Monday, January 28, 2013

Gruezi

Gruezi som man säger här som hälsningsfras. Hej i Schweiz kort och gott. Nu har jag bott här i strax över en vecka. Känns fortfarade märkligt och overkligt på många sätt. Det kommer nog ta ett tag innan jag fattar att jag bor här. Just nu känns det mer som jag är här och hälsar på/turistar ett tag. Jag minns och känner igen denna kännsla. Kände den också då vi flyttade till Alabama. Som om man var där på besök/semester av något slag men den tog aldrig slut. Precis så känns det nu också.

 Jag flög till Zurich dit C kom och hämtade mig förra lördagen. Vi fattade dock inte att vi stod på olika terminaler. Jag stod på terminal två och väntade och kände mig lite smått övergiven. C stod på terminal ett och undrade om jag fått kalla fötter och ångrat mig i sista stund. Jag skickade iväg sms till C som jag trodde gick fram men som tydligen inte gjorde det. Jag lyckades till slut koppla om telefonen på ett nät som funkade och kunde ringa C och säga att jag stod på terminal två.


 Jag hade köpt med mig en flaska Champagne att fira med när jag kom första kvällen. Inredningen och det som fanns var minst sagt spartanskt i lägenheten. Det fanns antigen stora ölglas eller små konjakskupor att välja på.

 Det fick bli de små glasen. Vi skålade in första kvällen tilllsammans i nya lyan.


C har som sagt levt spartanskt och inte haft något överflöd på grejer eller möbler. Så här såg det ut under mina tre första dygn innan möblera kom. Fick sitta här i trappan på ovanvåningen och mumsa frukost (lunch och middag också för den delen). Vi hade inget bord eller några stolar. C har fått leva så här sedan första december då han flyttade in.

 Så här har mitt lilla kontor fått se ut. Fått sitta på golvet och jobba. Det är ett härligt ljusinsläpp i lägenheten speciellt här på ovanvåningen där kök, matplats och vardagsrum ligger. I onsdags morse kom den stora trucken med våra möbler från Svedala. Vi väntade oss Alpha trucken komma någon gång onsdag förmiddag men de var här redan strax innan åtta på morgonen. Jag fick slunga i mig lite frukost snabbt och sedan hjälpa till att guida killarna med möbler och kartonger. Två svenska killar och två Schweziska killar. Det gick undan med både avlastning från lastbilen och bärande av kartonger och möbler till både lägenheten och ner i källaren till vårt förråd. På två timmar var de klara och körde iväg. C stack till jobbet redan strax efter att flyttbilen kom så klockan 10 på morgonen stod jag här i lägenheten och hade en del att pyssla med minst sagt.

Det har dock gått otroligt smidigt. Detta är en av de smidigaste flyttarna hittills. Vi har provat att flytta både från större till mindre och från mindre till större. Det är en enorm skillnad! Flytta från mindre till större är så oerhört mycket smidigare och lättare.När flyttkillarna sa att det var klart så var jag tvungen att fråga om de verkligen var klara och detta var allt. Även om det var ett hav av både möbler och ca 50 kartonger så kändes det ändå som om det fanns gott om plats.Vår värsta flytt genom tiderna har ju helt klart varit den från Alabama till Hammarbysjöstad. Då flyttade vi från ett hus på 450 kvadrat till en tvåa på 70 kvadrat. Riktigt mardröms scenario även om vi hade rensat och rensat lite till. Tvåan i Sjöstaden såg ut som det värsta tänkbara amerikanska hoarder home ni kan föreställa er från någon av de där amerikanska tv serierna om just hoarders och hoarder homes. Jag ryser bara på blotta tanken.


Det var ruggigt kallt då jag lämnade Sverige. Lördagsmorgon då mina föräldrar körde mig till flygplatsen var det hela minus 22 grader. Det märktes även då jag började packa upp saker ur kartongerna. Både min linsvätska och min munskölj var totalt genomfrusna som ni ser.


Nog finns det kyla här också men inte alls lika kallt som i Sverige. Det har pendlat mellan ett par minus grader och ett par plusgrader. Det finns lite snö här också. Det var ännu mer snö förra helgen då jag precis kom.

Idag påbörjar jag en ny vecka här. Idag ska jag kolla upp en kurs i tyska som jag har goda förhoppningar inför. 


Jag har även fixat lite med ny blogg. Jag har nu ett namn som är gångbart vart i världen vi än råkar hamna. Detta blir sista inlägget här. Hädanefter fortsätter bloggen om livet i Schweiz här och får namnet Sweet Living 

http://livingitsweet.blogspot.ch/

10 comments:

Anna, Fair and True said...

Vilket bra namn på nya bloggen!

Kul att läsa lite om anländandet och första veckan!

eastcoastmom said...

