Monday, August 22, 2011

Skördetider


Även om jag inte vill att sommaren ska vara slut riktigt än så kryper ändå lite höstkänsla på. Svenska äpplen dignar på träden och finns gott om i butikerna också. Mina föräldrar har äppelträd på sin tomt och jag och C passade på att plocka med oss en kasse. C kokade sedan äppelmos åt oss. Hela köket fylldes av äppel och kanel doft. Det blev en "chunky" äppelmos variant. Tycker att det är godare med lite bitar i.

Mycket äpplen blir det på varje träd. Nu hittar man också äppel recept i var och varannan tidning.
Päronträd såg vi också med mogna fina päron. Just fruktträd var något jag saknade i Alabama. Fruktträd var aldrig något man såg i villaträdgårdarna någonsin där. Lite höstigt känns det allt med äpplen. Idag var våran semester slut också. Lite trögt känns det allt första dagen på jobbet. Vaknade dessutom upp till regn som smattrade mot rutan. Trösten var iallafall att det upphörde tills dess att jag skulle cykla. Jag fick ha regnjackan på mig ändå för det var lite stänk kvar i luften.

Denna jättegoda tomatpaj lagade vi igår. Den är minst lika god som den ser ut. Nu är denna måndag snart slut och det har faktiskt varit en bra måndag.

13 comments:

Monica said...

God pajen ser ut och härligt med egna äpplen, tycker det oftast inte finns svenska äpplen i butikerna tyvärr. Känns konstigt med importerade när Sverige var ett riktigt äppelland förut:-).

Marianne said...

Den där pajen ser riktigt god ut. Våra tomater är visserligen inte färdiga än, men å andra sidan tror jag inte vi gör paj av dem, det får nog bli köpetomater till det : )

Härligt med egna äpplen, vi måste snart planera trädgården så att man kan plantera lite sånt. Det tar ju några år innan det blir frukt.

Vilka fina dagar ni hade i Helsingfors! Det är en fin stad, konstigt egentligen att vi svenskar så sällan åker dit, när vi nu har förhållandevis nära dit.

Hoppas att det känns bra att jobba igen!
Kramar!

Marie said...

Mmmm, vad hungrig jag blir! :) Det är ju så gott med äpplemos, o den där tomatpajen ska jag nog prova nån dag!

Taina said...

Det har jag också tänkt på, dvs att de inte har några fruktträd trots stora trädgårdar. Men det finns många äppelplantage här runtomkring och jag blev plötsligt sugen på att åka dit och plocka massor av äpplen och koka mos jag med. Mums vad gott. Det var länge sedan jag var så pysslig.

Och den där tomatpajen då!! Verkar också mumsig! Nä nu drar jag till gymmet...

Kramar

Lotta said...

Chunky är bäst! Jag blev också sugen nu på att plocka äpplen. Pajen ser smaskens ut.

Bra att det blev en bra start på måndagen! Jag hade en so so start med budgetmöte.

Fruktträden i trädgårdarna i Sverige är underbara. Det saknar jag här.

Kramis!

Katarina said...

Äppeltider är verkigen hösttider! Salladen så verkligen god ut!

Anne-Marie said...

Här har folk äppelträd men jag ser nästan aldrig någon som plockar äpplena utan de bara faller på marken. Mycket underligt tycker jag. Äppelmos brukade min mamma göra - det var slätt mos. Har faktiskt aldrig provat "chunky". Den där tomatpajen såg verkligen god ut. Kram!

Desiree said...

Monica, jag har inte sett svenska äpplen i butik under sommaren men nu förra veckan då jag var och handlade såg jag att det fanns. Under hela förra hösten fanns det också gott om svenska äpplen att handla på våran ICA.
Kram

Marianne, supergott med egna tomater. Egna solmogna tomater smakar så mycket mer och mycket godare. Men till pajen om du tomater och spara dem du odlat själv till sallad eller tomatsallad.
Ja lite fruktträd är underbart att ha i trädgården och du som har så god hand med det som växer bör ju absolut ha några fruktträd. Planterar man träden redan på hösten eller är det på våren?

