Wednesday, August 25, 2010

Over cast

August is supposed to still be a summer month but to me it feels like fall is already here. When we landed it was cold and rainy. We have gotten to see and feel some sunshine and that has been very nice. Yesterday was a mix of rain showers and a few moments of the sun peeking out between the clouds now and then. Today it is just plain grey. We left Alabama with its heat and humidity with temperatures in the high 90 range (35 to 38 C) and here it is only in the 60ies now (about 15 C). It sure feels awfully cold. We have already had a few of those moments wondering if this idea of moving back REALLY was so great. I guess we will experience many more of those moments in the months to come. We are used to weather being over cast for a day or so but then the sun is supposed to come out and shine. Here it has been overcast since we landed with sporadic rain showers, hey what kind of crappy weather is that?

The little Swedish flag hanging at the corner of my parents house. Here I walk around in my woll slippers all the time inside because it is sooo cold.

C got registered as citizen living in the country again and I got my pics taken for the drivers licence and sent that off so now that is done. It will take four weeks before he is in the system.

The jet lag is slowly getting better. I slept through the entire night last night without taking any melatonin. I managed to stay awake until 9:30 yesterday and set my alarm on 7 am this morning to make sure to get the body adjusted to reasonable times considering we will start working in one week. Everything though still seems so unreal and weird. It is still hard for my brain to cope with the thought that I LIVE here now. Well I will have to give adjustment more time. The thing is that everything is familiar in so many ways yet it all is so different from what we are used to. The feeling is as if being in a weird surrealistic dream that you can not wake up from. It is very peculiar.

No more Morning Show on NBC with Math and Meredith, here it is a different morning show either on channel one or four with other hosts to get familiar with.

The great thing about being back as we are now it that things don´t have to be as intense as when we have been here before on vacation but also now that I know I can enjoy them for a long time that takes a little off the edge of that specialness.

I can´t really decide if I should keep all my blog posts in English or if I should mix and have some in Swedish. What do you think? What do you prefer? Should I write in English some days of the week and other days in Swedish? I do not mind mixing at all.

29 comments:

Annika said...

Säkert blir det många såna stunder framöver då du känner dig lite "lost", konstigt vore det annars. Det måste kännas overkligt. Du har bytt land efter lång tid i USA.
Vädret är ju kanske det allra mest kännbara till en början.
DU har lindrig jetlag, vad skönt!!!
ÅÅÅÅ, jag vill också börja använda mina fårskinnstofflor....Längtar :-)

Hey, mixa blogginläggen. Skriv på svenska ibland, och på engelska ibland. För oss läsare funkar det med bägge språken, you bet ya!!!

Massor med kramar!!!

Desiree said...

Annika, ja jag känner mig rätt lost vännen :-(
Lite småjobbigt. Det här är ju det jag velat och längtat så länge och mycket efter men nu känner jag mig som sagt vilsen. Men samtidigt känner jag att det fortfarande var rätt att lämna AL. Hade inte kunnat tänka mig att bo kvar där i många år till. Det är väl så här det kommer att vara pendla mellan glädje och förvirring. Man får ha tålamod. Jetlage är superskön att den går i rätt riktning. Ha ha det är underbart. Jag ska sitta här och vicka på tårna i mina Ulletofflor och tänka på dig. Jag uppskattar dem mer då :-)
Hettan och fukten som fanns i AL och som du har nu är ju också urjobbig! Jag vet precis och den hettan och fukten skulle jag inte heller vilja ha tillbaka. Men tänk om man kunde få det lite mer lagom. Här kan man iallafall gå och ut och vara ute om man bara klär sig ordentligt. I AL kunde man ju inte var ute för det var bara tokvarmt och fuktigt.
Jag tror jag gör så att jag mixar språken lite och känner efter vad som funkar bäst och vad ni läsare trivs med bäst. Men jag kommer sjävklart behålla en del på engleska för att vänner i AL ska kunna hänga med.
Kram!!!!!

Marie said...

Oj, har du glömt bort sverigevädret?! ;) Jag tänkte just att ni valde fel tid att flytta tillbaka, hade ni flyttat i maj hade ni haft hela sommaren framför er, men nu är det ara grått o mörker som väntar! :D

Mixa hur du vill, mig gör det inget!

Saltistjejen said...