Gillar nya namnet på bloggen, smart move! Ja jag känner igen det där med att flytta mellan olika storlekar på boende, vi har oftast flyttat till större, men mellan USA och Spanien krympte huset...

Annika said...

KUL att du är en bloggande kvinna igen!!
HAR saknat dig.
Gillar också namnet på nya bloggen. MYCKET!!
Kan tro att det känns konstigt. OCh ja, du vet ju att det tar tid att landa i en ny tillvaro.
Kramar!!!

Anne said...

Vad KUL att du skriver igen, så härligt. Jag blev så glad då jag såg ett nytt inlägg.
Superbra namn på nya bloggen, där fick du till det helt klockrent. Passar utmärkt oavsett var i världen ni bor, samtidigt som det spinner vidare på sweet temat du kört med. Smart!

Er lägenhet ser så fin ut, minns hur mycket jag tyckte om den då du visade bilder från i höstas. Ser framemot mer inbodda bilder sen när allting kommit på plats.
Du har så rätt, en flytt från mindre till större är mycket mycket lättare.
Ha tålamod, tänk det som ett mantra hela tiden. Att det tar tid, tid tid tid att gå från semester till nu bor jag här. Misströsta inte om det kommer dippar eller ifrågasättande, bara fortsätt kämpa på att skapa dig ett liv och vardag så faller allting på plats. Ja, du vet ju precis hur det är. Erfaren på området.
KRAM

Miss Marie said...

Förstår att det blir lite spartanskt i början men skönt när alla grejerna kom över! Ni ser ut att ha en riktigt fin lägenhet! Ser fram emot att läsa nya bloggen! :)

Desiree said...

Anna,tack så mycket. Jag hoppas att du kommer att gilla nya bloggen lika mycket.
Kram!

Eastcoastmom, ja helt klart MYCKET lättare att flytta till större. Tror att det ofta blir så att man flyttar till mindre då man flyttar från USA till någonstanns i Europa. :-)
Kram!

Annika, tack vännen :-)
Nu hoppas jag kunna vara tillbaka dagligen. Jag känner att det kommer få ta sin tid att landa. Det är ju rätt coolt på sitt sätt så här i början också. Det har sin speciella tjusning.
I am back!
Kramis!

Anne, tack så mycket kära vän. Det blev blogger ändå i slutänden pga av namnet. Jag kunde köra med domänen living it sweet som domän namn och sedan vända på det och ha bloggens namn som Sweet Living. Vilket jag gillade. Men jag var inne och verkligen kollade Wordpress noga. Det fanns mycket jag gillade med Wordpress också. Men namnet gjorde som sagt att jag till slut bestämde mig för att hålla kvar vid blogger.
Men tack för alla bra tips du gav mig om Wordpress.
Kram!

Marie, tack så mycket. Det är en jättefin lägenhet som är riktigt ljus och vacker. Vi tyckte om den med en gång då vi hittade den. Nu när möblerna kommit känns det som ett riktigt hem. Mitt hem med mina saker. :-)
Kramis!

Monica said...

Ser fint ut med trägolv som ger en viss "värme" och så när ni får det klart med ert så blir det säkert jättebra. Skönt att ha gott om plats. Kul att läsa om karlar som kan bo så tomt:-). En forskare och specialistläkare på mitt jobb som kom från ett annat land i Europa köpte hus på en gång. Helt tomt var det och han sov dåligt sa han plötsligt en dag. Tror han bara hade en madrass och satt på golvet och jobbade. Vi erbjöd oss, jag bor granne, att han kunde hämta möbler tillfälligt ur förrådet, bord och stolar, hylla, porslin och fler blev eld och lågor och ville hjälpa till:-). Han sa att hans fru hade sådan speciell smak och att han gjorde precis som hon ville och hon hade inte kommit än. Då kan du lämna tillbaka allt eller slänga en del med tyckte vi men han avböjde ändå:-). Tror han tänkte det kunde bli svårt att förklara för frun sedan. Han är otroligt snygg också så han tog det säkra för det osäkra. Fast vi hade inga baktankar, i alla fall inte jag:-)tänkte bara vara snäll för han arbetade så oerhört hårt också. Och det där med telefoner är jättejobbigt mest för man tror förstås att den andre fått meddelanden. Har varit med om det att de första gått fram och sedan inte de andra och då blir det rörigt om man ska mötas i annat land. Vet inte vad det kan bero på. Önskar lycka till med nya livet och så skönt ändå att vara på samma plats igen för er!

Lotta i Connecticut said...

Grüezi!

Servus, hello, hej ;)


SÅ roligt att du skriver. Saknat dig och tänkte mycket på er den här veckan.

Vilket perfekt namn du tar - Sweet Living

- love it! Bookmarked ;)

Jag hör att det är mycket förväntan och sköna känslor i omlopp. Härligt!

Kram
Lotta


Gabrielle said...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Leena said...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)