fått och detta kan nog bli den bästa julklappen. 9 comments:

Annika said...

SÅ fin kamera!!!
Alltså, jag tror att det är min gamla Lumix i upphottad version.
en toppekamera.
JUST det där att kunna vika ut displayen är så SKITBRA. DET saknar jag på min nya Canon.
För jag använde mig av de möjligheten ofta, ofta, ofta.
Absolut har massor hänt inom superzoom kamerornas värld. De är verkligen så lika SLR-kamerorna och tar lika bra bilder.
Fördelen är ju också att du KÄNNER din Lumix. Du slipper lära om.
Jag tyckte verkligen om min gamla Lumix också, och den tog fina bilder.
Grattis till en toppenjulklapp!!!!
KUL för dig att plåta på som en galning nu :-)
Kramar!!!!

anna of sweden said...

Åh, så kul med en ny kamera! Grattis.

Desiree said...

Annika, ja det verkar väldigt praktiskt att kunna vika upp skärmen. Det har jag saknat på den gammla. Som du säger bygger denna på den gammla modellen men man har tagit den flera steg längre fram och gjort den ännu bättre på många sätt. Jag tror denna kommer att passa mig utmärkt och så har jag fördelen att jag redan känner kameran ganska väl och kan koncentrera mig på att lära mig de nya finesserna och detaljerna.
Kram!

Anna, tack det känns jättekul :-)
Kram!

Heather said...

Nice!!!! Congrats!

RAW is the best format to work in... you can do sooo much in Adobe Lightroom with RAW pics. JPEGS are so old school, LOL!

I'm hoping to save up for a NIKON 1 dslr camera... small like a point and shoot, but you can use it with different lenses :) I miss my Nikon D60 so much.

My husband has a Nikon D300 with tons of lenses. We are bigtime into photography. You can see his photos at www.flickr.com/lundquist if you feel like it!

Happy New Year my friend!
Kram, Heddan

Lotta said...

Wow, vilken fin presen. Jag som inte kan någonting om kameror men den verkar super! Så roligt det ska bli att se dina bilder med nya kameran.

Jag har landat igår och ligger lite efter på alla plan men såklart vill jag hinna läsa lite bloggar. Vilken fin jul du haft! Och jag log brett när jag läste om curlingen. Jag är gammal curlingspelare och har till och med tävlat i curling i flera år! Oj vad roligt vi hade. Dina bilder väckte sköna minnen ;)

Tack igen för en sådan skön stund i Gamla Stan. Det förgyllde min vistelse!

God fortsättning och kramar!

Saltistjejen said...

Vad roligt!! och jag håller med dig om att den ultimata kameran inte finns. Det ahndlar för min del också om detta med prestanda vs storlek. ;-) Om jag ska ta fina bilder blir det med M's stooora Canon, men den är verkligen otroligt stor och bynglig att ta med sig. Så jag har haft en liten pocketkamera också. Nu har även den pajat. Så nu kör jag mest med min iPhonekamera när jag inte tar med mig stora kameran. De bilderna blir faktiskt riktigt bra med tanke på att det är min mobilkamera. Inte inomhus, men utomhus. Jag hämtade ju vårt objektiv nu som gick sönder. En dyr historia att laga, men nu känns det toppen att kunna fota med stora kameran igen. Vci har fler objektiv till den men jag använder i stort sett endast detta som gick sönder.
Kramar!!

Desiree said...

Heather, thank you. Ha ha yeah I know JPEGs are kind of old school and that you can do so much more with the RAW format. I love that I get both so I can choose which pics I want to spend more time to work on and which ones I just want view and perhaps post on the blog and then throw away. I need to spend some time on learning a good program like Lightroom. Now I got even more reason to learn and try it out.
Did not know that both you and your husband were into photography. Then you are kind of just like me and my husband. It is a lot of fun.
Thanks again and take care.

Lotta, skönt att du är framme och hemma nu. Hoppas att det går hyfsat smidigt med jet laggen. Tack så mycket för senast och träffen i Gamla Stan. Supernice och mysigt på alla sätt. Jag hade ingen aning om att du var gammal curlingräv. Ha ha kan tänka mig att det var lite kul att se bilderna på oss nybörjare som håll på där på isen. Det var jättekul med curling och jag skulle gärna testa igen.
Kram och god fortsättning.

Saltis, jag har precis samma uppfattning som du och har upplevt samma sak. Det går ju ta väldigt fina foton med våran Nikon men den är bra mycket jobbigare att kånka med sig så att man drar sig lite. Min gammla Lumix hängde nästan alltid med och den använde jag så som du använder din iPhone. Min Ericsson Experia tycker jag inte tar så bra bilder så en bra kamera som man kan göra lite mer med utan att den blir allt för stor och tung är det som passar mig bäst. Skönt att erat favorit objektiv är lagat nu. Trist att det gick sönder. C har ju det fina 70-200 objektivet på våran Nikon, det är ett toppen objektiv men det gör att kameran blir ganska stor och tung.
Kram!

Anne-Marie said...

Vilken fantastiskt fin julklapp du fick. Du måste ha varit riktigt snäll i år. :) Kan ingenting om så avancerade kameror men kan tänka mig att det blir ännu fler fina bilder här på din blogg. Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, ja hi hi jag måste allt varit riktigt snäll i år ;-)
Jag hoppas på att det blir ännu finare bilder på bloggen med denna.
Kram!