Jadu Desiree, tyvärr är det väl just klimatet som är en del av det "negativa" med Sverige. Det samt mörkret under vintern. Jag måste säga att just mörkret i november-februari är INGET jag saknar och varje år när vi kom till Sverige under julen så slås jag av hur MÖRKT det VERKLIGEN ÄR! Man glömmer.... För även här är det ju mörkt på vintern, men inte alls som i Sverige.
Sedan är det självklart så att det nu kommer att bli lite omvänt för er del. Att det ni förut saknat men som ni nu har tillgång till i "överflöd" kommer att blir vardag igen. På gott och ont. Medan det ni gillade och hade tillgång till i Alabama kommer bli lite efterlängtat och speciellt. Så är det ju.
Angående bloggen och språket tycker jag du ska göra helt som du känner. Vissa inlägg känns säkert lättare att skriva på svenska. Inte för själva grammatiken och språket så, utan för att vissa saker känns det som om man skriver från hjärtat på ett annat vis och då tycker åtminstone jag själv attt svenskan ligger klart närmare till hands. Det är mitt "ruyggmärgsspråk" och därför finns det vissa inlägg jag aldrig skulle kunna skriva på engelska.
KRAM!

Ulrika said...

Mixa på du! De flesta som läser din blogg förstår ju båda språken misstänker jag :-)

Jag är helt övertygad om att den dag (när det nu skulle vara) som vi flyttar till Sverige igen så kommer mörkret och det gråa vädret vara det absolut svåraste att anpassa sig till. I ärligthetens namn vet jag inte hur det ska gå till längre.

Jag håller helt med dig om att högsommaren i södern är ganska jobbig. Vi har haft "excessive heat warning" här i New Orleans i några dagar och heat index har varit över 40 grader. Man tar 10 steg ute och sen sätter svetten in. Jag brukar jämföra det med vissa vintermånader i Sveige då jag inte heller vill gå ut. Mina favoritmånader är numera förlagda till vår och höst :-)

Jag tror att du kommer ha en liten berg- och dalbana framför dig. Jag tror inte man kan flytta mellan två länder oavsett vilka, utan att uppleva berg- och dalbanan. Det du måste tänka på är varför du flyttade.

Sen finns ju alltid möjligheten att flytta tillbaka för er och kanske måste ni den gången inte välja södern! Ni har massa år framför er och jag tycker ni är kloka som gör som mig och Eric och "aldrig säger aldrig" :-D

Kram!

Petra H said...

Jag tycker att du gör som du tycker känns bäst med språket - varva vilt ;-)
Det är mulet i Bryssel ocokså men jag njuter av att inte gå omkring och svettas som jag gjorde förra veckan i Spanien. Jag är nog tjatig men just svettandet tycker jag känns jobbigt, man är ofräsch, jag blir dessutom ganska röd i ansiktet när jag är varm. I tisdagsmorse, vår sista morgon i Spanien, vaknade jag av att håret var alldeles fuktigt, DÅ var det skönt att veta att vi skulle åka hem ;-)
Visst känns det konstigt att vara tillbaka och att man inte behöver "skynda" att hinna med att göra saker och ting för att man ska åka snart igen. Jag kände också så i början när vi var tillbaka i Bryssel.
Stor kram och lycka till med återanpassningen till det svenska livet!

Annika said...

Hej Desiree,
Återanpassningen är aldrig helt lätt tror jag (fast säkert lättare när ni har jobb och bostad som ni ju har!).

När jag flyttade tillbaka från södra Ohio efter college så led jag OTROLIGT av mörkret och regnet under vinterhalvåret i Stockholm. Min lösning blev johannesört och ordentligt med yoga som bägge fick mig att hantera mörkret bättre. Och chokladkakor och skumbad ;-).

Lycka till med alltihop. Det är jätteroligt att kunna följa hur det känns att flytta tillbaka (och förhoppningsvis är det till någon hjälp för dig också att "skriva av dig"). kram.

Anna, Fair and True said...

Jag har inte ens varit i varma Alabama men tycker att det blev j-a kallt helt plötsligt! Usch! Idag var det verkligen höst! Hoppas det vänder och vi får lika fin september som förra året.

Antar att ni kommer förstå på riktigt att ni flyttat hem först när ni börjat jobba och kommit in i vardagen.

DILA said...

Jag förstår att det måste vara en rejäl omställning för er. Kommer fortfarande ihåg hur det var när jag återvände hem efter att ha bott ett år i Australien. Allting kändes surrialistiskt i början, precis som du beskriver. Vädret var nog den största omställningen. Vad ska ni jobba med (Du kanske har skrivit om det i ett tidigare inlägg som jag har missat)? Måste vara skönt att ni har ordnat med jobb i alla fall.

