Thursday, April 5, 2012

Joshua Tree

 Då vi plannerade våran road trip så hade vi inte plannerat in att åka nere till Joshua Tree National Park men i och med att det varit dåligt väder uppe i norra Kalifornien vilket gjorde att vi skippade Lassen Volcanic National Park så bestämde vi att vi att åka söder ut istället och då fick vi chansen att åka til Joshua Tree. 


Öknen är ett kargt landskap. Vid första anblick så tror man inte att mycket alls kan växa här. Så här såg det ut när vi körde mil efter mil allt längre ut i öknen. 


Joshua Tree har tre olika inkörsportar men vi körde in i den västra som heter West Entrance Station kort och gott.Söder ifrån tar man sig in genom Cottonwood entrance och längre österut tar man sig in genom Oasis of Mara. 15 dollar per bil kostar det och då gäller inträdet i en hel vecka. Nu var det så att vi bara hade några timmar här. Optimalt ska man se till att kanske ha två dagar här med minst en övernattning så att man kan njuta av en solnedgång inne i parken. Gillar man att kolla in stjärnhimmlen så ska man absolut se till att stanna inne i parken tills det mörknat. Här ute i öken finns inget ströljus och man kan få ett otroligt skådespel över himmlavalvet. Jag hade så önskat att vi kunnat stanna och få se detta men tyvärr så hade vi inte den möjligheten.

 Så här ser de alltså ut, The Joshua Trees som namngivit parken. U2 har ju ett album som också bär just det namnet. Minns inte om de även har en låt eller om det bara är albumet som heter Joshua Tree. 


Öknen gör sig bäst att besöka under våren. Det är alldeles lagom varmt och mycket står i full blom. Det är nu öknen är riktigt praktfull. Just nu blommande Joshua träden med stora blommor i vitt. Det finns en hel del häftiga klippformationer här. De har skapats då magna från jordens innre har vält upp och sedan stelnat till dessa formationer i alla möjliga olika former.


Öknen må vara ett kargt och ogästvänligt landskap men även detta landskap har sin prakt då man tittar närmre på det. Det finns gott om vackra kaktusar. Under våren står mycket av öken i full blom. Det är nu som detta karga landskap är som allra vackrast. Här finns många otroligt fina och färggranna kaktusar som blommar vackert. Här finns också mycket liv som trivs utmärkt. Små ödlor som denna lilla söta gekko som solar sig på stenen.


 Joshua Tree National Park utgör ett Mecka för de som gillar att klippklättra. Vi spanade in denna kille var långt uppe på en klippskreva med sin klättersele och höll på att klättra. Förvisso är inte bergen eller stenformationerna så höga här men de stora stenblocken inbjuder ändå till en hel del klättring för de som gillar och är intresserade av sådant. Många klättare lockas hit. Vi åkte upp till högsta punkten i Joshua Tree National Park som heter Keys View. Här kan man blicka ut över hela parken. Under en klar dag kan man se så långt som till bergen bortom gränsen mellan USA och Mexico och alltså skymta bergen på Mexikanska sidan om gränsen.


 När man kör runt här kör man förbi stora slätter med Joshua träd. Genom att följa Pinto Basin Road så korsar man hela parken från norr till söder. Joshua träden växer i norra delen. Landskapet ändras hela tiden vilket väcker förundran och överraskning. Man tror ju att det ska se likadant ut hela tiden och att öken inte ska ha så stor rikedom och variation men här finns just det. Det är snäva nicher som gäller för olika växter. Södra delen av parken skiljer sig totalt från norra delen. Landskapet skiftar hela tiden gradvis.


 De stora stenformationerna kan som sagt ha alla möjliga formationer och skepnader. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan se i dessa formationer som tex Skull Rock som verkligen ser ut som en dödsskalle.


 Här ser ni Skull Rock till vänster och sedan en formation av andra stenar som inte hade något namn. Jag tyckte det såg ut som en stor snigel medans C tyckte det såg ut som en smurf med smurfmössa. Öken är som sagt otroligt vacker just nu under våren då allt står i full blom som denna kaktus med sina intensivt rosa blommor.


 När man kör igenom parken passerar man Cholla Catus Garden där det endast växter Cholla kaktusar. Här finns stora varningskyltar. Nuddar man denna kaktus så sätter sig kaktusnålar direkt i huden så här måste man vara ytterst försiktig då man går omkring. Absolut inte nudda eller ta på dessa kaktusar. De blommade med dessa små gula blommor just nu.


 Det är väldigt fascinerande att Cholla kaktusarna växer just här. De har skapat sin nich på denna plats. Andra kaktusar växer på andra ställen.


Denna höga kaktus med röda blommor kände vi igen från Big Bend National Park i Texas som vi besökte förra året under våren. Nu fick vi se den blomma grannt även här.


 Det var mycket som blommade just nu. Nästan varje kaktussort stod i full blomm. Det är som sagt nu som öken är som allra vackrast. 


 Denna stora runda kaktus med lila taggar heter Barrel Cactus. Ökenen är som sagt inte ett tråkigt och enformigt landskap som man först kan tro. Det finns en sådan prakt här att både upptäcka och förundras över.


