Monday, September 27, 2010

Country of the small people


I am still both amazed and chocked at how small many homes are here in Sweden. Here I am complaining about the the 700 square feet of our current home (about 70 square meters) and I realize that many others live a lot smaller and think that I am super spoiled. When I mention the size of the house we had in AL then they really think I am super spoiled and used to live in something of a castle. Ooops I guess I better not complain so much or so openly as I have so far. I guess maybe this is where the "small people" live after all. Maybe that BP guy from Sweden meant just what he said when he talked about small people living in small homes considering he is Swedish ;-)


We have one of those fancy induction stoves here. Very modern and I loved it to begin with because it really heats up fast and boils water very very fast. But I guess those are the pros about an induction stove because it has quite some cons. It turned out that we are not able to use the majority of our cookware. Most of our great pots and pans just don't work on this kind of stove. We had quite some really good ones of high quality and we had also bought several new ones that I really looked forward to cook in here that were brand new but now I am not able to use them. Well that did not make me very happy. So we have a ton of stuff but still we had to stop by IKEA yesterday and buy some new pots and pans that work on this stove.

Unfortunatley they do not sell organic baby spinach from Costco here. I wish they did even though it may look like they do. I actually brought my favorite plastic container from Costco for spinach all the way here. I like the size of it. Here I buy two big bags and fill it up each week. The spinach here is not pre-washed as in the US so here I have to be careful and rinse it well.

9 comments:

Saltistjejen said...

hahahaaaa! jag tycker det är jätteroligt att du har fått klagomål! Alltså ta detta på rätt sätt nu. MIN reaktio då. :-) Jag menar inte att det är roligt att folk klagatpå dig, men det lustiga är att det visar verkligen 1) hur amerikansk du blivit ändå och 2) hur många svenskar tänker och känner.... ;-)
Sjävklart är det som jag skrivit tförut här skillnad på VEM du frågar. Alltså VAR de bor/bott. För om du pratar 10 square meters här i NYC så anses DET HUGE!!!!!!!!! :-D Som bostadsyta alltså. Vi bor ju som sagt två vuxna, ett barn och två katter på ca 40 kvadratmeter här på Manhattan och detta är inte ovanligt alls! Även om flera kanske har en ngt större lgh om de har barn så är det ändå inte ovanligt att bo många på liten yta här. Och Stockholm är ju lite samma sak även om det inte är lika "illa" där. Men att bo tröngre i innerstaden är vanligt. Just för att boendekosntanden är så mycket högre på andra ställen i landet. Som sagt, vissa kan få en 10-rumsvilla för samma pris som en 1:a kostar i innerstaden....! Många som får barn flyttar ju därför från innersaden och även från Stockholm just för att de prioriterar yta och får mer yta för pengarna en bit bort från staden. Men jag har även vänner som bott i innerstaden och varit emr trångbodda men tyckt detta varit idealet för de priorterar staden framför boytan. Allt går ju bara man själv har möjlighet att vlja det man önskar. Tyvärr är det ju inte alla förunnat.
Men åter till ämnet, förlåt att jag bluddrar en del...
Det är i vilket fall roligt att se hur du ser på boyta nu tycker jag! :-)
Trist med spisen dock. Jag visste att just induktionshällar kräver speciella kastruller. Det är ju en av nackdelarna med dem. Å andra sidan säger de som är frälsta att det är underbart att laga mat på dem. och bestämmer man sig för att skaffa en sådan spis så har man ju i förväg tagit beslutet att handla nya grytor och kastruller. Lite trist för er dock eftersom ni "tvingas" till detta då ni bor i andrahand.
Ang spenaten så vet jag att man sagt även här i USA att man bör tvätta den noga trots att den redan är sköljd. För kasnke 2 år sedan eller så upptäckte man ju t ex att man sålt spenat som innehöll e-coli bakterier och folk blev sjuka. Då vet jag att man sa att man alltid skulle skölja och tvätta sallad och spenat noga även om den är sköljd när man köper den. Just för att sådant kan bildas i plasten som den är paketerad i....
Stor kram!!!

Annika said...

min favorit - om jag fick valja vilken spis jag ville - ar gasspisar. Varmer ocksa upp fort och sen gillar jag att man kan finjustera temperaturen sa exakt. Men min man vill inte ha en eftersom han ar radd for gaslackor och explosioner. Och dom ar ju ganska dyra forstas.

Annika said...

pa tal om storleken pa husen sa kommer jag ihag nar jag kom hem forsta gangen fran USA som 18-aring - det tog mig ett par manader att inte ga in i dorrposter och mobler i mina foraldrars hus for att huset jag bodde i med min vardfamilj hade sa mycket storre ytor och jag val hade vant mig vid att ta ut svangarna ordentligt ;-).

Katarina på Filippinerna said...

Ha, ha.. intressant inlägg och jag delar Saltis reflektion-- I Sverige är "trångboddhet" ett stordstads grej, generellt... Jag hade ett hus i Sverige på 450 kvm innan jag flyttade till USA..., och skulle nog aldrig ha kunnat välja livet i Stockholm för att bo "trångt".. Jag har provbott i Stockholm 2 ggr men efter ett år har jag dragit mig till mindre ställen i Sverige (bott på 17 orter i Sve) båda gångerna, just pga. boende frågan.

