Saturday, March 31, 2012

Norra Kuststräckan av Kalifornien


 Vi lämnade San Fransisco denna eftermiddag efter en trevlig promenad på stan med A och en god lunch där vi åt crepes på en uteservering längst med Chesnut street. Jag och A hann även med ett besök på Sephora en butik jag ständigt saknar i Sverige. Vill tacka både A och K för en helt underbar vistelse i SF och för de härliga dagarna vi fick tillsammans här. 


 Vi lämnade SF men vi lämnade inte dimman bakom oss utan den följde med oss en bra bit i början på Hwy 1 norrut. Stundtals var det så tät dimma att det var svårt att se något alls. Första biten på Hwy 1 då man lämnat SF är dessutom rejält kurvig. Jag var först lite rädd att vi inte skulle få se något förutom dimma och sedan kanske också bli sjösjuk av alla kurvor men både vägen och vädret skärpte sig och blev bättre. Även om vägen helt klart fortsatte att slingra sig så var det inte lika snäva och många kurvor vilket var skönt.

 Vi kom snabbt ut på landet. Gröna kullar med betande kor. Känns som om man körde runt i en reklam för Bregottfabriken. 


 Det klarnade till och med upp en del och dimman skingrade sig. Vi kunde faktiskt cabba ned och njuta av att känna vinden i håret. Jag måste säga att jag känner mig otroligt lycklig lottad som får se och uppleva allt detta. Jag blir helt lycklig inombords att få åka på road trips som denna. Man får så otroligt mycket nya intryck och minnen att bära med sig. Jag känner mig som sagt väldigt lycklig över att jag får chansen och möjligheten att resa så här.


Kring Point Reyes och Bodega Bay finns en hel del söta små byar och samhällen. Här bor ofta bara några hundra personer i varje by. Hwy 1 följer kusten och slingrar sig fram längst med kustlinjen. Dessa trakter är också ostrontrakter. Här ser man hur ostronen fångas och det säljs gott om ostron och andra skaldjur. 


Eftersom det också finns gott om boskap så är det inga problem att få vare sig en riktigt god biff eller något fångat från havet.


 Här kunde man till och med köpa med sig ostron. Det råder en skön mix av BBQ och skaldjur.


Från Bodega Bay fortsatte vi norrut och passerade Jenner samt Fort Ross och Salt Point state parks.


Tyckte mycket om denna norra kuststräcka där havet är vilt och stranden är karg med sina vassa klippor. Havet känns otäjmt. Vågorna kastar sin in bryts på ett hårt sätt. Här finns även starka strömmar så ska man simma bör man nog vara både en duktig simmare och väldigt försktig. Vi såg några som precis varit ute och surfat. Här uppe njuter man av beachen på ett annat sätt än det traditionella sättet med bad och sol. Temperaturen just nu håller sig på ca 15 grader i luften. Vattnet tror jag är på tok för kallt för att ens tänka på att bada. Älskar dock dessa vilda vågor. Man känner doften av salt i luften. Vågorna som krashar in mot stranden ger upphov till ett vitt skumigt vatten som sköljer in över stranden.

På sina ställen går korna fritt så att de kan beta på båda sidor om stängslet. 
Man får se upp en del då man kör här.

Vi bor just nu på ett litet motel i den lilla staden Gualala. Vi har till och med denna lilla fake brasa så att vi ska få det lite extra varmt och mysigt på rummet. Hotellet ligger på en klippkant som vetter direkt mot havet. Ikväll kommer jag att somna till ljudet av de vilda vågorna som rullar in mot stranden. Ljudet av dessa vågor som rullar och dånar har jag redan förälskat mig i.

Imorgon fortsätter vi norrut vidare på Hwy 1 tills den tar slut. Vi går sedan på väg 101 och fortsätter ytterligare norrut tills vi når Orick. Då har vi nämligen kommit fram till nästa national park som blir Redwood National Park. 

4 comments:

Freedomtravel said...

Ser ut som ett härligt landskap att bila genom!

anna of sweden said...

Wow! Vilka bilder! Vilken resa! Tack för att du delar med dig!

Desiree said...

Freedomtravel, det är hur underbart som helst. Känner mig som sagt väldigt lyckligt lottad som får se och uppleva detta.
Kram!

Anna, tack själv. :-)
Kram!

Saltistjejen said...

Fantastiska Bilder från havet och den ganska "tuffa" kustremsan där. De vilda vågorna och klipporna! Underbart!
Älskar fotot där man ser de rosa blommorna i förgrunden. :-)
Kram!!!