Helsingfors var fint men det är rätt ovanligt att man åker dit som du säger annat än dem som åker på någon kryssning ibland.
Kram

Marie, pajen kan jag verkligen rekomendera. Jättegod och lätt att göra. Jag gjorde faktiskt två på en gång och frös in den ena.
Kram

Taina, jag undrade om det kanske bara var en grej i södern att man inte hade fruktträd att man längre norrut i dina trakter skulle ha det men det är alltså inte så. Lite märkligt att de har massor med ställen där man kan åka och plocka men ingen har fruktträd i sina egna trädgårdar. Det finns ju stora odlingar med persikoträd i Alabama men inget man någonsin såg i en villaträdgård. Folk hade träd men inte fruktträd. Ha en bra träningsstund på gymet.
Kram

Lotta, jag hade aldrig provat chunky varianten innan men det var supergott. Hoppas du får en bättre tisdag :-)
Kram

Katarina, ja det känns allt lite höstigt trots allt fast jag inte vill ha höst ännu.
Kram

Anne-Marie, aha så det finns iallafall folk i dina trakter som har fruktträd. Det blir ju väldigt mycket frukt på varje träd så jag förstår ju att man inte kan ta tillvara på allt. Mycket hamnar på gräsmattan hos mina föräldrar också och dessutom gillar fåglarna äpplen också så de pickar i dem och så kommer det insekter och börjar äta på dem också. Många äpplen går bort pga av detta. Men det är ju synd om inga äpplen alls plockas för att ätas och avnjutas.
Kram

Millan said...

Ah nu har jag kikat igenom nagra av de senaste veckornas inlagg. Jag har knappast varit pa natet alls den har senaste manaden!
Vilken harlig semester ni har haft. Ni har ju rest bade kors och tvars och sett en massa olika grejer. Later kanontrevligt! Lite annorlunda for er ocksa att resa omkring i Europa nu nar ni varit och rest i USA en hel del.

Ja .. det kanns som om hosten ar pa god vag maste jag saga. I morse var det bra mycket morkare ute nar jag akte till jobbet an det varit tidigare veckor.. Jag ar inte redo annu!

Kram

Petra H said...

Åh, svenska äpplen!! Jag blir såå sugen på Ingrid Marie, min favoritsort och en av tre sorter som mina föräldrar har i sin trädgård.. Men jag får nöja mig med belgiska äpplen för tillfället, och max ett halvt åt gången (annars går blodsockret upp). Äpplemos är så gott till havregrynsgröt, det var min frukost som barn!
Kram!

Desiree said...

Millan, jag är mycket nöjd med våran semester som vi haft. Det har varit extra roligt för oss att få se en del av Europa i år. Har definitivt gett mer smak.
Jag känner också starkt att jag inte alls är redo för höst. Vill ha en augustimånad till iallafall.
Kram

Petra, Ingrid Marie är supergoda. Svenska äpplen känns underbart att få frossa i så det är iallafall något positivt med hösten. Du har fått gå igenom mycket på sistone. Hoppas du får sluta tänka på allt vad blodsocker heter inom några veckor. C sa att doften av äpplemos gav honom starka minnen till barndom. Havregrynsgröt och äpplemos är en riktigt god kombination.
Kram

Annika said...

JA, svesnka äpplen står i en klass för sig!
Jag älskar nog Åkerö mest av alla, tror jag.
OCH du, vilken PAJ, ser underbart god ut!
Japp, hösten på ingång för er, här håller sommaren i sig ett tag till, som du vet...
Jag kommer mkt snart att bli avis på er höst...
Kramar!!

Anne said...

Den tomatpajen har jag också gjort många gånger, håller med om att den är otroligt god. Perfekt med lite salt fetaost till eller som hon hade på matrepubliken chevre/getost.
Första dagen efter semestern/sommarlovet är alltid lite mysko, lite vemodigt nästan. Men snabbt är du inne i det igen och får se framemot nya saker. Har ni kanske t.om. nåt inplanerat för hösten, nån liten resa eller sparad semesterdag för vila?