Sunday, September 5, 2010

Sverige observationer

Idag har det varit en strålande vacker höstdag och det är just dagar som denna som gör hösten vacker här på nordligare bredgrader. Jag och C gick en skön promenad ut på Djurgården. Det var fullt med liv och rörelse eftersom det var tjejmilen som gick av stapeln idag. Full folkfest nere på stan med andra ord. I solen så blev det riktigt varmt och skönt och man kunde gå utan jacka. Kändes SÅ skönt! Stockholm är en otroligt vacker stad och det är underbart att åter bo när vatten igen. På eftermiddagen åkte vi ut till mina föräldrar och åt middag. Passade på att låna nätet där och blogga lite eftersom vi inte har något vidare fungernade nät på Skeppargatan. Men på fredag flyttar vi ut till Hammarbysjöstad och där lär vi ha ett fungerande nät så då blir det lättare för mig att blogga. På jobbet har jag inte heller någon dator ännu så jag kan inte blogga eller kolla bloggar där heller (jag hinner förresten inte där för just nu är allt så nytt och det är full rulle från tidig morgon tills dessa att jag går hem).

Idag blir det en lista over lite observationer och annat som jag lagt märke till här sedan vi kom hit:

Det homogena modet: Svenskar är väldigt modemedvetna och interesserade av mode. För en som inte hängt med om vad som gäller är det lätt att snappa upp senaste trenderna genom att bara sätta sig ner och observera Stockholmarna. Helt klart ska det vara leggings eller andra smala byxor som stuprörsjeans nedtill och sedan ska det vara tunikor eller någon större lite löst sittande tröja ovan. Modet här bärs som en uniform nästan. I boken ”Eat, Pray and Love” så försökte de ju beskriva olika städer eller ställen med ett ord och där fanns det ju med en tjej från Sverige som valde ordet” conform” för att beskriva Sverige och Svenskarna. Det stämmer bra att det finns en slags osynlig mall som man gärna ska pass in i. Modemässigt ska det vara svarta leggings och till detta Converseskor, det är tydligen vita Converser som gäller då.

Fukten: Inte alls här som i Alabama. Saknar faktiskt inte den där klibbiga fukten ett dugg. Här är helt underbart nu med lite kyliga krispiga morgnar.

Plastpåsar: Här får man inte en million plastpåsar då man handlar. Man packar sina varor själv i plastpåsar eller tygpåsar som man har med sig själv. Även i butiker där man kan få en påse gratis då man handlat så frågar de faktiskt om man vill ha en påse eller behöver en påse om man bara handlar någon enstaka vara. Den frågan hade man inte fått i Alabama, där hade det paketerats i påse vare sig det behövs eller inte.

Köttfärs: Här är den så finmald och inte alls så där grovmald som i USA. På något sätt är det mycket lättare att ta till sig priser då de står i kronor per kilo istället för dollar och pund som viktenhet. När jag handlade i USA så tänkte jag sällan på vad sådant som kostade per vikt just kostade. Det var för jobbigt att räkna om så jag tog det jag behövde så fick det kosta vad det kostade. Här säger ju priset i kilo en så mycket mer.

Dijonsenapen: Ha ha hade glömt att den faktiskt är STARK här som den ska vara. I USA är den så himla mild.

Ziplock påsar: Ovanligt här. Jag måste säga att jag saknar dem. De finns men är inte det vanligaste alternativet. Men jag får nog ta och köpa några.

Persienner och gardiner: Här drar folk inte för alls på samma sätt som USA där man oftast drar för helt. Man har ingen aning om folk är hemma eller ens bor i huset då man körförbi eller går förbi i USA. Här ser man in till folk på ett helt annat sätt även kvällstid eller i synnerhet då eftersom det är mörkt ute och man har lamporna tända inomhus. Jag känner nog att jag har blivit lite amerikaniserad på denna punkten. Även om jag inte vill leva i en bunker så drog jag ner persiennerna igårkväll för att få det lite mer privat på kvällskvisten. Även dagtid har jag här persinnerna nedfälda men öppna så att man får in ljus det känns rätt lagom.

Här är jag bara vanlig, här sticker jag inte alls ut på samma sätt som mer vältränad och smal. Jag går på gatorna här och tänker oj vad folk är smala och vad många människor som är vältränade och som är ute och rör på sig. Jag är ju van vid södern tjockisar som sakta vaggar fram längst med gatorna. Visst finns det smala och vältränade även i AL men de är betydligt mer ovanliga än vad de är här. Här är jag bara en vanlig tjej, en i mängden som är ute och tränar och sportar.