 Här såg vi även stora Mesquite buskar. Mesquite används som krydda men har även bönor som kan malas till mjöl och användas i matlagning. Det är just det som indianerna använde den till som bott i öknen långt innan någon Europeerna kom hit och upptäckte nya världen. Indianerna var vädligt duktiga på att ta till vara på alla resurser som öken hade. De visste precis vilka växter som gick att använda till vad. De levde i full symbios med sin omgivning.


 Våren är den vackraste årstiden. Det är nu man finner blommor i alla möjliga färger som blommar för fullt. Temperaturen landade på goa 25 grader och vi kunde njuta av att åka ned cabbat och fotografera och ta in landskapet.
 Att köra runt i Mustang Cabben här var riktigt skönt. Vi såg till att smörja in oss med solskydd innan vilket nog var klokt för man kände ändå att solen tog rätt bra här.

 I öken finns betydligt mer liv än vad man först kan tro. Här finns sköldpaddor som denna som plötsligt stoppade upp alla bilar då den som bäst höll på att korsa vägen. Den var varken speciellt snabb eller skygg (kanske hade den inte möjlighet att vara skygg då den inte var snabb). Jag kunde lungt plocka fram kameran och gå ganska nära och fota den.  Kvinnan som kom i bilen som körde i andra riktnigen fick sonika plocka upp den och flytta på den till andra sidan vägen innan vi kunde köra vidare.


 Man förundras även över de höga och mäktiga bergen som finns här ute. Det är Coxcomba bergen som utgör en mycket hög och effektiv barriär. På ena sidan blir det öken landskap och på andra sidan finns de frodiga gröna dalarna med stora odlingar. Bergstopparna är så höga här att de är snötäckta toppar. Här ute i ödemarken har man tagit tillvara på resurserna än idag med modern teknologi. Det blåste mycket kraftigt här och det var stora områden som vi passerade med vindkraftverk som dessa. Jag har aldrig sett så många vindkraftverk på ett ställe tidigare. På vägen från Joshua Tree parken så blåste det upp till vad som kändes som rejäl storm. Sanden yrde i luften och gjorde att sikten grummlades totalt bitvis.


 På andra sidan om denna bergskedja såg det ut så här. Grönt och frodigt med stora fält där det odlades säd och annat. Totalt olika landskap. Dessa berg utgör en mäktig och imponerande naturlig avgränsning. Vi fick en underbar dag och vistelse i Joshua Tree National Park och jag känner mig väldigt glad över att vi hann med att se och besöka detta mycket vackra ökenlandskap. 6 comments:

Marie said...

Vilket fantastiskt landskap! Känns verkligen exotiskt, med alla växter och de små djuren. Vad häftigt att se en sköldpadda så där! Kul!

Taina said...

Vad MYCKET ni får uppleva under er road trip! Antar att du har lagt ned mycket tid på planeringen? Verkar så välplanerat. Alla dina bilder är ju bara så fina och här sitter jag med mitt morgonkaffe och njuter till och med av att titta på en ÖDLA? Hur weird är inte det? Tack för spännande och underbart inlägg igen.

Kram kram

Charlie sa ... said...

Jag behöver konsultera dig när vi planerar vår tripp - du kan det här som ingen annan!

Vilka bilder. Jag inser att jag behöver öken i mitt liv, vill känna den där intensiva värmen igen. Se kaktusar. Köra fram och känna vidderna, se bergen.

Å vad härligt ni har det!

Nu blir det lunch här, omelett och godis till efterrätt ;)

Stor kram!!

Saltistjejen said...

Helt fantastiska Bilder Desiree!!! Vilken natur! Just öken är något jag själv aldrig besökt och det känns så otroligt annorlunda och vackert på det där lite karga viset. TACK för att du delar med dig av era upplevelser under er resa!
Kramar!!!

Desiree said...

Marie, sköldpaddan var väldigt oväntad för mig. Jättekul att få se. Jag hoppas vi lyfte över honom till rätt sida om vägen så att han slapp gå tillbaka en gång till ;-)
Kram!

Taina, jag älskar att plannera inför sådant här. Men visst har det varit en del planninering. Började läsa på kring nyår och fundera på vilka ställen jag ville att vi skulle se och hur vi bäst skulle åka. Planneringen är halva resan i sig och minst lika underbart i mitt tycke. Hi hi kul att du njuter av bilden på ödlan till morgon kaffet ;-)
Kram!

Lotta, tack så mycket. Det tar jag som en stor komplimang och hjälper mer än gärna till att fundera och plannera lite om du ska iväg på något sådant här. Öknen har jag en viss förkärlek till på något märkligt sätt. C sa att jag är hans lilla öken blomma. Låter helt rätt och väldigt gott med smågodis till efterrätt när det är påsk och allt. Kram!

Saltis, tack själv. Så roligt att skriva ihop dessa inlägg när de blir så himla uppskattade av er kära bloggvänner. Det är roligt att dela med sig av all fantastisk natur och ställen som finns här.
Kram!

Annika said...

UNDERBAR natur!
Jag känner att JAG vill dit!
Helt magiskt med det karga och storslagna!!
Kram!!