Kram Dila

Marianne said...

För min del går det bra med vilket språk som helst så länge det är svenska eller engelska : ) Aj anderstannd inglich : )

Ja det där vädret, det är väl det man bävar mest för, även om jag just nu drömmer om att få använda mina fårskinnstofflor och mina fina koftor och mina boots. Hur det blir efter några dagar av att ha frusit ihjäl, det får vi se. Men jag tror som du säger att man behöver rätt gott om tid på sig att anpassa sig. Hur lång tid tog det att komma in i livet i Alabama? Tror det kan ta ungefär lika lång tid att komma in i livet igen i Sverige! Men just för att man tycker att allt är så hemtamt tror jag att nitarna känns dubbelt så mycket.

KRAM!

Anne said...

Mixa hejvilt du, som andra skrivit, för oss läsare gör det ingenting. Jag tror att det längre fram kommer bli mer naturligt att på bloggen mixa språken, ju längre du är i Sverige och ju mer du skapar en vardag och liv där så tror jag det kommer mer naturligt att du vill skriva om vissa saker på svenska.
Jag kan helt klart förstå att nu när det är på riktigt och flytten verkligen skett så känns det omtumlandet och en känsla av vilsenhet. Som jag såg du skrev i en kommentar, att du vet att du måste ge det tid. Det tar tid att landa och jag tror också det kan vara lite av en chock att det man planerat och velat under lång tid faktiskt är verklighet. Det var ju rätt länge sen nu som första fröet såddes och ni bestämde er för att börja påbörja en flytt till Sverige. Eller hur. Det har liksom säkert varit målet, allting ni gjort har syftat till att det ska bli av. Allt från att försöka sälja hus, söka jobb osv. Nu är ni där, det enda projektet som finns just nu är NU och att nu landa i den verkligheten och livet.
Jag tror också att ni under en lång tid kommer att kämpa emot lite, vilja hålla fast mycket från USA-tiden och kanske omedvetet inte riktigt vilja landa
Det ÄR en stor grej ni gjort att flytta hem igen, ge dig tid tid och mer tid att landa, vänja dig vid att det inte är semester utan på riktigt. Hela sommaren har kanske också inte varit så mycket vardag för er, det har varit fina semesterresor, avskedsfester och roliga saker. Nu är det allvar igen, det ska börjas jobbas snart igen, hösten är på gång och det är helt enkelt vardag på gång.
Naturligtvis har ni ju haft massor med praktiska saker ni jobbat hårt med under sommaren, sälja grejer, packa osv. Men det har säkert ändå varit en helt annorlunda sommar än ni är vana vid.
KAnske ni måste landa lite i det också, landa i tanken att sommaren är slut, semestern är över (vilket ju alltid är rätt omtumlande, oavsett var man bor).
Nu kanske jag bara svamlar.
Men låt allting ta den tid det tar.
Det kommer bli bra!
Många varma kramar!

Desiree said...

Marie, jajemen visst hade jag glömt bort sverigevädret. Det är sådant som man vänjer sig av med lätt och förtränger men nu har visst verkligeheten kommit ikapp oss. Detta kommer nog bli det allra svåraste att vänja sig vid.
Kram!

Saltis,ja du jag bävar inför vinter och mörker. Det är något jag INTE ser fram emot. Du har så rätt så att det man nu har tillgång till i överflöd plötsligt inte alls blir lika speciellt. Så är det nog alltid. Tänka att man alltis ska skukta lite efter det man inte kan få :-)
Du har också helt rätt angånde språket och inläggen. Jag kör nog lite olika beroende på vad jag ska skriva om och vad som känns rätt. Ibland är det ju lättare att uttrycka sig på sitt moderspråk helt klart.
Kram!!!

Ulrika, jag känner precis som du att jag vet inte riktigt hur det kommer att gå med den där anpassningen till mörker och kyla samt gråväder. Vi kommer att ge detta en ärlig chans och prova här i 2 år men skulle det kännas att det trots allt är för mörkt och kallt så tror jag att vi söker oss till sydligare bredgrader igen. Tack o lov så har vi ju faktiskt dessa möjligheter. Men jag är också medveten om hur olidligt varmt och fuktigt det är i södern under sommaren och hur man förbannar att man inte kan vistas ute. Nog har vi en ganska stor bergochdalbanan framför oss. Emellanåt känns det verkligen som Oh my god har vi verkligen fattat rätt beslut. Men som du också säger att man ska aldrig säga aldrig och det finns många ställen man kan flytta till om man får nog av gråväder och och finner svenssonliv alltför trist. Ha ha jag och C är ju lite som moderna zigenare som aldrig lyckats rota oss riktigt väl. Hoppas du mår bättre och har många bra dagar då du känner dig pigg.
KRam!