Det känns fortfarande ovant att handla här. Även om jag känner igen det mesta så är jag fortfarande så finns det en del nytt och spännande här. Men jag är också så van vid min Publix i Alabama där jag visste precis vad jag brukade handla. En del varor saknar jag. Jag hade gärna velat köpa en stor burk med Clorox Wipes igår men det finns ju inte här. Å andra sidan är det mycket roligare att handla just nu när det fortfarande känns lite nytt. I Alabama var det inte så kul eller spännande. Man bara plockade ner mer eller mindre samma varor i sin kundvagn vecka efter vecka. Jag lär nog snart bli van vid handligen och varuutbudet här också.


Ha en bra start på veckan och en bra vecka allihop om vi inte hörs innan nästa helg.

16 comments:

MrsD said...

Hej Desiree,
Kul att läsa din lilla lista där. Jag tänkte på ditt besök till matvaruaffären... vet du vad jag saknar!? Möjligheten att handla mat på nätet och få det hemlevererat. pröva mataffaren.se - superbra, lätt och har du något som inte finns kan du alltid höra om de kan ta hem det åt dig. Det är bra grejor och bra frukt och grönt. Har aldrig varit missnöjd. Jag gjorde det. Sparade mig både bensin, tid och pengar för det blir liksom inget extra annat som det vanligtvis blir när man går i matbutiken. Jag gillar publix, men kunde jag hatar att handla i butiken... ursch. Kanske har jag under tiden i Sthlm blivit van att skicka in min beställning från soffan till kvällstet bredvid mig shoppninglista. Dock får du några extra påsar, för de som levererar måste balansera arbetsbelastningen, men jag använder de som soppåsar så slipper jag köpa dem också.

kram kram

anna of sweden said...

Vilket roligt inlägg att läsa!

Katarina på Filippinerna said...

Desiree, jag ler,, det är så himla kul att läsa om dina betraktelser nu. Maken, som är amerikan, han läser gärna dina inlägg då han tycker det är kul att se hur det går med återanpassningen.

Han har också bott i många länder runt om i världen och säger att man blir aldrig densamma mer och man blir alltid besviken då man flyttar hem, dvs. till USA, eftersom inget är som det var, det man längtade till.

Ha de gott! Kram

Anna, Fair and True said...

Argh, skrev en kommentar som försvann :(

Skrev att det var en kul lista och att det här med homogeniteten även gäller inredning. Det märks tydligt nu när vi springer på lägenhetsvisningar (har ni börjat leta ännu?). Lite trist :(

Vad gäller mode så bojkottar jag fortfarande leggings (efter fyra år), har inga Converse och även om jag är gravid så väljer jag tätsittande tröjor som visar min växande mage istället för tunikor :) Men när man är 30+ är moderamen lite vidare, man kan välja lite från olika stilar

Så ni bor på Skeppargatan nu?? Vi bor ju på 83 så vi kanske stöter på varandra!

Annika said...

NOG tusan är det homogent både i kläder och inredning. ALLA har ju LIKA!! Trist på ett sätt. Ja, jag minns den där kommentaren i eat. pray, love...
Sant är det ju.
Leggins borde sluta vara så poppis nu. De har ju varit heta i en massa år.
Till MRS D: Du kan handla mat på nätet här. Flera butiker ger den möjligheten. Åtminstone här i DC, kolla hur det är i BAMA!!
HAHA, att handla mat är verkligen triiiiist....Jag vet att du också tyckte det, så snart lär du väl tycka precis samma i svedala.
Jättekul lista att läsa!!
KRAM!!

Marianne said...

Vad roligt att läsa dina funderingar! Det stämmer att alla ser likadana ut i Sverige - alla tillhör någon grupp och i gruppen klär man sig likadant. Jag har efter alla år adopterat leggings, men BARA HEMMA! Hemma är det rätt skönt.

Men visst är svenska plastpåsar bra, dem man får (köpa) när man handlar. Så mycket bättre än här i alla fall, de är ju av riktig plast och håller för lite påfrestningar.

Bra du sa det där med ziplock, ska köpa med mig några paket för jag misstänker att de är mycket dyrare i Sverige.

Kramar!

Desiree said...

Mrs D, tack för tipset om att beställa mat via nätet, jag ska gå in på hemsidan och kika. Det låter helt klart interessant. Håller med om att publix inte är så kul att handla på vecka efter vecka men jag saknar Costco jättemycket. Har du skaffat medlemskap där? Gör det för det är kanon. Vissa grejer är kanske lite väl storpack men det finns ändå gott om fina produkter som man får till riktigt bra pris. rekomenderar Costco varmt :-)
Kram!

Anna of Sweden, ja man ser helt klart på Sverige med nya ögon nu.
Kram!

Anna, grattis till graviditeten. Vad kul och spännande. Ha ha ja helt rätt att inte haka på alla modetrender utan att välja det man gillar. Jag kommer inte att köpa några vita converse känner jag. Vi bor på Skeppargatan 100 just nu men flyttar till helgen ut till sjöstaden som sagt. Hade varit kul att träffas. Kanske kan vi ta en fika någon helg här framöver. Du kan alltid maila mig på min gmail.
Kram!