Jag kan se framför mig de stora kartongerna, lådorna eller plastförpackningarna som Costco har och sedan det du finner hemma i Sverige i disken. Men jag tyckte att Costco förpackningar var för stora för oss, jag kände stressen ibland att äta samma sak i flera dagar pga. ivern över att köpa storpack..

Det är så kul att läsa om dina nya perspektiv och erfarenheter som "nygammal" i Sverige.

Kram

Desiree said...

Saltis, ha ha jag tar det inte alls fel det är ju bara så att jag är präglad av livet i södern. Hey I am a Texas chic born in the south och nu bott i AL under mina senaste fyra år. Där nere i södern är ju allt STORT :-)
Jag har tänkt på er och hur ni verkligen har compact livning men det är ju precis som du säger att i storstäder är det ont om yta och ytan väldigt dyr. Absolut måste man ju anpassa sig efter vart man kommer och vart man bor men det är inte så himla lätt då man bott stort och sedan åter ska försöka anpassa sig till betydligt mindre men jag inser att jag har det ganska bra ändå på mina hela 70 kvadrat. Ja det var lite tråkigt med grytorna och kastrullerna för vi hade som sagt köpt många fina nya som vi inte kan använda nu men men det är toppen att laga mat på denna spisen för det går så himla fort att hetta upp och det är ingen risk att man bränner sig dessutom är spisen väldigt lätt att rengöra.
Javisst ska man sköja spenaten även i USA men jag var lite lat och brukade ta den som den kom för den såg så fin och ren ut men visst kommer jag ihåg ecoli utbrottet. Här sköjer jag den dock noga eftersom det kommer med en hel del jord och sådant.
KRam!

Desiree said...

Annika, jag håller helt med dig om att min favorit också är en gasspis. Ha ha lustigt att du gick in i dörrposter efersom du var var vid större det har jag iallfall inte gjort än :-)
Kram!

Katarina, ja det där med liten yta är ett storstadsproblem. När vi köper något kommer vi att köpa utanför tullarna för att få lite större iallfall. Jag tror vi vill ha runt 100 kvadrat ändå. Ja det är många aha upplevesler jag får nu då jag flyttat tillbaka och man ser saker på annorlunda sätt. Man märker av detaljer som man inte tänkt på innan.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Jag såg en smart grej härom dagen som gör att man kan använda sina vanliga kastruller på induktionshällen. Nu har ni ju redan shoppat nytt men jag tipsar ändå. http://www.smartasaker.se/induktionsplatta-19-cm-p-1666-c-111.aspx

Jag tror generellt sett, över hela landet, så är amerikanska hus större än hus i de flesta länder (det finns ju avhandlingar skrivna om detta ämne, hur det kommer sig att amerikanarna gillar stort, och förklaringarna ligger ofta i att det är ett stort land med stora ytor, och att man alltid sökt sig till nya ytor, över prärien osv., att det är del av mentaliteten), men det stämmer nog också att trångboddhet är ett storstadsfenomen mer än något annat.

Annika said...

Ja, svennar som flyttar hem brukar ju säga då de lämnar USA att de aldrig mer kommer att bo så lyxigt. Och då menar man stl, antalet toaletter och badrum etc. Visst är det skillnad!!
Men kvaliteten på husen är ju klart bättre hemma! Det får man ju komma ihåg även om de inte har lika många badrum, eller walk in closets etc.
Tror nog att det stämmer som Anna säger också, att det helt enkelt är mer rum här...Man kan bygga stoooort, och det gör man.
Fan vad surt med spisen, usch och fy...kan du använda dina fina Le Crucet kastruller på den?
Jodu, Costco fattar jag att du saknar på mer än ett plan. Brukar inte heller skölja spenat, eller färdigplockad sallad i påse...
Borde kanske göra det...
KRAMAR och jag älskar dina jämförelseinlägg!!!

Desiree said...

Anna, det var interssant att höra lite om resonemanget om ursprunget till stort i USA och jag håller med dig om att det ligger mycket i det hela. Sedan är det ju så att speciellt södern har förkärlek till det stora eftersom hus är billigt där och mark är relativt billigt. Sedan är det helt annorlunda så som Saltis har det i NY med en helt annan situation. Men en förorstvilla i södern är gigantisk med svenska mått mätt.
Tack för tipset om grejer till kastrullerna. Jag ska kolla in din länk för då kanske vi ändå kan använda några av våra fina nya som vi hade sett fram emot att få andvända.
Kram!

Annika, ja det är verkligen sant att kvaliteten på husen är mycket bättre här. Inte för att jag vill ha det så stort så som vi hade det i huset i AL för det var på tok för stort och för mycket jobb att bara städa men jag tyckte vi hade rätt lagom i lägenheten i AL som var ca 130 kvadrat meter. Det är ju med svenska mått väldigt stort här men runt 100 skulle vi nog gärna ha och jag vill att vi ska ha iallfall två badrum då vi köper något eget. Jag gillar verkligen så som man har det i USA med ett masterbedroom som har sin egen masterbathroom i anslutning. Det är synd att det inte är så här.
Jepp Costco saknar jag. Ha ha du är som jag att det ska gå lite snabbt ibland och då salladen är prewashed i USA har det känts onödigt att tvätta den igen plus att den blir så mycket mer blöt då. Jag har precis som du bara hällt ner lite sallad eller spenat och sedan hackat annat som jag vill ha i salladen.
KRam!