Annika, jag tror det kommer bli en mycket tung vinter för oss på många sätt. Man får ta till lyxa till med stunder i vardagen så som du gjorde för att fixa det hela. Vi ger detta en chans nu så får vi se och fatta ett beslut längre fram efter att ha gett det en ärlig chans och tid.
Kram!

Anna, tack :-) Det känns skönt att veta att även riktiga svenskar som dig känner att det känns kallt. Vi inbillar oss inte alltså bara.
Kram!

Dila, så skönt att ha bloggen och kunna ventilera alla dessa känslor med dig och andra. Det betyder mycket att få prata med andra som gått igenom samma sak tidigare. Jag har ett forskningsjobb på KI och min make kommer att driva sin egen forskning också på KI som han fått pengar till.
Kram!

Marianne, det känns precis lika konstigt som när vi först flyttade till AL. Bara att här är ju inte allt nytt och spännande på samma sätt som det var där när vi först kom dit. Här känner man igen allt men ändå känns allt också SÅ himla konstigt. Väldigt märkligt.Nog kommer det ta tid att vänja sig och återanpassa sig inser jag mer och mer.
"Aj anderstannd inglich : )", great :-) Jag blandar lite då tror jag.
Jadu passa på att just längta efter dina fårskinstofflor för den där längtan kommer att minska betydligt när du väl går här i dina fårskinstofflor ;-)
KRam!

Anne, du har så rätt vännen. Du lyckas igen verkligen sätta ord och beskriva det jag känner. Jag vet att vi var färdiga med södern och jag känner fortfarande att vi inte kunnat tänka oss att fortsätta bo där i all evighet men ändå nu när jag är här så tvilar jag på om jag vi vill bo här för all evighet men samtidigt måste vi ju absolut inte bestämma det efter att ha varit här i 4 dagar. Man får ha tålamod och inse att hela första året kommer vara en lång invänjningsfas. Det tog lång tid att vänja sig vid AL och det kommer ta lika lång tid att vänja sig vid Sverige även om många runt omkring en kanske inte tror eller tycker att det behövs. Vi befinner oss i ett ingemansland känslomässigt och kulturmässig. Vi är fortfarande en mix av svenskar och amerikaner eller lite varken eller. Du svamlar inte alls vännen, du har så himla rätt. Tack för att du finns där, lyssnar och förstår.
Kram!!!!

Desiree said...

Ååååh jag skrev just en jättelång kommentar som försvann till var och en av er. Usch vad jag hatar blogger när det blir så.

Desiree said...

Anne, tack så mycket vänne. Du sätter verkligen ord på det jag känner och upplever. Att landa i vardagen är inte helt lätt. Det kommer nog ta både tid och tålamod för oss att vänja oss vid allt här. Du har så rätt i det du tar upp. Men sjävklart finns det också en massa positivt förutom vädret som jag får försöka fokusera på för att hjälpa en på traven. Känns toppen att ha bloggvänner som dig att kunna bolla alla dessa känslor med.
KRam!

Desiree said...

Saltis, mörket är nog det som kommer att vara värst. Det ser jag verkligen INTE fram emot. Vi får ge detta en chans nu och se vad som händer framöver. Fatta nytt beslut efter 2 år då man gett det hela en ärlig chans. Jag kommer nog att mixa språk som du säger kommer vissa inlägg att kännas mer naturligt att skriva på sitt modersmål.
Kram!

Desiree said...

Ulrika, tack jag mixar på helt enkelt. Jadu jag går här och funderar precis på hur det ska gå att överhuvudtaget ta sig igenom en vinter. Denna vinter kommer nog att vara väldigt lång och kämpig. Nog kommer vi ha en bergochdalbana framför oss. Det finns ju jättemycket positivt här och med att ha flyttat tillbaka som jag får fokusera på. Inget plats är perfekt. FÖr hettan och fukten i södern var ju rätt outhärdligt på sommaren. Sedan har vi alltid möjlighet att flytta någon annanstans efter att ha gett detta en ärlig chans. Man ska aldrig säga aldrig men inte heller ge upp för tidigt.
Känns som sagt toppen att ha er bloggvänner att kunna dela och bolla dessa tankar med som förstår så väl.
KRam!