Annika, lätt att snappa upp vad som gäller men sååååå tråkigt som du säger. Jag tror tyvärr inte att det går att handla på nätet i AL men kanske hade jag missat något. Skulle vara kul om Mrs D undersöker möjligheten. Bama ligger ju lite efter kusterna. Men handla mat är trist vart man än bor.
Kram!

Marianne, ja svenska platspåsar är toppen, de man packar matvarorna i. Men jag saknar ziplock påsar. Det finns ju här men inte alls i den stora variation och det stora utbud som fanns i USA. Ja köp med dig ziplock och packa i containern så att du har.
Kram!

Marie said...

Visst ser man att man är i Sverige när man ser alla svenskar! :D Tycker iofs är värre i Stockholm än resten av landet, här är folk inte så trendiga... ;)

Papperspåsar är så mycket bättre i Sverige än England o USA där man får en miljon påsar o varje påse bara klarar av två saker innan de går sönder...

Hoppas jobbet går bra!

Annika said...

Jag tyckte i allmänhet att det var roligt att handla i den svenska mataffären när jag var där nyligen pga. sortimentet som var lite annorlunda och lite mer internationellt på vissa sätt. I Sverige hittade jag både polsk bigos och barszcz som man behövde gå till specialaffärer i USA för att köpa. Å andra sidan var det ekologiska utbudet förstås mindre (dvs. jämfört med Trader Joe's och WholeFoods). En annan sak som jag var glad över på Sverigebesöket var hur lätt det var att hitta och köpa hem halloumiost - som jag bara hittat i mellanöstern-marknaden här. Men här kan jag å andra sidan gå till den jättelika asiatiska super88 eller liknande med MASSOR av olika sorters färsk fisk - och färsk fisk tyckte jag var så himla dyrt i Sverige...

BRÖDET i Sverige är mycket mer varierat och godare än det jag köper här också förresten (eller ska jag ha gott bröd så kostar det ju 5-6 dollar) - där hade du väl fördelen att du bakade själv förstås.

Leggings, ja, jag är kort och ganska satt så det finns inte en chans att såna ingår i min garderob, och inte stuprörsjeans heller. Här är det bootcut som gäller till dom slutar tillverka såna! Annars går jag utan byxor ;-). Överhuvudtaget får hela åttiotalsmodet, med löst sittande skjortor, stora tröjor och tajta brallor mig att se ut som en potatis på två stickor. Tack och hej, modet, jag återkommer när vi kommit ur 80-talet... Jag brukar försöka följa proportionsreglerna från What Not To Wear (du vet snyggt skurna jackor, knälånga kjolar, raka byxor, layers, v-ringat, bra material, snygga accessoirer) när jag jobbar. Inte så kombinerbart med det nuvarande modet (utom kanske accessoirerna som funkar).

Slutligen så skrattade jag gott åt din bild i det tidigare inlägg av det svenska och amerikanska äpplet. Jag hade exakt samma reaktion - plockade upp en grapefrukt på Coop...den var samma storlek som en apelsin i USA. Det säger naturligtvis ingenting om smaken som är det viktiga, men det var så märkbart.

Desiree said...

Marie, ja jag antar att det kanske är värre i stockholm. Gillar pappers och platspåsarna men det är ju ganska dyra. Försöker komma ihåg att ta med egna påsar så att jag slipper betala varje gång och för att vara snäll mot naturen.'
Kram

Annika, brödet är helt underbart här! Jag gillar också att handla för att det finns väldigt mycket olika varor. Tycker att det finns mer exotisk frukt här också. Det ekologiska utbudet är mindre precis som du säger. Jag brukade inte handla så ofta på Whole foods i AL och Traders joe hade vi inte ens där. Vad gäller modet så behöver man inte haka på varenda trend som råder utan ta det man gillar och strunta i resten.
Ja du allt är så litet här. Ibland undrar jag om jag kommit till Lilleputt landet rentutav.
Kram!

Annika said...

Halloumi finns på Whole foods. OCH på Wegmans och en del andra ställen...Köpebrödet är mkt bättre hemma, går knappt att jämföra. Men Costco har ju sina guldkorn där också, liksom de butiker som har eget bageri.
SHIT vad jag saknar dina dagliga inlägg!!! Men fattar att du har HÄCKEN full!! Men I MISS YOU!!!
KRAM!!!!!!!!

Desiree said...

Annika, tack vännen. Jag saknar dig SÅ bamse mycket och att kunna läsa på bloggarna dagligen. Jag önskar verkligen att jag dels hade mer tid och dels hade ett internet som funkar. Nu har jag inget nät när jag kommer hem och här på jobbet har jag verkligen häcken full så jag har inte tid att blogga och läsa bloggar. Men förhoppningsvis blir det bättre. Nu flyttar vi till sjöstaden och där kommer vi iallafall att ha nät. Jag saknar dig och jag saknar bloggarna och jag saknar USA bra mycket mer än vad jag någonsin trodde.
Kram!

