Monday, September 13, 2010

Diffrences and Details

There are still a number of small details in everyday life that we notice such as the following:

Why is there no ground turkey meat in Sweden? Why do Swedes only eat regular ground meat?

I do miss Costco a lot and especially their large boxes of spinach. Here you can only buy small bags of spinach (even if people here would classify them as large).

Everything here is smaller. I was chopping some green olives today and they were really tiny.

What happened to the Swedish post office? There used to be just one company that was the Swedish postal service, now there seems to be several different companies. It is all very confusing to us.

But I have also found several products I really love and things I used to pack in my suitcase when I lived in Alabama such as grains like Kuskakli ect. Here we also can get as much Kalles Kaviar (Swedish smoked roe) as we wish. We do not have to drive all the way to IKEA in Atlanta to get it.Pros and cons with everything as always. In the lobby of my work building the company that sells microscopes, Leica, has put up this ad. I recognized the picture at once from Antelope Canyon where we where this summer on our road trip. Every time I pass it now I think about our great road trip.

Here is a picture of what the building where I work looks like. It is brand new. They are still working on finishing the first floor so it is still kind of a construction site.


It was really nice this morning when I biked to work but when it was time to bike back home it had started raining again. Just as soft drizzle but enough to make me all wet. When I came home I told C I wanted to fly back "home" again. It sucks biking in the rain even tough I love the possibility and freedom I have of being able to bike. But as usual there are again pros and cons. When I came home C hade invited over one of our friends, H, who had brought super yummi crawfish. They were really delish. So I had to remind myself that in Birmingham we were not able to do a dinner like this on a regular Tuesday.

10 comments:

Marie said...

Härligt ändå att du kan se både för- och nackdelar, för så är det ju! Mataffärerna i USA har jag länge varit avis på så jag förstår att du saknar dom! Såklart det finns saker som du saknar från USA, men det kanske vägs upp av de du har saknat i USA? Hoppas ni börjar trivas ordentligt snart! Kram

Anna, Fair and True said...

Det brukar finnas kycklingfärs men det är nog sant att jag nog aldrig sett kalkonfärs. Ett tips är att åka till t ex Citygross i Kungens kurva för de har mer produkter som inte är fläsk eftersom förorterna har en del muslimer.

Många mataffärer, t ex Prisextra, har självplock av färsk spenat, ruccola, osv. så då kan du plocka på dig så mycket du vill.

Posten är både mer och mindre tillgänglig kan man säga. Det finns fortfarande bara ett företag om du ska skicka saker som privatpersoner, dvs Posten (fanns flera tidigare men det funkade inte konkurrensmässigt). Däremot finns Citymail och andra för företagspost. Som privatperson kan du dock köpa frimärken och posta/hämta paket lite varstans, såsom Ica, Vi, tobaksaffärer m m.

Hoppas dessa tips hjälper lite! :)

Saltistjejen said...

Visst är det så. Fördelar och nackdelar med var man än befinner sig. Säger det igen, ni kom hem till Sverige vid FEL årstid! jag tror att ni båda nog kommer tycka tt just hösten och vintern kan bli rätt tuffa p g a de mörka timmarna och mycket regn, dimma och så. Tyvärr. Det är värsta årstiden att vara där helt klart. Men sedan får ma inte glömma att vi mer än gärna minns "enbart" det som var bra också. Det är lätt att glömma det vi inte gillade. Likadant antar jag att du kände här i USA när du tänkte på Sverige. Du tänkte mest på sådant du saknade och längtade efter....
Hoppas att ni snart får lite bättre väader iallafall.
och Du som du skriver i slutet så är det ju guld värt att kunna ses på spontanmiddagar! OCH äta kräftor!!! :-D
KRAM!

Katarina på Filippinerna said...

Nä, kalkon färs har jag nog inte sett i Sverige, bara kycklingfärs då..

Det som är bra med den nya postservice i Sverige är att man kan hämta ut sitt paket till sent in på kvällen /natten. Likaså kan man skicka det sent. De på landsbygden har fått det bättre, då ofta bensinmacken har postutlämningen och de har ofta bättre längre öppettider än posten.

Förpackningar, ja, jag förstår att du saknar de stora förpackningarna,,

Ha de bra. Kram

Desiree said...

Marie, ja det är helt klart en mixad kompott av goda och dåliga sidor. Men just nu verkar det ännu som att jag nog får räkna med att det tar minst några månader eller något år innan jag kommer in i matchen och livet här.
Kram

Anna, tack för tipsen. Jag saknar kalkonfärsen som sagt men det finns ju annat som är riktigt bra å andra sidan. Det verkar ta ett tag att hitta en bra affär. Jag får fortsätta experimentera helt enkelt. Jag har kört med självplocken på spenat och jag tror jag kommer att fortsätta med den för det känns som det är bättre kvalité på självplocket.
Kram!