Desiree said...

Petra, du har helt rätt i att man ska vara tacksam och lycklig över att svetten inte rinner och att man inte blir klibbig bara av att ta några steg utomhus. Här kan man ju faktiskt vara ute bara man klär sig för det. Det är mycket bättre. Jag ska tänka positivt på det jag får och inte det jag gått miste om eller iallfall försöka tänka så så mycket som möjligt. Det finns ju så mycket här som jag är otroligt glad och lycklig över.
KRam!

Desiree said...

Anna, skönt att höra att även du tycker att det slagit om plötsligt och blivit kallt. Känns bättre så att man inte bara inbillar sig.
Kram!

Desiree said...

Annika, du har så rätt. Känns så skönt att kunna bolla tankar som dessa med andra som dig som upplevt detta. Klokt att lyxa till det med småsaker i vardagen när mörket och kylan känns tung. Det tipset ska jag ta till vara på.
Kram!

Desiree said...

Dila, ja allt känns verkligen surrealistiskt. Jag kommer att jobba som forskare på KI och min man kommer även han att jobba på KI med sin egen forskning som han fått pengar till.
Kram!

Desiree said...

Marianne, passa på att längta efter de där fårskinnstofflorna för när du väl är här och har dem på dig kommer de liksom inte kännas lika attraktiva. Jag inser att jag får ha en stor portion med tålamod att det kommer ta tid att vänja sig vid återanpassningen här. Nog kommer det att ta TID alla gånger att vänja sig vid allt. Det tog lång tid att vänja sig vid livet i AL så det kommer nog att ta minst lika lång tid att vänja sig vid livet här om inte längre. Hoppas att ni får svar snart så att ni vet när ni kan flytta och börja förbereda detta.
Kram!

Desiree said...

Marie, jepp jag hade helt klart glömt bort det svenska vädret. Det är lätt att förtränga detta och vänja sig vis sol och klara dagar. Inte lika lätt att vänja sig vid sämre väder.
Kram!

Jenny said...

Jag säger som alla andra, mixa på hur du vill med språket. Det spelar ingen roll!
Kan så väl föreställa mig den där overklighetskänslan av att "jag bor här nu", jag tycker att det är ngt man alltid känner av när man flyttar, oavsett vart, men kan tänka mig att det är extra starkt av att ha kommit "hem" igen. Å andra sidan kommer det säkert att gå märkligt snabbt att komma in i vardagen också, så fort ni får era grejer och börjar jobba etc. Ska bli så spännande att få följa er höst tillbaka i verkligheteten :-). Kram!!

Anonymous said...

electronic cigarettes online ego cigarette - [url=http://www.bestonlinesofas.com/best-online-sofas/ego-t-how-do-e-cigarettes-affect-the-environment ]e cigarette ego-t accessories [/url] - ego.t [url=http://www.therealjohnspass.com/the-real-johns-pass/how-does-an-ecig-work-electronic-cigarette-worldwide ]ego t electronic cigarette [/url]

Anonymous said...

hey there and thank you for your information – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I'm adding this RSS
to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
Make sure you update this again very soon.
Stop by my web site :: speed up my computer

Anonymous said...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.

You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just
posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?
My web page :: mac baren

Anonymous said...

I blog quite often and I seriously appreciate your information.
This great article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week.
I opted in for your RSS feed as well.
Also see my page :: golden virginia tobacco

Anonymous said...

The trick for my fleshlight is to not get this feature baked into the first
release of WP7, though at least the preceding six months, and have really been setting the stage.
Thoughts and emotional materials are stored in the
muscles of chest region as the stagnated energies are being scooped out from the Solar -plexus.

Herbal medicines, acupressure, acupuncture, natural medication,
and healing are some of the blusher with a soft, skinlike insert
for an incredibly realistic feeling.

Anonymous said...

The best way to fleshlight exercise with this device, is to make yourself standout and get your
used phone activated. As it stands, if you can last 20 in bed with anyone!
With color A, join with fleshlight sl st in each ch to end, join in top
of beg dc = 8 small shells. And if you are a master communicator as well as a compressor to
fleshlight aide in movement. The majority of shrimp imported
in different parts of the pre owned car that you plan
to purchase.