Nilla said...

Det är så roligt att läsa sådana här inlägg med observationer och skillnader :-)
Ha det bra.

Petra H said...

Ha ha, jag vägrar också leggings! Converse har jag, som jag köpte i Puerto Rico på Gap men de är rosa och inte vita ;-) Jag är så glad att Bryssel är heterogent, här är det en sådan blandning av kulturer och mode att man aldrig riktigt kan peka på en modetrend som i Sverige. Tänker så klart på det varje gång jag är hemma!! Det var ganska uppenbart när vi hade tjejhelg i Genève vem som är mest trendmedvetna - inte irländska, inte fransyskan och inte jag utan danskan och svenskan som båda bor i Köpenhamn. Sedan tycker jag faktiskt inte att de kanske alltid har de snyggaste kläderna, jag är lite mer konservativa tror jag :D
Kram

Anna, Fair and True said...

Tack för grattiset! :)

Jag mejlar dig så kan vi boka in en fika!

Desiree said...

Victoria, du har så rätt att det är de små sakerna I vardegen som har stor betydelse. Tyvärr uppskattar man inte det man har många gånger förräns man blivit av med dem. Jag känner att det är många saker jag borde ha uppskattat mycket mer med USA och livet där. Men jag får istället ta och försöka uppskatta det som är positivt här och ta en dag i taget.
Kram!

Annika, ja det är otroligt fint och mysigt här. Absolut att du får ta dig ut hit så bjuder jag på middag när det är vacker och skön sommar. Vi kan grilla på jättegrillen ute på altanen och njuta. Snabbt bredband är SÅ viktigt. Jag har verkligen inte gillat att inte ha tillgång till bredband under dessa första veckor och inte heller kunna blogga eller läsa bloggar på jobbet. Ha ha ja kanske bor det någon från Texas här eller någon annan som precis flyttat tillbaka. Det skulle vara kul att snacka med dem då. Jo nog är det som fransyskan säger. Jag får ge det hela TID men samtidigt är jag rätt otålig av mig. Men tid och tålamod som också C säger till mig. En dag i taget och så får vi se. Håller alla dörrar och möjligheter öppna. Livet är komplext och så är valen man måste ta ställning till också. Jag har saknat dig massvis också liksom övriga bloggar och bloggvänner och äntligen kommer jag kanske att komma ikapp lite mer.
Kram!!!

Charlie, tack så mycket. Det känns underbart med en fin lägenhet som denna. Jag tackar också för ditt långa och kloka svar. Visst är det så att man inte kan få allt även om man så gärna skulle vilja. Jo det är nog så att man låter känslorna ta över för mycket ibland. Jag ska tänka på det som är positivt och varför vi fattade beslute om att flytta hem. Jag njuter ju av att träffa min familj ofta nu. Jag njuter av att kunna cykla till jobbet. Jag står fast vid vårat beslut om att vi ville flytta från B-ham som inte kändes som våran slutstation i livet. Nu får vi ge detta en chans och se vart det bär vägen. Bo här och väga för och nackdelar ordentligt innan och om vi ger oss av igen. Usch livet är komplext och besluten svåra. Det är så lätt att fokusera på det man blivit av med istället för det man fått och har men ack så viktigt att tänka på just det man har och har fått.
Kram!

Annika, tack för din gulliga fina kommentar. Ja ska försöka ge det hela och mig själv mer ro och tålamod. Hitta småsaker som peppar i vardagen. Jag vet ju med mig själv att balansgången mellan trygghet och att vara uttråkad är hårfin. Jag är så konservativ många gånger men samtidigt drevs jag näst intill vansinne i Alabama över att det var så himla mycket same same . Samtidigt tycker jag att det är jättejobbigt när ALLT runt kring mig förändras då blir det too much istället. Men som sagt jag får försöka inse att det är tålamod och tid som gäller innan man känner att man kommit på fötter igen. Lycka till med nya jobbet förresten och hoppas att du kommer att trivas riktigt bra. Jag ska ta vara på dina råd för att underlätta i vardagen. Jag hoppas att vi kan åka iväg och tanka lite sol som du säger eller iallfall boka någon liten resa så att man har något att se fram emot och ta fasta på när det känns tungt och mörkt. Tack även för länken den ska jag ta och kolla in.
Kram!
Marie, tack jag tror det blir kanon här i lägenheten. Det känns redan riktigt bra här och ännu bättre lär det nog bli då vi får våra grejer som sagt. Detta är ett väldigt mysigt område som jag fattade tycker för med en gång.
Kram!