Saltis, ja visst är det precis så att man lätt glömmer det som var mindre bra och det man inte gillade och enbart det positiva och ljusa. Det inser jag att jag gjort i hög grad. Dessutom är det en enorm skillnad på att bo här och vara här som besökare. Men vardag finns det ju överallt vart man än bor och jag måste bara hitta en vardag som funkar. Just nu blir det mycket experimenterande.
Kram!

Katarina, detta med posten kan jag tänka mig är en bra grej det är bara det att det är nytt för oss så det är en sådan grej som vi måste lära oss. Ibland är saker bara förändrade eller annorlunda och kanske inte nödvändigtvis sämre men man måste lära om precis som vi gjorde då vi först kom till AL.
Kram!

Livet enligt Jenny said...

Välkommen hem! Vilken kanonfin lägenhet ni har fått tag på!! Det gör så mycket för trivseln.. Allt annat, ja visst det är annorlunda men det kommer ni snart att vänja er vid... Finns vissa saker som jag också saknar från min lilla tid i USA.
Ser att vi arbetar på snarlika arbetsplatser.. :) På min måste jag dock göra ett helt klädombyte varje dag samt luftduscha och vi har dessutom kameraförbud på hela sighten..
På fredag i nästa vecka kommer jag till Stockholm för att springa Lidingöloppet på lördag. Är du i närheten får du gärna heja på.
Kramen

Annika said...

Ja, det är mkt man kan sakna på matbutikerna hemma. SAMT mkt som är mkt bättre som BRÖDET!!! Det tycker ju jag med. Brukar mest tycka att frukten och grönsakerna är så mkt sämre än här.
Märkligt att de inte har kalkonfärs. DET är ju så bra, det använder jag ofta.
Så visst fattar jag att du saknar matbutikerna här, och framförallt Costco. Costco är verkligen en toppenaffär.
Men som du säger har du mkt spannmål som inte finns här...OCH tänk bara en sån sak som kaviar och RÄKOR!! HIHI du kan handla sånt på närmsta affär.
Pros and cons så är det nog alltid.
Att hojja i regnet kan fan inte vara kul alltså. kan du inte åka kommunalt de morgnarna, eller är det skitbökigt?
Nu går ni höst och vinter till mötes, och det är ju inte en sådan rolig tid kanske. ja, jag skulle gilla det, men ja gvet ju hur du känner...
Men ja, det är mkt jag är avis på också, Desiree...
Du har ju mkt vid dina fingertoppar som inte vi har likaså. Tänk på det!!
DU kommer att landa...Just give it time!!
KRAM!!!

Desiree said...

Livet enligt Jenny,
Tack. Jo lägenhten tror jag vi kommer att trivas kanon i. Det tar väl tid att vänja sig vid allt som är nytt. Just nu är ju väldigt mycket nytt för oss både privat och jobbmässigt. Det kan mycket väl vara kameraförbud på min arbetsplats också men det har jag inte frågat om och kommer inte heller att fråga om. Vad kul att du ska springa lidingö loppet. Jag kommer gärna och hejar på dig om jag får tillfälle men önskar dig stort lycka till redan nu.
Kram!

Annika, ja brödet är guld! Grönsakerna är ok men så små i storleken på en hel del. Dessa pros and cons hela tiden med allt. Jag får ta och prova att åka kommunalt också för att jämföra och igen utvärdera pro and cons. Enligt SL tabellen bör det ta ungefär samma tid så jag får ta och testa. Jag tror inte att jag kommer att cykla hela vintern ändå. Jag ska tänka på allt jag har och inte fokusera bara på allt jag saknar som du säger. Nu har det slutat regna och det är riktigt vackert ute med sol :-)
Jag ska inte gnälla allt för mycket för det finns ju mycket positivt som jag njuter en hel del av.
KRam!

Marianne said...

Va, finns det mer än en post nu? Att posten har stängt alla sina kontor visste jag och att man måste gå till Ica för att posta saker, men att det finns flera? Finns inte vanliga posten kvar? Hjälp så bökigt!

Kalkon är ju en ganska nytillkommen produkt i Sverige, vi har ingen tradition av att äta det. Så jag tror det kommer att dröja innan det kommer i affärerna. Det finns väl inte kycklingfärs heller? Lösningen blir att köpa en köttkvarn, om ni vill ha kalkonfärs. Jag funderar på att köpa en köttkvarn i alla fall, för då vet man att färsen är helt nymald. Och så vet man vilken sorts kött som är i färsen!

Om det är riktigt busväder kan du väl ta t-banan? Eller har du tänkt cykla i ur och skur? Så hurtig är inte jag : D

KRAM!

Anna, Fair and True said...

Till Marianne: kycklingfärs finns.

Kom på var det kan finnas kalkonfärs också: Ingelsta kalkon på Humlegårdsgatan

http://www.ingelstakalkon.se/ingelsta/ingelstase.nsf/Pages/AADN7Q3EGY?OpenDocument&UDID=AADN7Q3DE3&SUBUDID=AADN7Q3EFB